Mike Pompeo pledează, din Taiwan, împotriva ‘cooperării orbeşti’ cu Beijingul

Publicat:

Aflat în vizită în Taiwan, fostul secretar de stat american Mike Pompeo a declarat marţi că epoca “cooperării orbeşti” cu Beijingul a apus şi că ambiţiile din ce în ce mai manifeste ale Chinei în regiune au apropiat naţiunile care împărtăşesc aceleaşi valori, informează AFP, potrivit agerpres.

“Dacă vrem un secol XXI liber şi nu un secol chinez, cel pe care îl visează Xi Jinping, fosta paradigmă de cooperare orbească trebuie să înceteze”, a declarat Pompeo în timpul unui forum economic la Kaohsiung, pe insula Taiwan.


Citește și: NASA a lovit intenţionat un asteroid, o premieră pentru omenire – Black News

“Comportamentul agresiv al Chinei, diplomatic, militar, economic (…) a schimbat această regiune. Şi (în acelaşi timp) el i-a apropiat şi mai mult pe cei care preferă pacea şi comerţul”, a declarat Mike Pompeo, care a fost unul dintre cei mai virulenţi consilieri ai ex-preşedintelui Donald Trump la adresa Chinei.

China afirmă că insula democratică autonomă Taiwan este parte a teritoriului său şi trebuie recuperată într-o zi, cu forţa dacă va fi necesar. Beijingul se revoltă împotriva oricărei acţiuni diplomatice care ar putea conferi legitimitate Taiwanului.

Pompeo este unul dintre cei mai cunoscuţi oameni politici americani în Taiwan, în parte datorită deciziei sale de a ridica restricţiile asupra contactelor oficiale cu Taipeiul.

Fostul preşedinte american Donald Trump s-a arătat foarte ambivalent faţă de China în timpul mandatului său, lăudând uneori calităţile de lider ale lui Xi, dar ducând în acelaşi timp un război comercial agresiv împotriva Beijingului şi sporindu-şi contactele oficiale cu Taiwanul.

Preşedintele Joe Biden a continuat majoritatea politicilor din timpul lui Donald Trump faţă de Taiwan.

Washingtonul a menţinut multă vreme o politică de “ambiguitate strategică” în ceea ce priveşte eventuala sa intervenţie militară în cazul în care China ar invada Taiwanul.

Însă Biden a început să se îndepărteze de această poziţie, afirmând în numeroase interviuri că SUA va veni în ajutor Taiwanului în cazul unui atac. După fiecare dintre aceste declaraţii, Casa Albă a dat asigurări în comunicate oficiale că politica americană faţă de Taiwan nu s-a schimbat.

Citește și: Mexicanii cer dreptate pentru cei ’43’ de la Ayotzinapa: ‘Armata ŞTIE!’ – Black News

Pompeo, care preconizează o recunoaştere diplomatică a Taiwanului drept o naţiune “deja independentă”, a criticat afirmaţiile lui Biden, calificându-le drept “declaraţii confuze şi încurcate”.

“În ceea ce priveşte adevăratul angajament al Americii faţă de Taiwan, ambiguitatea ce fusese politica americană a devenit acum şi mai ambiguă. Aceasta mă îngrijorează mult”, a constatat Pompeo în discursul său.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Biden reduce din avantajul lui Trump în statele oscilante (sondaj Bloomberg)

Biden reduce din avantajul lui Trump în statele oscilante (sondaj Bloomberg) În ciuda prestaţiei sale slabe la dezbaterea electorală cu oponentul său republican Donald...

La ce îi folosește lui Putin o misterioasă stație radio care emite pe unde scurte?

La ce îi folosește lui Putin o misterioasă stație radio care emite pe unde scurte? Vladimir Putin ar putea folosi un post de radio misterios...

Rusia susține că a distrus două sisteme Patriot în Ucraina, după un atac cu rachete balistice

Rusia susține că a distrus două sisteme Patriot în Ucraina, după un atac cu rachete balistice Rachete balistice ruseşti Iskander au distrus două lansatoare pentru...

Condiții mai bune într-o grădiniță din Edineț: A fost amenajat SmartLab cu sprijinul UE

Condiții mai bune într-o grădiniță din Edineț: A fost amenajat SmartLab cu sprijinul UE Roboți, podea interactivă, imprimantă și stilouri 3D. De aceste tehnologii beneficiază...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.