Moldovenii care ne duc faima peste hotarele ţării

Publicat:

Moldovenii care ne duc faima peste hotarele ţării

Moldova are cu cine se mândri, iar acest lucru îl putem declara cu fermitate. Indiferent de țara în care ajung artiștii și sportivii moldoveni, știu să facă furori!

Citeşte şi: Explozii APOCALIPTICE la o stație GPL din România: Un om a murit și 57 sunt răniți – Stiripesurse.md


Numele lor sunt auzite și cunoscute de toți, iar noi am decis să vă prezentăm câteva personalități din Republica Moldova, care s-au făcut remarcate peste hotarele țării, transmite Realitatea.md.

Maria Bieșu, primadona Operei Naționale din Republica Moldova

Timbrul excepțional al Mariei Bieșu i-a permis să cânte pe cele mai mari scene din lume. Ea a evoluat pe scena Teatrului Metropolitan Opera din New York, cu o partiție. La scurt timp i s-a propus să interpreteze zece dintre cele mai frumoase roluri pe scena Metropolitanului, ea însă a refuzat. În 1967 obține titlul de „Cea mai bună Cio-Cio-San” la Concursul Internațional Miura Tomaki (Ediția I Tokio, Japonia). Din acel moment, Maria Bieșu a început să fie invitată în juriu, la concerte sau să țină prelegeri la diverse instituții muzicale din Europa, America și Asia.

După marele succes de la Tokyo, a urmat o fructuoasă activitate concertistică. Maria Bieșu a evoluat pe scena Teatrului „Bolșoi” din Moscova și pe scenele teatrelor de operă din Paris, Sydney, Tokio, Varșovia, Helsinki, Tbilisi, Leningrad.

Maria Bieșu s-a stins din viață la 16 mai 2012.

Maria Bieșu (1935 – 2012) | Chisinau

Moldovenii care ne duc faima peste hotarele ţării

Valentina Nafornița – cântăreață de operă, soprană

Valentina Nafornița este o soprană din Republica Moldova. Este renumită în special pentru interpretarea operelor de Mozart și repertoriului Bel Canto. Are în palmaresul ei numeroase premii, cel mai important dintre acestea fiind BBC Cardiff Singer of the World obținut în anul 2011, la vârsta de doar 24 de ani, alături de Premiul „Esordienti” („Tineri la început de carieră”), la cea de-a LXII-a ediţie a Concursului Anual pentru Tineri Artişti de Operă (Asociazione Lirica e Concertistica Italiana, 2011), dar şi Premiul de Excelenţă la Concursul Trofeul „Ion Dacian” Bucureşti (2011).

Gala Generozității” este un proiect „de suflet” pentru Valentina Naforniță - Gazeta de ChișinăuOrchestra Fraţilor Advahov

Orchestra de muzică populară sub conducerea Fraților Advahov a fost fondată în anul 2005 și are o activitate concertistică fructuoasă, care se bucură de un mare succes. De-a lungul timpului, Orchestra Fraţilor Advahov a colaborat și cu alți artiști din Republica Moldova, dar și cu soliști din alte țări.

În anul 2022, Frații Advahov și membrii formației „Zdob și Zdub” ne-au reprezentat țara la competiția muzicală Eurovision Song Contest (ESC 2022). Ei au revenit acasă victorioși și mândri de locul 7 pe care l-au ocupat în marea finală a concursului.

Orchestra Fraților Advahov - Hora Boierească - YouTube

Moldovenii care ne duc faima peste hotarele ţării

Zdob și Zdub

Zdob și Zdub este o formație de muzică rock din Republica Moldova. Înființată în 1994 de un grup de amici din orașul Strășeni, Republica Moldova, Zdob și Zdub combină mai multe stiluri muzicale.

Formația a reprezentat de trei ori Republica Moldova la concursul muzical Eurovision (2005, 2011, 2022) , iar de-a lungul timpului Zdob și Zdub a cântat în deschiderea unor concerte cu formații și artiști cu renume mondial.

TV8.md - Radu Rățoi, acordeonist

Radu Rățoi este unul dintre cei mai importanți acordeonişti moldoveni, fiind apreciat la nivel internațional de criticii muzicali. Este câștigătorul a peste 40 de concursuri naționale și internaționale.

