Moldovenii ajung din ce în ce mai des la CtEDO

Publicat:

Moldovenii ajung din ce în ce mai des la CtEDO

Pe parcursul anului trecu, Curtea Europeană a Drepturilor  Omului (CtEDO) a recepționat 653 de cereri îndreptate împotriva Moldovei, cu 2%  mai mult decât în 2022, se arată într-un de activitate al CtEDO, realizat de Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM).

Citește și: Opinie: Spînu va fi următorul „trofeu”, iar în PAS se dau „lupte între clanuri”


Potrivit sursei citate, Moldova se află pe locul 5 din cele 46 de ţări membre ale Consiliului Europei în ceea ce privește numărul de cereri depuse pe cap de locuitor. În 2023, moldovenii s-au adresat la CtEDO de 6,5 ori mai des decât media europeană.

La sfârșitul anului trecut, 1149 de cereri ale moldovenilor încă aşteptau să fie examinate. Circa 97% dintre acestea au şanse mari de succes. Această cifră este mai mare decât numărul total de cereri în baza cărora Moldova a fost condamnată în cei 26 de ani de când poate fi acționată la CtEDO.

În ceea ce priveşte numărul cererilor ce așteaptă examinarea, Moldova este pe locul 10 din cele 46 de ţări membre ale Consiliului Europei.

În ceea ce privește numărul de hotărâri pronunțate în 2023, Moldova s-a plasat pe locul 11 din  cele 46 de țări membre ale Consiliului Europei și tot pe locul 11 în ceea ce privește numărul total de hotărâri pronunțate împotriva sa.

Cele mai frecvente tipuri de violări constatate de CtEDO în cauzele moldoveneşti rămân a fi  neexecutarea hotărârilor judecătoreşti, maltratarea, anchetarea inadecvată a maltratărilor şi deceselor, detenţia în condiţii proaste, detenția ilegală și casarea neregulamentară a hotărârilor judecătoreşti irevocabile.

În baza tuturor hotărârilor şi deciziilor pronunțate până la sfârșitul anului trecut, Republica Moldova a fost obligată să plătească 22 813 920 de euro, dintre care 365 722 de euro în 2023.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Cele mai stranii muzee pe care le poți vizita în Paris

Cele mai stranii muzee pe care le poți vizita în Paris De la Louvre la Musée d’Orsay, Parisul are, fără îndoială, unele dintre cele mai...

Moulin Rouge din Paris sărbătorește instalarea unei noi moriști de vânt

Moulin Rouge din Paris sărbătorește instalarea unei noi moriști de vânt Clubul de cabaret Moulin Rouge din Paris, ale cărui pale emblematice ale morii de...

Biden reduce din avantajul lui Trump în statele oscilante (sondaj Bloomberg)

Biden reduce din avantajul lui Trump în statele oscilante (sondaj Bloomberg) În ciuda prestaţiei sale slabe la dezbaterea electorală cu oponentul său republican Donald...

La ce îi folosește lui Putin o misterioasă stație radio care emite pe unde scurte?

La ce îi folosește lui Putin o misterioasă stație radio care emite pe unde scurte? Vladimir Putin ar putea folosi un post de radio misterios...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.