Mii de persoane i-au adus un omagiu fostului premier pakistanez Benazir Bhutto, la zece ani după asasinarea sa

Publicat:

Mii de persoane s-au recules la mormântul fostului premier pakistanez Benazir Bhutto, la zece ani după asasinarea sa, pe 27 decembrie 2007, relatează AFP.

Potrivit unor imagini difuzate de televiziuni, circa 20.000 de persoane au mers la Garhi Khuda Baksh, fief-ul familiei Bhutto, situat la circa 450 km de oraşul Karachi. Mulţimea flutura drapele negre, verzi şi roşii, culorile Partidului Poporului Pakistanez (PPP), formaţiunea politică a dnei Bhutto, înfiinţată de către bunicul ei, Zulfikar Ali Bhutto, conform agerpres .


Benazir Bhutto, aleasă de două ori în funcţia de prim-ministru al Pakistanului şi prima femeie din epoca contemporană care a condus o ţară musulmană, a fost asasinată într-un atentat sinucigaş la Rawalpindi pe 27 decembrie 2007.

Citește și : Vladimir Putin şi-a depus dosarul de candidat la Comisia Electorală Centală

Potrivit celei mai acceptate versiuni, au atacator a împuşcat-o în ceafă după un miting electoral, după care el şi-a detonat centura cu explozibili în apropierea convoiului dnei Bhutto, omorând alte 24 de persoane.

Preşedintele din acea vreme, generalul Pervez Musharraf, este suspectat c-ar fi luat parte la o vastă operaţiune în scopul de a o ucide pe rivala sa înainte de alegeri.

Justiţia pakistaneză, după ce l-a inculpat în 2013 pentru asasinarea rivalei sale, l-a declarat ”fugar” pe Musharraf în august 2017. Fostul preşedinte, care trăieşte acum în Dubai, s-a ales cu bunurile confiscate.

Musharraf dezminte însă că a avut vreun rol în evenimentele ce au dus la atentatul care a provocat haos luni de zile în Pakistan. După asasinarea dnei Bhutto, regimul lui Musharraf l-a acuzat imediat pe liderul talibanilor pakistanezi din acea vreme, Baitullah Mehsud, care a respins însă orice implicare a sa. Baitullah Mehsud a fost omorât în 2009 de o dronă americană.

În 2010, ONU a acuzat într-un raport guvernul lui Musharraf că nu i-a oferit o protecţie corespunzătoare dnei Bhutto, subliniind că moartea sa putea fi evitată.

Până în prezent, doar două persoane au fost condamnate de justiţie în acest dosar, doi poliţişti, care au primit fiecare câte 17 ani de închisoare pentru ”proasta gestionare de către ei a scenei crimei”, curăţată la două ore după fapte şi unde foarte puţine indicii au fost găsite.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

În urma dictatorului

În urma dictatorului Ce se petrece după prăbușirea inevitabilă a unui regim personal. Filmul „Moartea lui Stalin” (2017) începe cu dictatorul prăbușit în stare de inconștiență...

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste (editorial)

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste Sub veghea lui Biden, amenințarea la adresa transporturilor maritime globale a luat amploare. Președintele Biden și-a dedicat discursul de adio...

The New York Times: Cum s-a transformat mințitul în dezinformare

Cum s-a transformat mințitul în dezinformare După momentul în care Donald Trump a contestat validitatea certificatului de naștere al lui Barack Obama, Trump a continuat...

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden (editorial)

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden Succesorul lui va moșteni o lume incomparabil mai primejdioasă Președintele Biden a luat ieri cuvântul la ONU, fiind...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.