Mike Pompeo denunţă “activităţile destabilizatoare” ale Hezbollah în Liban

Publicat:

Secretarul de stat american Mike Pompeo a denunţat vineri activităţile “destabilizatoare” ale Hezbollah, mişcare influentă în politica din Liban şi aliată a Iranului, în timpul unei vizite în Liban, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Libanul este ultima etapă a unui turneu al lui Pompeo în Orientul Mijlociu, axat pe crearea unui front regional împotriva Iranului, inamic declarat al SUA.


Citește și : Primarul oraşului francez Le Havre, forţat să demisioneze din cauza unor fotografii compromiţătoare

La sfârşitul unei reuniuni cu preşedintele parlamentului libanez, Nabih Berri, şeful diplomaţiei americane a “insistat asupra preocupărilor SUA privind activităţile destabilizatoare ale Hezbollah în Liban şi în regiune şi riscurile pe care ele le reprezintă la adresa securităţii, stabilităţii şi prosperităţii Libanului”, a spus purtătorul său de cuvânt, Robert Palladino.

Hezbollah, finanţată şi înarmată de către Teheran, este la conducerea a trei ministere în noul guvern libanez şi are reprezentanţi şi în parlament.

SUA consideră întreaga mişcare musulmană şiită Hezbollah ca organizaţie teroristă, în timp ce UE descrie doar aripa militară a grupării ca fiind teroristă.

În prima sa vizită în Liban ca secretar de stat, Pompeo va mai avea discuţii cu preşedintele libanez Michel Aoun, aliat apropiat al Hezbollah, la fel ca preşedintele parlamentului. El se va întâlni de asemenea şi cu premierul Saad Hariri, sunnit aliat al Occidentului.

Într-un interviu pentru televiziunea saudită Al-Arabiya, şeful diplomaţiei americane a descris Hezbollah drept organizaţie teroristă şi şi-a exprimat regretul că administraţiile precedente nu au depus suficiente eforturi pentru a ţine mişcarea sub control.

“Regretul meu este că în ultimul deceniu administraţia americană nu a făcut suficient, nu a transmis clar aşteptările noastre”, a spus Pompeo într-un interviu transmis joi.

Mişcarea a trimis luptători în Siria distrusă de război pentru a lupta alături de forţele guvernamentale împotriva rebelilor care încearcă să îl înlăture de la putere pe preşedintele sirian Bashar al-Assad.

Citește și : Cel puţin 60 de morţi în coliziunea frontală a două autocare în sudul Ghanei

Joi, circa 200 de membri ai Partidului Comunist Libanez au protestat în faţa ambasadei SUA la Beirut împotriva vizitei lui Pompeo, spunând că a venit pentru a “impune voinţa americană şi israeliană” asupra ţării lor. Protestul a fost organizat sub sloganul ‘Jos mâinile de pe Liban’.

Vizita de două zile a lui Pompeo în Liban, începută vineri, este parte a unui turneu regional în cadrul căruia s-a deplasat deja în Kuweit şi Israel.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Ce înseamnă NATO pentru lume

Ce înseamnă NATO pentru lume După 75 de ani, Alianța rămâne indispensabilă Comentariu de JENS STOLTENBERG, Secretar General al NATO pentru FOREIGN AFFAIRS Săptămâna viitoare, liderii celor...

Netanyahu în luptă cu armata israeliană (editorial)

Netanyahu în luptă cu armata israeliană Sara Netanyahu a acuzat săptămâna trecută la o întâlnire privată cu familiile ostaticilor că șefii armatei israeliene (IDF) încearcă...

CNN: Războaie pentru energie se vor desfășura sub apă. Rusia se pregătește

CNN: Războaie pentru energie se vor desfășura sub apă. Rusia se pregătește Cererea de energie electrică este în creștere, iar tot mai multe țări încearcă...

Vulgarizarea patriotismului, rețeta Simion-Șoșoacă

Vulgarizarea patriotismului, rețeta Simion-Șoșoacă Prima și cea mai importantă lecție a alegerilor locale și europarlamentare este confiscarea patriotismului de către partidele extremiste AUR și SOS,...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.