X

Ministrul Agriculturii: Camerele agricole vor asigura protejarea intereselor agricultorilor și un acces mai larg la subvenții

Ministrul Agriculturii: Camerele agricole vor asigura protejarea intereselor agricultorilor și un acces mai larg la subvenții

Camerele agricole care urmează a fi create în țara noastră vor asigura protejarea intereselor agricultorilor și un acces mai larg la subvenții din partea statului, dar și la fondurile de preaderare la Uniunea Europeană. Ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, spune că prin constituirea acestor comunități profesionale, agricultura va deveni una înalt tehnologizată, profitabilă și performantă.

În cadrul unor dezbateri publice, Vladimir Bolea a accentuat că aceste entități agricole vor fi organizații de tip consultativ, unde fermierii vor putea discuta direct cu autoritățile publice în domeniul agricol, potrivit moldova1.md.

Citeşte şi : Pandemia covid-19 a scăzut speranţa de viaţă cu aproape doi ani în perioada 2019-2021

Noi trebuie să dezvoltăm agricultura deja îndepărtându-ne de cadrul acesta de agricultură de subexistență și de amatori spre un nivel profesionist pentru că fermierul și agricultorul este o profesie destul de complicată, care presupune extrem de multă tehnologie, extrem de multă știință. Camerele agricole vor fi mii, asta este diferența, în camerele agricole vor fi toți agricultorii și vor beneficia de tratament direct”, a relatat ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea.

La discuții au participat și reprezentanții Ministerului Agriculturii de la București, care au împărtășit din experiența lor în procesul de organizare a fermierilor. Din anii 90, când s-a propus crearea acestor entități și până în prezent, în România s-au implementat cel puțin două modele de astfel de comunități agricole.

Faptul că s-a gândit de sus în jos, adică să se aleagă șefi marii fermieri. Există o discrepanță între viziunile micilor fermieri și ceea ce consideră marii fermieri, care au posibilitatea să-și finanțeze propriile servicii de considerente. Or, la noi lucrul acesta nu a fost înțeles bine și s-a mers să punem înainte șefii”, a menționat șeful serviciului Ministerului Agriculturii al României, Gheorghe Lăcătușu.

Republica Moldova a decis să pună în aplicare modelul austriac de organizare în agricultură, Astfel, la nivel național vor fi constituite 10 camere agricole, în care fermierii își vor alege reprezentanți în organele de conducere ale acestor camere.

Citeşte şi : Parlicov: Gazul rusesc ar putea ajunge în R.Moldova prin Turcia și prin gazoductul transbalcanic în regim revers

Am ajuns la concluzia că anumite elemente sunt benefice de a fi preluate practic din toate modele analizate, dar de bază a fost cel austriac. Și aceasta deoarece camerele agricole au fost constituite după principul abordării de jos în sus, un model care este absolut potrivit și Republicii Moldova. Toate aceste camere la rândul său urmează să delege reprezentanți în Camera Agricolă Națională, care va fi acea umbrelă care va coordona toate 10 camere la nivel național”, a spus directoarea componentă de mediu din cadrul Proiectului USAID, Ina Butucel.

Activitatea camerelor agricole va fi finanțată din contul cotizațiilor de membru, din serviciile de consultanță sau asistență, prestate contra cost, din donații sau sponsorizări, precum și din alte surse legale.

Tags: agricultoriuniunea europeanaVladimir Bolea
Economie