Miniştrii de externe saudit şi iranian se vor întâlni joi la Beijing pentru continuarea apropierii diplomatice

Publicat:

Miniştrii de externe saudit şi iranian se vor întâlni joi la Beijing, au anunţat un oficial de la Teheran şi un cotidian saudit, în contextul în care cele două puteri regionale lucrează la conturarea paşilor următori ai apropierii lor diplomatice mediate de China, transmite Reuters, potrivit agerpres.

Întâlnirea dintre prinţul Faisal bin Farhan Al Saud şi omologul său iranian, Hossein Amirabdollahian, va fi prima întrevedere oficială între şefii celor două diplomaţii după mai bine de şapte ani.


Citește și : Trump s-a prezentat la Parchetul din Manhattan şi urmează să fie prezentat instanţei

‘Şefii diplomaţiilor au convenit să se întâlnească la 6 aprilie la Beijing, întrucât dialogul a fost facilitat de China’, a declarat un înalt oficial iranian pentru Reuters.

Alegerea Chinei ca loc de întâlnire ‘vine ca o prelungire a rolului pozitiv al Beijingului în obţinerea acordului şi facilitarea comunicării între cele două ţări’, a scris cotidianul Asharq al-Awasat, citând o sursă de la Riad.

La întâlnire se vor discuta reluarea relaţiilor anunţată luna trecută şi aranjamentele pentru schimbul de ambasadori, adaugă publicaţia.

Rolul secret al Beijingului în apropierea între Teheran şi Riad a zdruncinat dinamica în Orientul Mijlociu, unde Statele Unite au fost timp de decenii principalul mediator, folosindu-şi puterea militară şi diplomatică.

‘Era implicării Statelor Unite în această regiune este încheiată. Ţările din regiune sunt capabile să păstreze securitatea şi stabilitatea în Orientul Mijlociu fără amestecul Washingtonului’, a spus un alt oficial iranian.

‘La întâlnirea de la Beijing vor fi discutaţi paşii următori, precum redeschiderea ambasadelor şi numirea ambasadorilor’, a adăugat el.

Arabia Saudită a rupt relaţiile cu Iranul în 2016 după ce ambasada sa a fost atacată în timpul unei dispute între cele două state în legătură cu executarea unui cleric şiit de către Riad.

Relaţiile s-au înrăutăţit începând din 2015, după ce Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite au intervenit în războiul din Yemen, unde mişcarea houthi aliniată Iranului a înlăturat guvernul sprijinit de saudiţi şi a preluat controlul în capitala Sanaa.

Citește și : Casa Albă: Cazul Trump ‘nu este o prioritate’ pentru preşedintele Biden

Pentru Arabia Saudită, recentul acord ar putea însemna o creştere a securităţii. Regatul a acuzat Iranul de înarmarea rebelilor houthi care au întreprins atacuri cu rachete şi drone împotriva unor oraşe şi instalaţii petroliere saudite.

În 2019, Riadul a pus direct pe seama Iranului un atac masiv împotriva unor instalaţii petroliere ale companiei sale Aramco, însă Teheranul a negat acuzaţia.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Schimbările climatice prelungesc durata zilelor, potrivit unui studiu

Schimbările climatice prelungesc durata zilelor, potrivit unui studiu Schimbările climatice, care provoacă topirea gheţarilor de la poli, încetinesc foarte uşor rotaţia Terrei, ceea ce creşte...

Ce-i de făcut, America? (editorial)

Ce-i de făcut, America? Cu toții am fost afectați de politica toxică - indiferent de ce convingeri avem. Din fericire presa ne spune că Donald Trump...

VIDEO/ Cum arată Parisul cu două săptămâni înainte de Jocurile Olimpice de vară. Măsuri excepționale pentru a preveni un eventual atac

VIDEO/ Cum arată Parisul cu două săptămâni înainte de Jocurile Olimpice de vară. Măsuri excepționale pentru a preveni un eventual atac Peste două săptămâni, Parisul...

Scrutinele din această toamnă ne vor costa peste 300 de milioane de lei, spune președinta Comisiei Electorale Centrale

Scrutinele din această toamnă ne vor costa peste 300 de milioane de lei, spune președinta Comisiei Electorale Centrale Republica Moldova va cheltui circa 306 milioane...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.