Misiunea navală Irini a UE, operaţională pentru a controla respectarea embargoului

Publicat:

Noua operaţiune navală a Uniunii Europene, Irini, cu misiunea de a controla respectarea embargoului asupra armelor către Libia, va deveni operaţională în zilele următoare, odată cu sosirea primelor nave, transmite miercuri AFP, citând mai multe surse europene, potrivit agerpres.

‘Irini are mijloacele necesare pentru a-şi începe misiunea’, a confirmat Peter Stano, purtătorul de cuvânt al şefului diplomaţiei europene, Josep Borrell.


Citește și : Trump laudă America: ‘Avem 1 milion de contaminări pentru că testăm cel mai bine!’

El a precizat că statele membre au ajuns luni la un acord vizând punerea la dispoziţie a primelor nave, avioane şi a sateliţilor necesari pentru lansarea operaţiunii.

O navă italiană va ajunge în zona de operaţiuni în zilele următoare, a indicat o sursă diplomatică europeană.

Irini îşi va desfăşura mijloacele în estul Mediteranei şi va controla toate ambarcaţiunile suspectate că transportă arme şi combatanţi spre Libia, unde conflictul a escaladat puternic în ultima lună.

Operaţiunea a fost lansată la sfârşitul lui martie, însă ‘au fost necesare patru săptămâni pentru a obţine consensul asupra mijloacelor sale’, a explicat diplomatul.

Irini preia ştafeta de la Operaţiunea Sophia, lansată în 2015 cu un unic mandat, acela de a impune respectarea embargoului decis de ONU asupra livrărilor de arme către Libia.

Comandamentul misiunii va rămâne în Italia, însă Grecia a acceptat să fie ţara de debarcare a naufragiaţilor salvaţi de navele militare ale UE, conform unor surse diplomatice. Italia refuza aceste debarcări.

Citește și : IZOLAREA ar putea conduce la 7 milioane de sarcini neplanificate

Navele Operaţiunii Irini vor interveni în zone aflate la distanţă de rutele folosite de traficanţii de persoane, o condiţie cerută de Austria şi de Ungaria pentru ca noua misiune europeană să nu aibă ca efect atragerea acestor traficanţi.

Misiunea Irini va avea un mandat de un an ce va putea fi înnoit şi, la solicitarea Vienei şi a Budapestei, la fiecare patru luni este prevăzut un punct de etapă pentru a examina acest eventual ‘efect de atracţie’ şi a decide dacă navele trimise de statele membre trebuie repoziţionate.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Detalii interne privind inteligența artificială ale OpenAI au fost furate înntr-un atac cibernetic în 2023 (NYT)

Detalii interne privind inteligența artificială ale OpenAI au fost furate înntr-un atac cibernetic în 2023 (NYT) Un hacker a avut acces la sistemele interne de...

Armata germană va înceta să exploateze baza aeriană din Niger pe 31 august

Armata germană va înceta să exploateze baza aeriană din Niger pe 31 august Armata germană va înceta să exploateze baza sa de transport aerian din...

Alertă maximă în Italia: Erupții vulcanice uriașe pe insula turistică Stromboli

Alertă maximă în Italia: Erupții vulcanice uriașe pe insula turistică Stromboli Doi dintre vulcanii activi ai Italiei sunt în plin proces de erupție. Insula turistică...

6 iulie, Ziua Mondială a Sărutului: curiozități și semnificații

6 iulie, Ziua Mondială a Sărutului: curiozități și semnificații Ziua internaţională a sărutului este celebrată, anual, la 6 iulie. A apărut în 2006, în Marea...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.