Moldova va obține sprijin financiar de circa 68,7 milioane de euro pentru îmbunătățirea eficienței energetice

Publicat:

Republica Moldova va obține sprijin financiar de circa 68,7 milioane de euro pentru îmbunătățirea eficienței energetice în clădirile publice și în sistemele de încălzire din mediul urban.

La Chișinău a fost semnat Memorandumul de acordare a sumei care a fost oferită de către Banca de Dezvoltare Germană (KfW) și Agenția Franceză pentru Dezvoltare (AFD).


Citeşte şi: Cum și-au reparat Ucraina și România relația tensionată pentru a deveni aliați

Banca de Dezvoltare Germană KfW, în numele Ministerului German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare, va acorda un grant în valoare de 38,7 milioane de euro, iar AFD va oferi un împrumut pe termen lung cu condiții avantajoase în valoare de 30 de milioane de euro.

Potrivit Memorandumului, mijloacele financiare ce urmează a fi alocate vor fi utilizate pentru proiecte de eficientizare a consumului de energie în sectorul de clădiri publice, ce urmează a fi implementate de către Agenția pentru Eficiență Energetică împreună cu Unitatea Consolidată pentru Implementarea și Monitorizarea Proiectelor în domeniul energeticii (UCIPE).

„Semnarea acestui Memorandum și obținerea unui angajament puternic din partea organizațiilor partenere de pe Platforma de Sprijin pentru Moldova reprezintă un pas semnificativ în direcția consolidării unui viitor energetic durabil pentru țara noastră. Această investiție va contribui la reducerea consumului de energie în clădirile publice și la îmbunătățirea sistemelor de încălzire locale, fapt ce va permite reducerea cheltuielilor din bani publici pentru consumul de energie, oferind posibilitatea ca economiile obținute să fie direcționate spre îmbunătățirea calității serviciilor educaționale și de sănătate”, a declarat directorul Agenției pentru Eficiență Energetică, Ion Muntean.

Citeşte şi: Ion Ceban conduce în sondajele pentru Primăria Capitalei

Amintim că Agenția pentru Eficiență Energetică are misiunea de implementare a politicii de stat în eficiența energetică, performanța clădirilor și valorificarea surselor de energie regenerabilă. Aceasta include atragerea și gestionarea resurselor financiare pentru finanțarea proiectelor în aceste domenii, cu o abordare durabilă față de mediu și schimbările climatice.

Totodată, este de menționat că Germania va mai oferi R. Moldova o sumă de 95.000.000 de europe parcursul anului 2024.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Pompierii avertizează populația despre riscul izbucnirii incendiilor de vegetație

Pompierii avertizează populația despre riscul izbucnirii incendiilor de vegetație Inspectoratul General pentru Situații de Urgență /IGSU/ avertizează populația despre riscul izbucnirii focarelor de ardere a vegetației...

O nouă descoperire arheologică în raionul Slobozia: un obiect vechi de peste 4 mii de ani, găsit de arheologi

O nouă descoperire arheologică în raionul Slobozia: un obiect vechi de peste 4 mii de ani, găsit de arheologi Un artefact rar, cu o vechime...

Producătorii de ulei se tem de licențierea provizorie a importului de cereale și oleaginoase

Producătorii de ulei se tem de licențierea provizorie a importului de cereale și oleaginoase De la independența sa acum peste treizeci de ani, Republica Moldova...

Zeci de elevi din țară au vizitat săptămâna trecută clădirea Legislativului

Zeci de elevi din țară au vizitat săptămâna trecută clădirea Legislativului Săptămâna trecută, Parlamentul a fost gazda mai multor grupuri de elevi cu vârsta cuprinsă...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.