Ministerul suedez de Externe l-a convocat pe ambasadorul Rusiei ca răspuns la încălcarea spaţiului aerian

Publicat:

Ministerul suedez de Externe l-a convocat pe ambasadorul Rusiei ca răspuns la încălcarea spaţiului aerian

Ministerul suedez de Externe l-a convocat marţi pe ambasadorul Rusiei la Stockholm, după ce un avion de luptă rusesc SU-24 a încălcat vineri spaţiul aerian al Suediei, transmite AFP.

Ministerul suedez de Externe l-a convocat pe ambasadorul Rusiei “pentru a-l informa cu privire la poziţia sa despre încălcarea spaţiului aerian suedez de către Rusia, care a avut loc vineri, 14 iunie”, la aproximativ trei luni de la aderarea ţării scandinave la NATO, potrivit unui comunicat de presă, potrivit stiripesurse.


Citește și : CA obține câștig de cauză față de Cinema 1 privind insuficiența de programe locale

Un avion rusesc SU-24 a violat vineri spaţiul aerian suedez din apropierea insulei strategice Gotland din Marea Baltică şi s-a îndepărtat abia după ce autorităţile au ridicat de la sol două avioane de luptă, a anunţat sâmbătă armata suedeză.

Insula Gotland este situată la mai puţin de 350 de kilometri de enclava rusă Kaliningrad, care este extrem de militarizată.

Conform doctrinei militare suedeze, cine controlează această insulă este capabil să controleze în mare măsură mişcările aeriene şi navale din Marea Baltică.

Suedia şi-a redeschis garnizoana din Gotland în 2018, după mai mulţi ani de reducere a cheltuielilor militare, care au dus la închiderea acesteia în 2004.

Ultima încălcare a spaţiului aerian suedez de către Rusia a avut loc în martie 2022, când avioane de vânătoare suedeze au interceptat două SU-24 şi două SU-27 deasupra insulei Gotland.

Citește și : Reţeaua de socializare X autorizează de acum în mod oficial conţinuturile pornografice

Anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia în 2014 a determinat Suedia să îşi consolideze din nou armata, iar invadarea Ucrainei în 2022 a condus ulterior la decizia istorică de a adera la NATO.

Finlanda, o ţară vecină cu Suedia, care a aderat la NATO anul trecut, a acuzat la rândul său Rusia că i-a încălcat spaţiul aerian prin trimiterea unui avion militar în largul coastei Golfului Finlandei pe 10 iunie.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Jeremy Renner este ‘îngrozit’ să revină la actorie după accidentul cu plugul de zăpadă

Jeremy Renner este 'îngrozit' să revină la actorie după accidentul cu plugul de zăpadă Actorul Jeremy Renner nu mai are "energia necesară" pentru a accepta...

Rusia ar fi înființat un nou corp de armată pentru a-și întări frontul de la Harkov

Rusia ar fi înființat un nou corp de armată pentru a-și întări frontul de la Harkov Există indicii că Rusia ar fi înființat un nou...

Anca Dragu, despre decizia de a veni la șefia BNM: Este o șansă la care poate nu visam acum câțiva ani

Anca Dragu, despre decizia de a veni la șefia BNM: Este o șansă la care poate nu visam acum câțiva ani Decizia de a veni...

Lovitură în justiția UE: oligarhul rus Dmitri Pumpyanski câștigă un proces privind sancțiunile anti-ruse

Lovitură în justiția UE: oligarhul rus Dmitri Pumpyanski câștigă un proces privind sancțiunile anti-ruse Curtea de Justiție a UE a admis o a doua plângere...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.