Miniştrii energiei din ţările membre G20 nu au ajuns la un acord privind reducerea producţiei de petrol

Publicat:

Miniştrii energiei din ţările G20 nu au reuşit să ajungă la un acord în privinţa scăderii producţiei de petrol, în comunicatul dat publicităţii sâmbătă, după lungi negocieri, nefiind menţionată nicio reducere, transmite AFP, potrivit agerpres.

Arabia Saudită a găzduit vineri o videoconferinţă a miniştrilor energiei din G20, grupul principalelor economii ale lumii, pentru a examina posibilitatea uni acţiuni concertate de echilibrare a pieţei petrolului, afectată de pandemia COVID-19.


Citește și : Bilanțul pandemiei de COVID-19 la nivel mondial

Discuţiile s-au prelungit vineri în încercarea de a se ajunge la un acord privind o scădere masivă a producţiei de petrol, blocat anterior de Mexic. O înţelegere americano-mexicană, anunţată tot vineri, prin care Washingtonul se angaja să ajute Mexicul să completeze cota de reducere cerută de producători părea să înlăture un obstacol în calea unui acord cuprinzător.

Comunicatul final emis după încheierea summitului virtual organizat de Arabia Saudită, cel mai mare exportator mondial de petrol, include angajamente pentru cooperarea viitoare în combaterea pandemiei noului coronavirusului, fără a menţiona scăderea producţiei.

“Ne angajăm să acţionăm astfel încât să asigurăm că sectorul energetic continuă să furnizeze o contribuţie deplină şi eficientă la combaterea COVID-19 şi să permită redresarea globală (economică) ce va urma”, declară miniştrii în textul comunicatului.

“Ne angajăm să lucrăm împreună într-un spirit de solidaritate în privinţa acţiunilor imediate şi concrete pentru a rezolva aceste probleme într-o perioadă de urgenţă internaţională fără precedent”.

Miniştrii GG20 se angajează de asemenea să adopte toate măsurile necesare şi imediate pentru a asigura stabilitatea pieţei energiei.

Citește și : Papa Francisc îi compară pe cei care i-au tratat pe bolnavii de COVID-19 cu soldaţii ‘morţi pe front’

Din cauza măsurilor restrictive la care este supusă jumătate din populaţia globului în scopul limitării pandemiei noului coronavirus, cererea de petrol este în cădere liberă, în condiţii în care oferta era deja excedentară.

Organizaţia ţărilor exportatoare de petrol (OPEC) anunţase vineri dimineaţa un acord preliminar privind reducerea ofertei mondiale cu 10 milioane de barili pe zi în lunile mai şi iunie.
Acest acord a fost obţinut la o întâlnire a principalelor ţări producătoare de petrol, inclusiv Rusia, care nu este membru al OPEC, dar este al doilea cel mai mare producător la nivel mondial şi lider al partenerilor cartelului.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

În urma dictatorului

În urma dictatorului Ce se petrece după prăbușirea inevitabilă a unui regim personal. Filmul „Moartea lui Stalin” (2017) începe cu dictatorul prăbușit în stare de inconștiență...

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste (editorial)

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste Sub veghea lui Biden, amenințarea la adresa transporturilor maritime globale a luat amploare. Președintele Biden și-a dedicat discursul de adio...

The New York Times: Cum s-a transformat mințitul în dezinformare

Cum s-a transformat mințitul în dezinformare După momentul în care Donald Trump a contestat validitatea certificatului de naștere al lui Barack Obama, Trump a continuat...

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden (editorial)

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden Succesorul lui va moșteni o lume incomparabil mai primejdioasă Președintele Biden a luat ieri cuvântul la ONU, fiind...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.