Ministrul apărării al Turciei, în Libia pentru a inspecta unităţile militare turce prezente în această ţară

Publicat:

Ministrul apărării al Turciei, Hulusi Akar, a sosit sâmbătă în Libia, împreună cu doi responsabili ai armatei, pentru a inspecta unităţile militare turce prezente în ţară, a anunţat Ministerul Apărării turc, informează AFP, potrivit agerpres.

Această vizită inopinată a survenit la o zi după apelul mareşalului Khalifa Haftar, care deţine puterea în estul Libiei, de a alunga “ocupantul” turc, în timp ce au loc negocieri pentru a scoate această ţară din impas.


Citește și : Erdogan s-a exprimat în favoarea îmbunătăţirii relaţiilor Turcia-Israel

Libia este cufundată în haos după prăbuşirea regimului lui Muammar al-Gaddafi în 2011 şi două autorităţi îşi dispută aici puterea: Guvernul de Uniune Naţională (GNA) cu sediul la Tripoli, recunoscut de ONU şi susţinut de Turcia, şi forţele conduse de Khalifa Haftar, susţinut de Rusia şi Emiratele Arabe Unite.

Susţinerea turcă acordată GNA, în special prin trimiterea de consilieri militari şi de drone, i-a permis acestui guvern să înregistreze câteva victorii lângă Tripoli în faţa forţelor mareşalului.

Parlamentul turc a adoptat marţi o moţiune ce prelungeşte cu 18 luni autorizaţia pentru desfăşurarea de militari în Libia, unde intervenţia Ankarei alături de guvernul de la Tripoli a inversat cursul conflictului.

Citește și : Papa Francisc, în tradiţionalul său mesaj ‘Urbi et Orbi’: Avem nevoie mai mult ca oricând de fraternitate

Mareşalul Haftar a afirmat vineri că “nu va exista pace în prezenţa unui colonizator pe pământul nostru”, într-un discurs susţinut cu ocazia celei de-a 69-a aniversări a ţării, în timp ce în aceeaşi zi liderul GNA, Fayez al-Sarraj, i-a îndemnat de la Tripoli pe compatrioţii săi “să întoarcă pagina neînţelegerilor pentru a ajunge la stabilitate”.

Un armistiţiu semnat în octombrie sub egida ONU şi în general respectat le-a permis de atunci celor două părţi adverse să revină la masa negocierilor.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Mai mult de jumătate dintre statele UE cer un nou sistem care să faciliteze returnarea migranţilor

Mai mult de jumătate dintre statele UE cer un nou sistem care să faciliteze returnarea migranţilor Un număr de 17 state europene au cerut Comisiei...

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici O moldoveancă de...

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA A fost înregistrat un nou record...

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți Ajax Amstedam a remizat în deplasare...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.