Ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, în vizită de lucru la București

Publicat:

Ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, în vizită de lucru la București

Vizita a început cu o întrevedere cu ministra Gorghiu, în cadrul căreia s-a discutat despre buna cooperare dintre Ministerele Justiției din Republica Moldova și România, agenda europeană a țării noastre și expertiza română de care am putea beneficia în acest sens, prioritățile comune pe segmentul justiției, dar și despre evoluția proceselor care au loc în sectorul justiției de la noi.

În mod special, ministra Mihailov-Moraru s-a referit la politicile promovate pentru a spori eficiența și transparența sectorului justiției, fortificarea capacităților organelor de autoadministrare a judecătorilor și procurorilor; eficientizarea activității instituțiilor abilitate cu combaterea și investigarea corupției și contracararea promptă a riscurilor de securitate națională.


Un subiect important al discuției a fost procesul de pregătire al autorităților din Republica Moldova pentru negocierile bilaterale de aderare la UE. În context, Veronica Mihailov-Moraru a remarcat expertiza României oferită până acum, care a fost extrem de utilă. Cele două ministre au agreat asupra detașării, pe termen scurt, a colegilor din cadrul Ministerului român al Justiției la instituția pe care o conduc, pe o listă de domenii clar identificate, pentru a beneficia de expertiză în procesul de armonizare a legislației naționale la acquis-ul comunitar.

De asemenea, a fost analizată oportunitatea înființării unei noi funcții de magistrat de legătură al României în Republica Moldova. S-a convenit și asupra intensificării cooperării între sistemele noastre penitenciare și de probațiune. „Preluarea de bune practici din România este binevenită pentru funcționarea eficientă a sistemului penitenciar din țara noastră, consolidarea sistemului de probațiune, dar și pregătirea profesioniștilor din domeniile juridice conexe justiției”, a spus ministra Mihailov-Moraru.

La final, Veronica Mihailov-Moraru i-a mulțumit Alinei Gorghiu pentru disponibilitatea Ministerului Justiției din România de a susţine iniţiativele noastre de consolidare a cadrului normativ şi instituțional, acestea fiind îndreptate să satisfacă atât așteptările legitime ale cetățenilor, cât și cele ale UE, care ne acordă încredere în accelerarea pe parcursul nostru european. „Parteneriatul cu România rămâne a fi cel mai valoros pentru Guvernul Republicii Moldova și cetățenii săi”, a încheiat ministra Justiției.

Declarațiile de presă comune pot fi urmărite aici: https://t.ly/eIXmR

În marja vizitei, ministra Mihailov-Moraru are planificate mai multe întrevederi cu oficiali români, printre care: printre care: Președintele Senatului, Președinta Înaltei Curți de Casație și Justiție, Procurorul General al României, procurorul-șef DNA, procurorul-șef DIICOT, directorul general al Administrației Naționale a Penitenciarelor.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

FMI prognozează că Europa de Est va devansa, în curând, sudul Europei la capitolul standard de viaţă

FMI prognozează că Europa de Est va devansa, în curând, sudul Europei la capitolul standard de viaţă La aproape patru decenii de la colapsul Uniunii...

STUDIU/ În Republica Moldova, cel mai mult migrează persoanele de la 25 la 34 de ani. Ce spun experții

STUDIU/ În Republica Moldova, cel mai mult migrează persoanele de la 25 la 34 de ani. Ce spun experții Grupul de vârstă care cel mai...

Un avion de vânătoare cu inteligență artificială ține pasul cu un pilot uman

Un avion de vânătoare cu inteligență artificială ține pasul cu un pilot uman Un avion de vânătoare cu inteligență artificială a ținut pasul cu un...

Horoscop 5 mai 2024

Horoscop 5 mai 2024 Astrologii vin cu veşti surprinzătoare pentru unii nativi. Pentru nativii zodiei Capricorn, situaţia financiară se schimbă în bine, în timp...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.