Miniştrii apărării francez şi rus au avut o discuţie telefonică, prima după octombrie 2022

Publicat:

Miniştrii apărării francez şi rus au avut o discuţie telefonică, prima după octombrie 2022

Ministrul francez al apărării Sébastien Lecornu a avut miercuri o convorbire telefonică cu omologul său rus Serghei Şoigu, după ce ultima lor discuţie de acest fel a avut loc în octombrie 2022, a anunţat Ministerul Apărării de la Paris, potrivit AFP.

Şi de această dată ministrul Sébastien Lecornu a “condamnat fără rezerve războiul de agresiune pe care Rusia l-a lansat în Ucraina”, afirmă într-un comunicat Ministerul francez al Apărării, potrivit stiripesurse.ro.


Citește și : Liderul de onoare al democraților atenționează despre „sfârșitul” PSDE

În schimb, el a “confirmat disponibilitatea Franţei” pentru “intensificarea schimburilor” cu Rusia în lupta contra terorismului, se arată în acelaşi text, în contextul atacului terorist din 22 martie revendicat de gruparea Statul Islamic şi în care cel puţin 144 de persoane au fost ucise într-o sală de concerte la Moscova.

Relaţii dintre Paris şi Moscova, deja tensionate de războiul pornit de Rusia în Ucraina şi de sprijinul militar oferit acesteia din urmă de către Franţa, s-au degradat şi mai mult după ce la sfârşitul lunii februarie preşedintele francez Emmanuel Macron nu a exclus posibilitatea ca unele state aliate ale Kievului să trimită trupe în Ucraina, întrucât, a motivat el, “trebuie făcut tot posibilul pentru ca Rusia să nu câştige acest război”.

Citește și : Grosu anunță o nouă inițiativă legislativă după ultima decizie a CC

Preşedintele rus Vladimir Putin a pus această reacţie “emoţională” a lui Macron pe seama faptului că Rusia a “călcat pe coadă” Franţa în Africa, ceea ce a generat “resentimente” la Paris.

Trupele franceze au fost nevoite să se retragă din ţări africane precum Mali şi Niger după ce junte militare instalate la putere acolo au sistat colaborarea cu Franţa şi s-au apropiat de Rusia, în timp ce gruparea rusă de mercenari Wagner şi-a intensificat operaţiunile pe continentul african.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Ce șanse are Iohannis la șefia NATO. Expert de la Oxford: „De fapt, alta e miza cea mare pentru România” EXCLUSIV

Ce șanse are Iohannis la șefia NATO. Expert de la Oxford: „De fapt, alta e miza cea mare pentru România” EXCLUSIV Politologul Corneliu Bjola, profesor...

Moștenitorii vor alege la care notar să se adreseze. A fost exclusă competența teritorială exclusivă a notarilor 

Moștenitorii vor alege la care notar să se adreseze. A fost exclusă competența teritorială exclusivă a notarilor Moștenitorul va alege la care notar să se...

Atenție la pește și produsele derivate. Ansa vine cu recomandări

Atenție la pește și produsele derivate. ANSA vine cu recomandări Pentru că în această perioadă peștele este la mare căutare, Agenția națională pentru Siguranța Alimentelor...

Andrei Galațchi, ‘omul lui Șor’ a fost eliberat din arest preventiv

Andrei Galațchi, 'omul lui Șor' a fost eliberat din arest preventiv Andrei Galațchi, candidatul Partidului „Șansa” pentru funcția de primar al orașului Cricova din municipiul...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.