‘Mi-e foame!’, ultimele cuvinte ale lui Juncker în calitate de preşedinte al CE

Publicat:

Luxemburghezul Jean-Claude Juncker nu şi-a dezminţit vineri reputaţia de spirit liber şi acid, cu o ultimă conferinţă de presă la sediul de la Bruxelles al Comisiei Europene punctată de înţepături, anecdote, glume şi momente emoţionante, comentează AFP, scrie agerpres.

“Mi-e foame!” au fost ultimele cuvinte ale unei scurte sesiuni de întrebări şi răspunsuri în cursul căreia a criticat distrugerea de către preşedintele francez Emmanuel Macron a sistemului de ‘spitzenkandidat’ instaurat în 2014 pentru a-l desemna pe preşedintele Comisiei Europene şi a dezvăluit o anecdotă savuroasă despre ascultarea telefonului său mobil de către serviciile preşedinţilor american Bill Clinton şi francez Jacques Chirac în 1997.


Citește și : AURUL a devenit o obsesie pentru liderii naționaliști din estul Europei

“Ideea de a nu relua sistemul ‘spitzenkandidat’ în 2019 a fost o eroare. Era un mic avans democratic, dar a fost suprimat din motive obscure”, a declarat el.

Critica l-a vizat direct pe preşedintele francez, adversar declarat al acestui sistem instaurat de grupurile politice din Parlamentul European pentru a-l desemna pe preşedintele Comisiei.

Emmanuel Macron a refuzat acest sistem în 2019 şi l-a respins pe Manfred Weber, candidatul Partidului Popular European (PPE, dreapta proeuropeană) ieşit pe primul loc la alegerile din mai pentru legislativul comunitar.

Două summituri europene au fost necesare pentru a o desemna pe Ursula von der Leyen, ministrul german al Apărării, aleasă apoi de Parlamentul European cu o majoritate de doar nouă voturi în plus faţă de numărul necesar.

Jean-Claude Juncker a povestit apoi o anecdotă savuroasă despre telefonul său mobil. “Telefonul meu Nokia este în prezent protejat, dar atunci putea fi ascultat”, a explicat el.

Ajuns în 1997 la Paris pentru un summit european despre locurile de muncă, el a fost nevoit să îşi schimbe hotelul.

Citește și : Conservatorii britanici pierd teren în sondaje

“Noaptea, Bill Clinton m-a sunat pentru a-mi vorbi despre o problemă între Airbus şi Boeing. Am fost foarte surprins, pentru că m-a sunat pe linia fixă a noului meu hotel, în contextul în care nici delegaţia mea nu ştia că m-am mutat. Şi am fost foarte surprins să îl aud a doua zi pe Jacques Chirac spunându-mi, când m-a primit la Palatul Elysée: “Felul în care ai vorbit cu Clinton este felul în care Europa trebuie să discute cu americanii'”, a povestit el.

Jean-Claude Juncker a apărut obosit la conferinţa de presă de vineri, a mai comentat AFP. El este în perioada de recuperare după o operaţie delicată pentru un anevrism aortic şi a fost nevoit să amâne pentru marţi, 3 decembrie, predarea puterii către Ursula von der Leyen. El va sărbători împlinirea a 65 de ani la 9 decembrie.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Moldovenii trimit tot mai puțini bani acasă

Moldovenii trimit tot mai puțini bani acasă Remiterile personale primite de rezidenții Republicii Moldova în trimestrul I 2024 au scăzut cu 6,5% comparativ cu aceeași...

Explozie puternică într-un club din Paris, provocată de o trotinetă electrică; Trei persoane au fost rănite

Explozie puternică într-un club din Paris, provocată de o trotinetă electrică; Trei persoane au fost rănite Trei persoane au fost rănite la Paris după ce...

O faimoasă stațiune din Italia este nevoită să refuze turiști din cauză că nu mai are suficientă apă

O faimoasă stațiune din Italia este nevoită să refuze turiști din cauză că nu mai are suficientă apă Așezat în vârful unui deal de pe...

Care sunt țările din Europa unde poți fi plătit pentru a fi bunic

Care sunt țările din Europa unde poți fi plătit pentru a fi bunic În unele țări europene, a fi bunic a devenit o ocupație plătită....

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.