Moldagrotech: Vladimir Bolea, în premieră, într-o sesiune de discuție cu agricultorii din țară

Publicat:

Moldagrotech: Vladimir Bolea, în premieră, într-o sesiune de discuție cu agricultorii din țară

La expoziția Moldagrotech, a fost organizată, în premieră, o sesiune de discuție dintre vicepremierul Vladimir Bolea și agricultorii din țară. Inițiativa aparține Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare și CIE Moldexpo, pentru a asigura dialogul deschis și schimbul de idei.

În contextul provocărilor cu care se confruntă sectorul agricol, vicepremierul Vladimir Bolea a enumerat acțiunile întreprinse de minister și de Guvern pentru a ajuta sectorul agricol.


„Este esențial să se înțeleagă că, în urma unui an complicat, mulți agricultori s-au confruntat cu dificultăți la încasarea banilor și, prin urmare, la achitarea la timp a ratelor bancare. Guvernul a intervenit prin oferirea unui produs creditar special destinat producătorilor de cereale, care au întârzieri de plată între 90 și 180 de zile la bănci, oferindu-le o oportunitate de a accesa fondurile necesare. Statul oferă o garanție în valoare de 90%. În acest proces, fiecare dosar este evaluat individual de bănci, care ulterior înaintează dosarele la Organizația de Dezvoltare a Antreprenoriatului pentru garantarea creditului din partea statului. Îndemn toți agricultorii eligibili să se adreseze cu încredere instituțiilor bancare participante pentru a beneficia de această oportunitate de finanțare. Mizăm pe un angajament puternic din partea instituțiilor financiare față de susținerea agriculturii”, a menționat Vladimir Bolea.

Citește și UE va cheltui încă 41 de milioane de euro pentru apărarea Moldovei

Oficialul a mai declarat că în țara noastră se implementează un sistem complex de 13 măsuri de subvenționare accesibile tuturor agricultorilor din țară, gestionat prin intermediul AIPA.

„Aceste subvenții reprezintă investițiile statului în sectoare considerate esențiale pentru economie și securitatea alimentară națională. O ramură prioritară este zootehnia, având o importanță critică. Republica Moldova a înregistrat t o scădere semnificativă a numărului de vaci mulgătoare, de la 420.000 la doar 5100 în treizeci de ani. Este un semnal de alarmă pentru securitatea alimentară. În acest sens, ministerul a inițiat programe de subvenționare și dezvoltare, crescând numărul de vaci mulgătoare și producția de lapte, cu scopul de a acoperi o parte semnificativă din consumul intern prin producție locală. În ciuda faptului că Republica Moldova este o țară cu 2,5 milioane de locuitori, care consumă zilnic produse precum brânză, smântână, înghețată, și unt, se confruntă cu necesitatea de a importa aceste produse. Pentru a diminua această tendință, Guvernul a implementat programe de subvenționare și dezvoltare, cu scopul de a revitaliza zootehnia și producția de lapte, și astfel s-a ajuns la un număr de 14.100 de vaci mulgătoare. Cu ajutorul subvențiilor și a unor programe cum este AGGRI, scopul nostru este ca, într-un final, până în 2027, noi să avem o producere de lapte de minim 160.000 de tone, ceea ce ar însemna măcar un 40% din consumul nostru intern de lapte să fie produs în Republica Moldova”, a comunicat Vladimir Bolea.

La final s-a discutat despre unul dintre cele mai mari obstacole întâmpinate de agricultorii moldoveni: comercializarea produselor.

„Toți agricultorii din Republica Moldova, indiferent că cresc grâu, ierburi, struguri, că se ocupă de producția ecologică, că fac vin, toți muncesc extraordinar și producțiile sunt de o calitate deosebită. Noi avem o foarte mare problemă la capitolul vânzare. Lipsa cooperativelor agricole face ca eforturile de și produsele agricole să nu fie valorificate corespunzător. Acest lucru subliniază necesitatea urgentă de a promova asocierea între producători, pentru a facilita accesul la piețe mai largi și la prețuri mai avantajoase”, a declarat Vladimir Bolea.

 

 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Şerveţelul cu promisiunea de contract a lui Messi, vândut la licitaţie cu 762.400 de lire sterline

Şerveţelul cu promisiunea de contract a lui Messi, vândut la licitaţie cu 762.400 de lire sterline Şerveţelul pe care FC Barcelona s-a angajat să îl...

Un nou joc din seria Grand Theft Auto va fi lansat în 2025

Un nou joc din seria Grand Theft Auto va fi lansat în 2025 Take Two a anunţat că va lansa un nou joc din seria...

VIDEO – Prezentare de modă istorică în Arabia Saudită. Manechinele au defilat, pentru prima dată, în costume de baie

VIDEO - Prezentare de modă istorică în Arabia Saudită. Manechinele au defilat, pentru prima dată, în costume de baie Arabia Saudită a arătat lumii o...

Îți place să pleci hai-hui în lume? Destinațiile perfecte pentru o primă călătorie ‘solo’

Îți place să pleci hai-hui în lume? Destinațiile perfecte pentru o primă călătorie 'solo' Călătoria de unul singur poate fi o experiență plină de satisfacții,...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.