X

Mitt Romney, critic virulent al lui Trump, şi-a asigurat un loc în Senatul american

Fostul candidat republican la alegerile prezidenţiale din SUA în 2012, Mitt Romney, a câştigat detaşat scrutinul primar republican în statul Utah în vederea alegerilor pentru Senatul SUA, însoţindu-şi revenirea în politică cu promisiunea de a taxa eventualele greşeli ale preşedintelui Donald Trump, informează AFP, potrivit agerpres.

‘Ei bine, putem spune că echipa noastră a câştigat alegerile primare’, a declarat Romney în faţa susţinătorilor săi, după ce l-a învins net pe rivalul său, conservatorul Mike Kennedy, cu peste 70% din voturi, conform rezultatelor provizorii.

Citeşte şi: Albania refuză amplasarea taberelor de refugiaţi pe teritoriul său

Victoria îi garantează lui Romney un loc de senator în noiembrie, Utah, stat cu o importantă comunitate mormonă, căreia îi aparţine şi el, fiind un fief al republicanilor de 42 de ani.

Critic acerb al lui Donald Trump în timpul campaniei prezidenţiale din 2016, când l-a numit chiar ‘şarlatan’ pe miliardar, Mitt Romney (71 de ani) şi-a mai atenuat declaraţiile publice în ultima vreme. Fostul guvernator al statului Massachusetts (2002-2006) a promis totuşi să nu tacă în faţa greşelilor preşedintelui Trump.

‘Am făcut-o şi voi continua să vorbesc în mod deschis când preşedintele va face sau va spune ceva rasist, sexist, împotriva imigranţilor, necinstit sau cu efect devastator pentru instituţiile democratice’, a scris Romney duminică, în publicaţia Salt Lake Tribune.

Citeşte şi: GRAV accident de circulaţie în Germania. Un om a murit şi alţi 30 sunt răniţi

Deşi a menţionat sprijinul său faţă de unele măsuri economice ale lui Donald Trump – precum reforma impozitelor sau eliminarea unor ‘reglementări inutile’ -, Romney, fidel liniei anti-protecţioniste tradiţionale a dreptei americane, a criticat, în schimb, politica comercială externă a Casei Albe, în special taxele vamale impuse aliaţilor SUA.

După ce mai multe voci din rândul republicanilor şi-au arătate recent îngrijorarea că formaţiunea lor devine ‘partidul lui Donald Trump’, în care orice critică este înăbuşită, Romney a declarat: ‘Înţeleg argumentul celor care cred că trebuie să rămânem tăcuţi, dar nu voi subscrie la el’.

Donald Trump l-a felicitat însă pe Twitter pe Mitt Romney pentru o victorie ‘mare şi convingătoare’. ‘Aştept cu nerăbdare să lucrăm împreună’, a adăugat preşedintele.

Tags: Donald TrumpMassachusettsMitt RomneysenatSUAUtah
Categorii: Știrile zilei