Ministra Justiției, despre alegerea procurorului general prin vot: „Experiența concursurilor pe bază de punctaj în Moldova nu a fost cea mai reușită”

Publicat:

Ministra Justiției, despre alegerea procurorului general prin vot: „Experiența concursurilor pe bază de punctaj în Moldova nu a fost cea mai reușită”

Alegerea procurorului general prin vot va oferi o mai mare discreție și responsabilitate Consiliului Superior al Procurorilor, însă este nevoie de completarea procedurii de selecție, a declarat ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, la emisiunea „Spațiul Public” de la Radio Moldova.

Citește și Avocatul Poporului îl acuză pe Șeful IGP că s-ar fi implicat în activitatea instituției, solicitând-i „să modifice raportul de constatare”


Potrivit acesteia, prin modificările propuse în avizul Guvernului se urmărește combinarea procedurii de alegere a procurorului general, prin alocarea unui punctaj și validarea acestuia prin vot. În opinia ministrei, astfel vor fi create toate condițiile necesare pentru alegerea celui mai bun candidat.

„Experiența concursurilor pe bază de punctaj în Republica Moldova nu a fost cea mai reușită. Totuși, în avizul generalizat al Guvernului, noi am venit cu niște observații la acest proiect de lege și am considerat că totuși este necesar ca criteriile de selecție a procurorilor să fie mai completate. Una din propunerile în avizul generalizat a fost că oricum un barem de evaluare sau un punctaj trebuie să fie. Asta va permite o mai bună motivare și o mai bună evaluare pe criterii prestabilite, însă care poate fi validat, punctajul sau baremul de evaluare, de exemplu da sau nu, validat inclusiv prin vot”, a declarat Veronica Mihailov-Moraru.

Proiectul prin care se propune modificarea procedurii de selectare a candidaților care aspiră la funcția de procuror general a fost criticat anterior de societatea civilă. Acesta urma să fie votat în lectură finală la ședința extraordinară a Parlamentului, care a avut loc săptămâna trecută, însă a fost retras de pe ordinea de zi, din motiv că au parvenit mai multe propuneri din partea Guvernului.

La concursul pentru funcția de procuror general, lansat în octombrie 2023, s-au înscris șase candidați, a căror dosare urmează să fie examinate de Consiliul Superior al Procurorilor. Funcția a devenit vacantă după ce, la sfârșitul lunii decembrie 2023, Alexandr Stoianoglo a fost demis prin decret prezidențial. Acesta a fost suspendat din funcție în octombrie 2021, fiind cercetat penal în mai multe dosare.

 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

VIDEO – Rapperul Sean ‘Diddy’ Combs, surprins de camerele video agresând-o fizic pe fosta sa iubită

VIDEO -  Rapperul Sean 'Diddy' Combs, surprins de camerele video agresând-o fizic pe fosta sa iubită O înregistrare video din 2016 îl arată pe Sean...

Microsoft va lansa următoarea ediţie a jocului ‘Call of Duty’ pe un serviciu de abonament

Microsoft va lansa următoarea ediţie a jocului 'Call of Duty' pe un serviciu de abonament Microsoft intenţionează să lanseze următoarea ediţie a jocului video ”Call...

Ultima modă în chirurgia estetică: keratopigmentarea

Ultima modă în chirurgia estetică: keratopigmentarea Specialiştii oftalmologi sunt extrem de îngrijoraţi de faptul că o procedură folosită în mod normal pentru eliminarea unor cicatrici...

Şerveţelul cu promisiunea de contract a lui Messi, vândut la licitaţie cu 762.400 de lire sterline

Şerveţelul cu promisiunea de contract a lui Messi, vândut la licitaţie cu 762.400 de lire sterline Şerveţelul pe care FC Barcelona s-a angajat să îl...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.