Ministrul de interne slovac şi-a dat demisia

Publicat:

Ministrul de interne slovac, Robert Kalinak, şi-a anunţat luni demisia, cerută de opoziţie, de un partid din coaliţia de guvernare şi de manifestanţi, în contextul asasinării jurnalistului Jan Kuciak în februarie, relatează AFP şi Reuters, potrivit agerpres.

“Este important să fie menţinută stabilitatea, aşa că demisionez din postul de ministru de interne şi din postul de vicepremier”, a anunţat Kalinak, a cărui demisie ar putea permite supravieţuirea guvernului de coaliţie condus de premierul Robert Fico.


Citeşte şi: Noul minister al ‘Patriei’ stârneşte o polemică aprinsă în Germania

“Cred că prin acest gest voi contribui la stabilizarea situaţiei în Slovacia”, a spus el într-o conferinţă de presă.

“Obiectivul meu principal este de a clarifica acest dublu asasinat. Trebuie să ştim cine l-a comis şi de ce”, a adăugat el.

Jurnalistul de investigaţii Jan Kuciak a fost asasinat cu focuri de armă împreună cu iubita sa în apartamentul lor, în ultimul weekend din februarie. Anchetele sale jurnalistice se axau pe legăturile obscure dintre oamenii de afaceri şi politicieni, printre investigaţiile sale mai recente fiind şi afacerile derulate în Slovacia de italieni care ar avea legături cu mafia. În urma celor două crime au fost reţinuţi şapte suspecţi italieni, care între timp au fost eliberaţi din lipsă de probe.

Deşi circumstanţele acestui asasinat rămân neclare, uciderea jurnalistului a avut ca efect un val de indignare şi de proteste în ţară. Vineri seară, zeci de mii de persoane au participat la manifestaţii anticorupţie în mai multe oraşe slovace, protestatarii cerând demisia lui Fico şi a ministrului de interne. La Bratislava, 40.000 de persoane au participat la protest, conform cotidianului SME, ceea ce ar însemna cea mai mare adunare populară din această ţară de la Revoluţia de Catifea care a dus la căderea comunismului în Cehoslovacia în 1989.

Pe lângă presiunea socială, principalul partid de guvernământ, formaţiunea social-democrată SMER a lui Fico, primise din partea unuia dintre partenerii coaliţiei tripartite de guvernare, Most-Hid, un ultimatum să-l demită pe ministrul de interne, în cazul în care acesta ar fi refuzat să demisioneze.

Citeşte şi: Un avion de pasageri s-a prăbuşit pe aeroportul din Kathmandu

Conducerea partidului Most-Hid urmează să se reunească în cursul după-amiezii de luni pentru a decide dacă demisia ministrului îi va permite să facă în continuare parte din coaliţia de guvernare.

“Cetăţenii aşteaptă o soluţie reală pentru criza politică şi să fie asumată clar responsabilitatea politică pentru situaţia de neîncredere şi a justiţiei ţării (…) Văd două posibilităţi: o reconstrucţie substanţială a guvernului, care a polarizat ţara, sau alegeri anticipate”, a declarat vineri preşedintele Andrej Kiska, pe care premierul Robert Fico l-a acuzat că încearcă să profite de situaţie pentru a-i dărâma guvernul şi că ar complota inclusiv cu miliardarul american George Soros, cu care şeful statului ar fi avut contacte discrete.

Preşedintele Kiska a mai reproşat guvernului că ar fi ignorat ani la rând avertismentele serviciilor secrete privind prezenţa mafiei italiene în Slovacia.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Cum au „driblat” trei naționale de la EURO 2024 noua regulă UEFA

Cum au „driblat” trei naționale de la EURO 2024 noua regulă UEFA Italia, Danemarca și Slovenia sunt trei selecționate care și-au asigurat prezența în optimile...

Peste 168.000 de moldoveni au plecat din Republica Moldova în ultimii trei ani

Peste 168.000 de moldoveni au plecat din Republica Moldova în ultimii trei ani Peste 168 de mii de moloveni au părăsit ţara în perioada anilor...

În perioada 17 – 28 iunie 2024, Serviciul Vamal a constatat apariția obligației vamale suplimentare în cuantum de 3,193 mln. lei

În perioada 17 - 28 iunie 2024, Serviciul Vamal a constatat apariția obligației vamale suplimentare în cuantum de 3,193 mln. lei Au fost constatate următoarele tipuri...

Expert: negocierile de aderare la UE au început. Vin și provocările

Expert: negocierile de aderare la UE au început. Vin și provocările După visul de aderare la UE, pentru Republica Moldova și Ucraina vin zilele de...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.