Merkel: Unitatea germanilor nu este încă încheiată

Publicat:

Cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele Frank-Walter Steinmeier au participat joi, la Kiel (nord), la ceremoniile de marcare a 29 de ani de la reunificarea germană, şefa guvernului federal recunoscând diferenţele economice care se menţin între estul şi vestul ţării, dar punctând că acestea nu constituie o scuză pentru rasism, relatează dpa şi Reuters, potrivit agerpres.

‘Unitatea naţională germană, aceasta a fost încheiată. Unitatea germanilor, aceasta nu fusese încă încheiată pe 3 octombrie 1990, şi încă nu este cazul până astăzi’, a declarat Merkel.


Citește și : PE respinge ‘în forma sa actuală’ planul propus de Johnson pentru un acord privind Brexitul

Potrivit cancelarului, unitatea Germaniei nu este o condiţie, ci un proces în derulare şi o misiune constantă. Este vorba despre coeziunea tuturor celor care trăiesc în Germania, a subliniat Angela Merkel.

Toţi germanii sunt astăzi ‘mai mulţumiţi de vieţile lor decât în orice alt moment de după unificare’, a mai spus şefa guvernului federal, recunoscând însă că, nici măcar după 29 de ani de la reunificare, ‘majoritatea est-germanilor din Republica Federală se simt ca nişte cetăţeni de rangul al doilea’.

În acelaşi timp, Angela Merkel a atras atenţia, făcând aluzie la situaţia din fosta Germanie Democrată, asupra căutării ‘cauzei dificultăţilor şi adversităţilor în primul rând în stat şi în aşa-numitele elite (…) în care oricum nu se poate avea încredere şi care stau cumva doar în calea individului’.

O astfel de gândire poate fi observată peste tot în Germania, a spus ea, avertizând că, dacă aceasta ‘va prevala, va duce la nefericire’.

Libertatea depinde de responsabilitatea individului pentru propriile decizii, iar în ce-i priveşte pe cei care vor să lase această responsabilitate în seama statului, Merkel a spus: ‘Niciodată nu ar trebui ca acţiunea politică concretă – chiar dacă dezamăgirea faţă de ea este la fel de mare – să fie acceptată ca legitimare pentru excluderea, ameninţarea sau atacarea altora din cauza culorii pielii, a religiei, genului sau orientării lor sexuale’.

Citește și : Franţa, Marea Britanie şi Germania cer o reuniune a ONU după noul test cu rachetă nord-coreean

Alături de Angela Merkel şi Frank-Walter Steinmeier s-au mai aflat preşedintele Bundestagului, Wolfgang Schaeuble, şi prim-ministrul landului Schleswig-Holstein, Daniel Guenther.

Ceremoniile de marcare a Zilei Unităţii germane sunt găzduite în mod tradiţional de landul care deţine preşedinţia curentă a Bundesratului, în cazul de faţă Schleswig-Holstein

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Detalii interne privind inteligența artificială ale OpenAI au fost furate înntr-un atac cibernetic în 2023 (NYT)

Detalii interne privind inteligența artificială ale OpenAI au fost furate înntr-un atac cibernetic în 2023 (NYT) Un hacker a avut acces la sistemele interne de...

Armata germană va înceta să exploateze baza aeriană din Niger pe 31 august

Armata germană va înceta să exploateze baza aeriană din Niger pe 31 august Armata germană va înceta să exploateze baza sa de transport aerian din...

Alertă maximă în Italia: Erupții vulcanice uriașe pe insula turistică Stromboli

Alertă maximă în Italia: Erupții vulcanice uriașe pe insula turistică Stromboli Doi dintre vulcanii activi ai Italiei sunt în plin proces de erupție. Insula turistică...

6 iulie, Ziua Mondială a Sărutului: curiozități și semnificații

6 iulie, Ziua Mondială a Sărutului: curiozități și semnificații Ziua internaţională a sărutului este celebrată, anual, la 6 iulie. A apărut în 2006, în Marea...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.