Ministrul de finanţe britanic face o vizită la Kiev

Publicat:

Ministrul de finanţe britanic face o vizită la Kiev

Ministrul de finanţe al Regatului Unit, Jeremy Hunt, a făcut miercuri o vizită la Kiev, unde a cerut aliaţilor Ucrainei să crească presiunile asupra preşedintelui rus Vladimir Putin, transmite dpa, potrivit stiripesurse.ro.

Vizita oficialului britanic a avut loc după ce guvernul de la Londra a anunţat un pachet de asistenţă militară în valoare de 500 de milioane de lire (peste 580 de milioane de euro) pentru Ucraina, iar premierul Rishi Sunak s-a angajat să susţină Kievul pe termen lung, în cadrul eforturilor de creştere a bugetului pentru apărare al Regatului Unit.


Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a declarat lui Hunt, în cursul primirii la Kiev, că sprijinul britanic este foarte important, chiar vital.

Ministrul de finanţe britanic face o vizită la Kiev

Ministrul a arătat că “războiul din Ucraina a continuat mai mult timp decât se temeau mulţi, dar astăzi am văzut că hotărârea poporului său este în continuare absolută. Acum prietenii acestuia au datoria de a creşte presiunile asupra lui Putin şi de a ajuta la restabilirea păcii şi prosperităţii în Europa; noi suntem hotărâţi să ne jucăm rolul de lider”.

“Securitatea Ucrainei este securitatea noastră, iar miliardele oferite de britanici ca finanţare şi echipamente au asigurat până acum doar începutul unui angajament pe termen mai lung de a-i sprijini (pe ucraineni – n. red.) în lupta cu Rusia atâta timp cât este nevoie”, a mai spus Hunt.

“Doresc să vă mulţumesc dumneavoastră, echipei dumneavoastră, guvernului, prim-ministrului, parlamentului şi poporului Regatului Unit pentru că sunteţi alături de noi, de Ucraina, din primele zile ale războiului fără limite. Contăm pe dumneavoastră. Suntem parteneri reali”, a replicat Zelenski.

Ministrul de finanţe britanic face o vizită la Kiev

Ministrul a vizitat Piaţa Sf. Mihail şi a depus flori la monumentul pentru soldaţii căzuţi în război. El a intrat şi în mănăstirea cu cupole aurite şi a aprins o lumânare pentru pomenirea acestora.

În paralel cu demersul colegului său de la finanţe, ministrul britanic de externe David Cameron a făcut un turneu în Asia Centrală pentru a discuta măsuri împotriva ocolirii sancţiunilor impuse Rusiei de Regatul Unit şi de aliaţii acestuia.

Obiectivul este oprirea maşinii de război ruseşti şi a fluxului de produse de lux către aliaţii lui Putin din elita Rusiei. Au existat suspiciuni că astfel de bunuri ar putea fi exportate în ţările vecine, apoi trecute peste frontiera rusă.

Ministrul de finanţe britanic face o vizită la Kiev

Într-un dialog cu agenţia de presă PA, în Kazahstan, Cameron a afirmat că toţi interlocutorii săi s-au declarat la curent cu problema şi au promis că vor colabora pentru rezolvarea ei. El a explicat că aceştia “au modalităţi de intervenţie pentru a opri deplasarea produselor” care încalcă sancţiunile.

“De fapt, în Turkmenistan mai exact, unul din miniştrii cu care am discutat a spus că ‘intervenim, nu vrem să se întâmple asta’, aşa că sunt încrezător că este corect să ridicăm această problemă şi că va fi o acţiune continuă”. “Toţi cei cu care am discutat au afirmat că sunt angajaţi” în combaterea ocolirii sancţiunilor”, a adăugat Cameron.

Măsurile în acest sens ar putea include verificări suplimentare ale documentelor şi utilizarea unui sistem de urmărire a produselor şi detaliere a sancţiunilor existente. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

FMI prognozează că Europa de Est va devansa, în curând, sudul Europei la capitolul standard de viaţă

FMI prognozează că Europa de Est va devansa, în curând, sudul Europei la capitolul standard de viaţă La aproape patru decenii de la colapsul Uniunii...

STUDIU/ În Republica Moldova, cel mai mult migrează persoanele de la 25 la 34 de ani. Ce spun experții

STUDIU/ În Republica Moldova, cel mai mult migrează persoanele de la 25 la 34 de ani. Ce spun experții Grupul de vârstă care cel mai...

Un avion de vânătoare cu inteligență artificială ține pasul cu un pilot uman

Un avion de vânătoare cu inteligență artificială ține pasul cu un pilot uman Un avion de vânătoare cu inteligență artificială a ținut pasul cu un...

Horoscop 5 mai 2024

Horoscop 5 mai 2024 Astrologii vin cu veşti surprinzătoare pentru unii nativi. Pentru nativii zodiei Capricorn, situaţia financiară se schimbă în bine, în timp...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.