Ministrul Apărării: Depunem eforturi pentru a avansa în parcursul european

Publicat:

Ministrul Apărării: Depunem eforturi pentru a avansa în parcursul european

„Autoritățile R. Moldova depun eforturi maxime pentru a avansa cât mai rapid în parcursul european, ceea ce oferă țării noastre o șansă la un viitor mai bun, mai prosper, cu pace și stabilitate”, a declarat ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi, în cadrul unui interviu pentru Moldpres.

Potrivit lui, începând cu 23 iunie 2022, când Consiliul European i-a acordat R. Moldova statutul de candidat pentru aderare la UE, Ministerul Apărării s-a aliniat eforturilor autorităților statului în implementarea celor 9 recomandări înaintate de organizația internațională, potrivit deschide.md.


Citeşte şi : Pandemia covid-19 a scăzut speranţa de viaţă cu aproape doi ani în perioada 2019-2021

Ministerul Apărării, alături de alte instituții ale statului, este implicat în acțiunile de ajustare a legislației la cadrul UE. Finalitatea acestui proces va fi un sector de apărare puternic, capabil să își îndeplinească misiunea constituțională, să mențină pacea și securitatea la nivel național și internațional”, susține Anatolie Nosatîi.

Întrebat de ce ar mai avea nevoie Armata Națională pentru a fi pregătită să apere cetățenii în caz de necesitate, ministrul a spus că asistența externă pe care R. Moldova o primește de la parteneri, expertiza în ajustarea documentelor strategice de politici, activitățile de instruire și exercițiile bilaterale și multinaționale desfășurate împreună cu militarii din alte țări ajută considerabil la realizarea dezideratului de transformare și modernizare a Armatei Naționale.

Un sector puternic de apărare înseamnă capacități militare moderne, o armată rezilientă la provocările de securitate, pregătită să-și apere țara și cetățenii. Totodată, o armată modernă înseamnă militari bine pregătiți, care să fie interoperabili cu colegii din alte state în cadrul exercițiilor comune și misiunilor internaționale de menținere a păcii”, a relatat oficialul.

Anatolie Nosatîi a vorbit și despre incidentele de încălcare a spațiului aerian ale R. Moldova, dar și războiul hibrid continuu care este o amenințare majoră pentru statul nostru. Potrivit lui, autoritățile întreprind măsuri pentru a asigura un spațiu aerian protejat.

„La sfârșitul anului trecut, am achiziționat din banii alocați pentru apărare, radarul de tip Ground Master 200 (GM 200), destinat monitorizării spațiului aerian. Cu siguranță, ne dorim să avem un spațiu aerian protejat la maximum de rachetele lansate în contextul războiului din Ucraina, iar un radar nu poate să acopere de unul singur întreaga gamă de aspecte ale supravegherii spațiului aerian. Iată de ce, avem nevoie de un sistem complex modern, format din mai multe radare. Costul acestora este extrem de mare, iar bugetul pentru apărare, actualmente, nu ne permite acest lucru.

Citeşte şi : Parlicov: Gazul rusesc ar putea ajunge în R.Moldova prin Turcia și prin gazoductul transbalcanic în regim revers

De aceea, am apelat la ajutorul partenerilor noștri externi. Astfel, recent, Uniunea Europeană, prin intermediul platformei „Instrumentul European pentru Pace”, ne-a oferit asistență la achiziționarea a încă unui radar. Acesta va îmbunătăți considerabil capacitatea noastră de monitorizare și avertizare timpurie despre posibile riscuri aeriene la adresa securității țării”, a conchis ministrul.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

O minoră a fost bătută și amenințată de fostul iubit

O minoră a fost bătută și amenințată de fostul iubit Un tânăr de 26 de ani din Drochia a fost reținut de oamenii legii după...

Deputații se întrunesc în ședință plenară

Deputații se întrunesc în ședință plenară Deputații se întrunesc, astăzi, 4 iulie, în ședință plenară. Pe ordinea de zi a Legislativului sunt 17 proiecte de...

Iurie Filip contestă decizia instanței de fond

Iurie Filip contestă decizia instanței de fond Fostul vicepreședinte al Comisiei Naționale a Pieței Financiare (CNSP), Iurie Filip, demis în 2021 împreună cu toți conducătorii...

Partidul Laburist, favorit în alegerile parlamentare ce au loc joi în UK

Partidul Laburist, favorit în alegerile parlamentare ce au loc joi în UK Aproximativ 46 de milioane de britanici sunt aşteptaţi joi la secţiile de votare...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.