Moldova nu mai are profesori! Sunt mii de locuri vacante în toată ţara

Publicat:

Moldova nu mai are profesori! Sunt mii de locuri vacante în toată ţara

Moldova continuă să se confrunte cu deficitul de cadre didactice. Conform unor date prezentate de Ministerul Educației și Cercetării (MEC),  în 2023 în țară au fost 2041 de posturi vacante în instituțiile de învățământ.

În 2022 lipseau 2161 de profesori, în 2021 nu ne-au ajuns 1975 de învățători, iar în 2020 au fost vacante 2349 de posturi ale cadrelor didactice.
În ultimii cinci ani, cel mai mare număr de posturi vacante, cu angajare pentru perioadă nedeterminată și predare a minim 14 ore pe săptămână s-a atestat în Capitală. Datele MEC arată că municipiul Chișinău are nevoie de 547 de profesori.

Moldova nu mai are profesori! Sunt mii de locuri vacante în toată ţara

La Comrat sunt vacante 119 posturi pentru cadrele didactice, la Ungheni – 117, la Hîncești – 95, la Nisporeni – 81, la Căușeni – 79, la AneniiNoi – 71 și la Anenii Noi – 70.

Potrivit MEC, cele mai multe locuri vacante sunt destinate educatorilor, conducătorilor muzicali, profesorilor de matematică, limba română, fizică, educație fizică, matematică, limbă franceză, chimie și biologie.


Anual, Ministerul Educației încadrează în câmpul muncii circa 300 de absolvenți, iar în ultimii trei ani, 41 de tineri specialiști au plecat din sistem și au restituit banii acordați de stat drept ajutor pentru absolvenții din domeniul învățământului. Alții 38 au demisionat după ce a expirat termenul stabilit, pentru a beneficia de sprijinul financiar al autorităților.

Tinerii care finalizează studiile în domeniul Educației primesc de la stat indemnizații unice cu valoare cuprinsă între 160.000 și 200.000 de lei, dar și mai multe compensații pentru anumite cheltuieli precum închirierea locuinței sau plata serviciilor comunale.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

SAGA festival începe vineri. Program, reguli de acces, bilete, harta evenimentului

SAGA festival începe vineri. Program, reguli de acces, bilete, harta evenimentului SAGA festiva se va desfăşura de vineri până duminică, la Romaero. Harta festivalului, care...

Pompierii din România vor merge și în această vară în Grecia pentru a combate incendiile de vegetație

Pompierii din România vor merge și în această vară în Grecia pentru a combate incendiile de vegetație Grecia își întărește echipele de pompieri în această...

Putin se va întâlni la summitul OSC din Kazahstan cu Xi, Erdogan şi alţi lideri

Putin se va întâlni la summitul OSC din Kazahstan cu Xi, Erdogan şi alţi lideri Preşedintele rus Vladimir Putin se va întâlni miercuri la Astana...

Tauber va fi apărată în dosarul privind finanţarea ilegală a fostului Partid Șor de un singur avocat

Tauber va fi apărată în dosarul privind finanţarea ilegală a fostului Partid Șor de un singur avocat Marina Tauber va fi apărată în dosarul privind...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.