Parlamentul European este un avocat al procesului de integrare europeană a țării noastre, a declarat copreședintele Comitetului Parlamentar de Asociere Republica Moldova-Uniunea Europeană, Mihail Popșoi, după încheierea celei de-a XIV-a reuniuni desfășurate la Chișinău.
În opinia sa, demersurile făcute de forul legislativ vor ajunge să încununeze eforturile depuse de autoritățile de la Chișinău, în special, după obținerea statutului de țară candidată pentru aderare.
Citeşte şi: Deputații din Găgăuzia vor să iasă de sub ‘umbrela’ lui Ilan Șor
„R. Moldova a făcut tot ce i-a stat în puteri, am realizat complet acele nouă recomandări ale comisiei Europene. În continuare, la fel vom depune eforturi susținute pentru a îndreptăți așteptările cetățenilor noștri care își doresc și merită să fie parte a familiei europene să aibă parte de stabilitate și pace, democrația, confortul de viață pe care-l oferă UE. De altfel și în sedința Parlamentului sunt proiecte legate de reforma justiției, cetățenii noștri, asta își doresc, să îmbunătățim viața de zi cu zi, iar Parlamentul European este un partener de încredere”, a menționat Mihail Popșoi.
R. Moldova este pregătită să înceapă negocierile de aderare, a declarat copreședintele Comitetului din partea Parlamentului European, Siegfried Mureșan, Totodată, europarlamentarul a mai menționat că Uniunea Europeană a decis o creștere a fondurilor pentru țările din vecinătatea estică a blocului comunitar, inclusiv pentru R. Moldova.
„Am reușit să obținem o creștere a fondurilor pentru vecinătatea estică a Uniunii Europene pentru anul 2024, cu 50 de milioane de euro care vor fi alocați Moldovei. În prima parte a anului 2024 vor fi eliberate următoarele tranșe din asistența macrofinanciară aflate la dispoziția R. Moldova. Din dată ce vom crea acea nouă facilitate financiară pentru Ucraina, o sumă de bani de 600 de milioane de euro gândite inițial pentru Ucraina, perioada 2024-2027 va fi întrebuințată pentru R. Moldova”, a afirmat Siegfried Mureșan.
Citeşte şi: Costiuc este vehement: ‘Guvernarea și-a bătut joc de cetățeni’
Comitetul Parlamentar de Asociere R. Moldova – Uniunea Europeană reprezintă forumul parlamentar al Acordului de Asociere. Din această structură fac parte membri numiți de Parlamentul R. Moldova și de Parlamentul European, care se întrunesc de două ori pe an, alternativ la Chișinău și Bruxelles.