Mitropolia Moldovei infirmă că Moscova a cerut preoților moldoveni să se roage pentru ‘sfânta Rusie’

Publicat:

Mitropolia Moldovei infirmă că Moscova a cerut preoților moldoveni să se roage pentru ‘sfânta Rusie’

La 31 martie, mai multe portaluri de știri au scris că Patriarhia Moscovei le cere tuturor preoților aflați în subordine, inclusiv celor care încă fac parte din Mitropolia Moldovei, să se roage pentru „sfânta Rusie”, citând un act oficial.

Două zile mai târziu, Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldove a emis un comunicat în care a infirmat informația: „Nu a fost nicio solicitare oficială din partea Patriarhiei Moscovei la acest subiect”, potrivit zdg.md.


Citește și : Liderul de onoare al democraților atenționează despre „sfârșitul” PSDE

Portalul deschide.md a publicat o circulară cu subiectul „Ordinea citirii rugăciunilor pentru Sfânta Rusie în Postul Mare”.

În text, reprezentanții Patriarhiei Moscovei specificau: „(…)cu blagoslovirea Patriarhului Moscovei și al Întregii Rusii Kiril, anunț că citirea zilnică a acestei rugăciuni trebuie săvârșită după slujba de dimineață sau seară (la alegerea parohului, în funcție de ordinea de efectuare a slujbelor)”.

„Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldove nu este supusă directivelor externe”

În comunicatul emis de Mitropolia Chișinăului și a întregii Moldove, instituția „dezaprobă și respinge informațiile apărute în presă referitoare la presupusa cerere a Patriarhiei Moscovei de a se ruga pentru victoria Rusiei în actuala confruntare militară din Ucraina”.

Mitropolia Moldovei dorește să clarifice că nu a primit nicio solicitare oficială din partea Patriarhiei Moscovei la acest subiect. Precizăm că Mitropolia Chișinăului și a întregii Moldove este o instituție eclesială independentă și autonomă, care își desfășoară misiunea în conformitate cu Sfintele Canoane ale Bisericii Ortodoxe Universale și prevederile propriului Statut, și nu este supusă directivelor externe din partea unor factori de decizie”, se arată în nota de precizare.

Totodată, Mitropolia se adresează clerului și credincioșii: „În contextul provocărilor sus menționate, să continuăm călătoria duhovnicească a Postului Mare, rugându-ne cu smerenie în comunitățile noastre pentru pacea lumii, în conformitate cu tradiția și învățătura Bisericii Ortodoxe”.

Mitropolitul Vladimir (încă) la Moscova

La 10 martie, Mitropolia Moldovei a emis un comunicat de presă, în care anunța despre faptul că Mitropolit Vladimir a oficiat o liturghie în biserica „Sfânta Treime cea de Viață Dătătoare” din Konkovo, Moscova.

La 12 martie, ÎPS Vladimir a participat la Sinodul Bisericii Ortodoxe Ruse, care s-a desfășurat la reședința patriarhală și sinodală din Mănăstirea Danilov din Moscova, condusă de Patriarhul Kirill al Moscovei și al Întregii Rusii.

La 21 martie, Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldove a anunțat că mitropolitul Vladimir a suferit o intervenție chirurgicală la coloana vertebrală, într-o clinică specializată din orașul Moscova, Federația Rusă. Biserica Ortodoxă din Moldova (BOM) nu a oferit mai multe detalii despre afecțiunea de care suferă Întâi Stătătorul Bisericii.

Pe 31 martie, reprezentanții Mitropoliei au emis un alt comunicat în care anunțau despre faptul că ÎPS Vladimir a oficiat o nouă slujbă la Moscova. Nu se cunoaște dacă acesta a revenit în R. Moldova.

În luna septembrie 2023, Mitropolitul Chișinăului și al Întregii Moldove, Înalt Prea Sfinţitul (ÎPS) Vladimir, i-a adresat Patriarhului Kiril al Rusiei o scrisoare în care a enumerat o serie de îngrijorări și nemulțumiri apărute în rândul clericilor în ultimul an și jumătate. Înalt Prea Sfinţitul Vladimir l-a învinuit pe Patriarhul Kiril „de ignoranță aproape completă”, menționând lipsa de sprijin „în această perioadă dificilă”.

Citește și : Grosu anunță o nouă inițiativă legislativă după ultima decizie a CC

 

Mitropolitul Chișinăului și al Întregii Moldove a afirmat că se creează impresia că „Biserica Ortodoxă din Moldova devine tot mai nepopulară în sfera publică din cauza legăturii sale directe cu Federația Rusă” și a accentuat faptul că „Mitropolia Basarabiei, sprijinită deschis de Patriarhia Română, de R. Moldova și România, a demonstrat că este o forță care nu mai poate fi oprită și care, se pare, că dorește și va obține restabilirea drepturilor sale istorice”.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

„Pobeda” lui Șor ar fi adus în ţară peste 20 de milioane de lei. Toţi banii au fost confiscaţi – VIDEO

„Pobeda” lui Șor ar fi adus în ţară peste 20 de milioane de lei. Toţi banii au fost confiscaţi Mai mulți cetățeni care au revenit...

Mai mulți membri ai trupei Bi-2 și familiile lor vor cetățenia Moldovei

Mai mulți membri ai trupei Bi-2 și familiile lor vor cetățenia Moldovei Mai mulți membri ai trupei Bi-2 și familiile lor au depus actele pentru...

Eforturile Ucrainei de menținere pe linia de plutire

Eforturile Ucrainei de menținere pe linia de plutire S-ar putea ca vremea penetrărilor-fulger ale liniei frontului să se fi încheiat. Având în vedere că Rusia...

Incendiul de la Liceul „Liviu Deleanu” ar fost provocat de un elev

Incendiul de la Liceul „Liviu Deleanu” ar fost provocat de un elev Incendiul  din această dimineață de la Liceul „Liviu Deleanu” ar fi fost provocat...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.