Ministerul Agriculturii, responsabil de aprobarea listei de produse și substanțe autorizate pentru utilizare în producția de produse alimentare ecologice prelucrate
Ministerul Agriculturii al Republicii Moldova va fi responsabil de aprobarea listei de produse și substanțe autorizate pentru utilizare în producția de produse alimentare ecologice prelucrate.
Acest lucru este stipulat de amendamentele la Legea cu privire la producția ecologică și etichetarea produselor ecologice, pe care Parlamentul le-a adoptat în a doua lectură, potrivit infomarket.md.
Citește și: Mai marii Europei s-au înţeles: Ursula von der Leyen rămâne şefa Comisiei Europene
Proiectul de lege a fost aprobat la inițiativa președintelui Comisiei pentru agricultură și industrie alimentară, Oleksandr Trubka, iar amendamentele propuse de acesta vizează simplificarea procedurii de modificare ulterioară a actului normativ național.
Până în prezent, lista produselor și substanțelor autorizate pentru utilizare în producția ecologică era aprobată prin hotărâre de guvern, care trebuia modificată anual, în conformitate cu modificările aduse reglementărilor UE.
În consecință, acum s-a propus actualizarea anuală a listei aprobate prin ordin al ministrului agriculturii și industriei alimentare pentru a prelua modificările aduse actelor UE. Se stipulează că Ministerul Agriculturii va aproba lista cu anumite produse și substanțe autorizate pentru utilizare în producția de produse alimentare ecologice prelucrate și în producția de drojdie utilizată ca aliment sau furaj, inclusiv toate produsele și substanțele astfel autorizate pe listele pentru utilizare restricționată ca: aditivi alimentari și auxiliari tehnologici; ingrediente agricole neecologice care urmează să fie utilizate în scopul producției de produse alimentare ecologice prelucrate și în producția de drojdie utilizată ca aliment sau furaj, ca: aditivi alimentari și auxiliari tehnologici; ingrediente agricole neecologice care urmează să fie utilizate pentru producția de produse alimentare ecologice prelucrate și în producția de drojdie utilizată ca aliment sau furaj.
Citește și: Rusia interzice trei posturi TV din România
Proiectul de lege propune, de asemenea, o perioadă de tranziție pentru ca producătorii ecologici și autoritățile de reglementare să se conformeze cerințelor stabilite de Legea privind producția ecologică și etichetarea produselor ecologice, promulgată în 2023, și de dispozițiile regulamentelor de punere în aplicare a acesteia.
În special, operatorii ecologici vor iniția procedurile de conformare cu cerințele legii menționate începând cu 1 ianuarie 2025, iar pentru culturile de toamnă începând cu toamna anului 2024. proiectul de lege va intra în vigoare după publicarea în Monitorul Oficial.