Ministrul Energiei: Vom putea vinde o parte din volumele Energocomului pe piața internațională

Publicat:

Dacă vom avea volume mai mari de gaze procurate și în iarnă prețurile vor fi bune, nu exclud că vom vinde o parte din volumele Energocomului pe piața internațională.

Declarația aparține ministrului Energiei, Victor Parlicov, care a menționat în cadrul unei emisiuni televizate că, în această vară, Energocom a cumpărat 300 de milioane de metri cubi de gaze la un preț mediu de 428 de dolari.


Citeşte şi: Ruşii au provocat daune majore în zona portului Ismail

Potrivit lui Parlicov, R. Moldova are, cu volumele rămase de anul trecut, 500 de milioane de metri cubi, cantitate care ar ajunge pentru aproape trei luni în iarnă.

„Toate analizele arată că iarna prețurile vor crește semnificativ peste costurile de pompare/stocare. De ce? Vă dau factorii fundamentali. Înainte rolul principal de echilibrare a pieței de gaze din Europa îl avea Gazprom, care construise gazoducte și capacități de pompare și de livrare a gazelor simultane pe zi într-un astfel de volum, încât chiar și într-o iarnă friguroasă, Gazprom putea, dacă apărea vreun vârf de consum, să-l acopere. Când s-a redus semnificativ rolul Gazpromului pe piața europeană, a apărut întrebarea cine mai acoperă aceste vârfuri, dacă apar. Și aici s-au ciocnit de mai multe probleme: de infrastructură, capacitatea de stocare în UE este în jur de 100-115 miliarde de metri cubi, atunci când volumul consumului în perioada de iarnă este 250-300. Dacă nu reușești pe perioada consumului să acoperi acest deficit, atunci prețurile se duc în sus”, a spus Victor Parlicov.

Ministrul Energiei a menționat că Gazprom acoperea vârfurile de consum în Europa în perioada precedentă prin faptul că umplea depozitele din Ucraina, care are o capacitate de stocare de până la 35 de miliarde de metri cubi de gaze.

„Acum, în Ucraina, foarte puțini riscă să stocheze gaze pentru că e risc militar. Noi ni-l asumăm și înțelegem că riscurile efective de sistare de preluare a gazelor din Ucraina sunt extrem de limitate și ele sunt scurte ca durată. Orice defecțiune de pe urma vreunui bombardament, de exemplu, al gazoductului, se remediază pe parcursul unei zile, asta se rezolvă.

Da, riscăm, dar avem un pic de gaze și-n România. Și, totodată, suntem siguri că stocarea aceasta de gaze în Ucraina, la prețurile care există acum acolo, ne va permite să economisim, având în vedere prețurile pe care ne așteptăm să fie în iarnă. Acum noi vedem o oportunitate economică.

Citește și : Maia Sandu le cere moldovenilor din Olanda să se întoarcă acasă

Eu nu exclud că dacă vom avea volume procurate mai mari de gaze și în iarnă prețurile vor fi bune vom vinde o parte din volumele Energocomului pe piața internațională”, a mai declarat Parlicov.

Ministrul Energiei precizează că, pentru a ieși cu bine din această iarnă, R. Moldova are nevoie de aproximativ 800-850 de milioane de metri cubi de gaze.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Sezonul 3 din ‘Bridgerton’ devine al 10-lea cel mai urmărit serial în limba engleză difuzat vreodată de Netflix, cu 91,9 milioane de vizualizări până...

Sezonul 3 din 'Bridgerton' devine al 10-lea cel mai urmărit serial în limba engleză difuzat vreodată de Netflix, cu 91,9 milioane de vizualizări până...

Evenimentele Zilei de 4 iulie în Istorie

Evenimentele Zilei de 4 iulie în Istorie 4 iulie este a 185-a zi a calendarului gregorian și a 186-a zi în anii bisecți.   Sărbătorile Zilei de...

Horoscop 4 iunie 2024

Horoscop 4 iunie 2024  Astrologii vin cu veşti surprinzătoare pentru unii nativi. Vărsătorii au parte de mai multe schimbări în viaţa lor, iar nativii Balanţă...

Sezonul 2 din ‘Wednesday’ va deveni ‘cea mai mare producţie’ filmată vreodată în Irlanda

Sezonul 2 din 'Wednesday' va deveni 'cea mai mare producţie' filmată vreodată în Irlanda Agenţia de stat Screen Ireland a confirmat că sezonul 2 al...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.