În 2018 a fost distins de către președintele Republicii Moldova: Diploma de Excelență pentru activitatea sa muzicală remarcabilă. Printre numeroasele competiții internaționale pe care le-a câștigat a fost laureat al Coupe Mondiale (2018), Concursul de acordeon Klingenthal (2019), Concursul Arrasate (2019) și Concursul internațional de acordeon Moscova (2020).

În 2022 a primit una dintre cele mai importante distincții naționale moldovenești, „Maestru în Arte”, de la președintele Republicii Moldova, Maia Sandu.

Cariera sa de solist este stelară și a cântat în unele dintre cele mai importante săli de concerte din Europa și Asia: Filarmonica din Berlin, Casa Radio din Copenhaga, Sala de concerte Victoria, Sala Tivoli din Copenhaga, Sala de concerte Aram Khachaturian din Erevan, Sala de concerte din Harbin și multe altele.

Un acordeonist moldovean este unul dintre câștigătorii celui mai important premiu muzical din Danemarca - #diezAnsamblul de Dansuri Populare „JOC”

Apărut în august 1945, Ansamblul Naţional Academic de Stat de Dansuri Populare „Joc”, colectiv emerit din Republica Moldova, Laureat al concursurilor republicane, unionale (pe timpul URSS) şi internaţionale, s-a afirmat ca o adevărată instituţie de colectare şi fructificare a frumoaselor şi valoroaselor tradiţii, datini, ritualuri şi obiceiuri ale românilor din Republica Moldova, asumându-şi astfel nobila sarcină de reprezentant al artei şi culturii naţionale.

Încă de la prima sa manifestare artistică, admirabilul colectiv „JOC” a muncit cu râvnă şi pasiune pentru a-şi alcătui un repertoriu vast în care, printr-o grijă permanentă, au fost pregătite şi montate mai multe programe concertistice, fiind incluse cele mai reprezentative opere ale muzicii şi ale dansului plaiului moldovenesc.

Ansamblului Academic Naţional de Stat de dansuri populare „Joc” la 70 ani de la fondare – CHIŞINĂUL MUZICALClubul sportiv de dansuri „Codreanca”

Clubul sportiv de dansuri „Codreanca” a fost fondat în anul 1973. În anul 1974, dansatorii au participat la concursul internațional al elevilor la Evpatoria, ocupând locul 3. În anul 1978, colectivului „Codreanca” i s-a conferit titlul „Colectiv Popular”, iar în 1988 – „Colectiv Emerit”. Din 1990 „Codreanca” participă cu regularitate la campionate mondiale și ale Europei. În anul 1991, Clubul sportiv de dans „Codreanca” a primit premiul mare la Campionatul deschis din Germania.

„Codreanca” a reuşit să câştige campionatele mondiale la dansuri sportive în anii 1998, 2000, 2003, 2008 și 2009, iar de patru ori au fost campioni ai Europei: 1998, 2000, 2003 și 2006. În 2011, „Codreanca” a câștigat medalia de aur la Campionatul Mondial de Tineret la dans sportiv.

Clubul de dans „Codreanca” a marcat 50 de ani de activitate. Premierul Dorin Recean: „Codreanca este o carte de vizită a țării noastre peste hotare” | GUVERNUL REPUBLICII MOLDOVARadu Albot, jucător de tenis

Radu Albot este un jucător de tenis profesionist din Republica Moldova. Datorită performanțelor sale, el este cel mai bun tenismen moldovean din toate timpurile. În luna august 2014, el a reușit să ajungă, în premieră pentru Moldova, în prima rundă la turneul US Open.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Moulin Rouge din Paris sărbătorește instalarea unei noi moriști de vânt

Moulin Rouge din Paris sărbătorește instalarea unei noi moriști de vânt Clubul de cabaret Moulin Rouge din Paris, ale cărui pale emblematice ale morii de...

Biden reduce din avantajul lui Trump în statele oscilante (sondaj Bloomberg)

Biden reduce din avantajul lui Trump în statele oscilante (sondaj Bloomberg) În ciuda prestaţiei sale slabe la dezbaterea electorală cu oponentul său republican Donald...

La ce îi folosește lui Putin o misterioasă stație radio care emite pe unde scurte?

La ce îi folosește lui Putin o misterioasă stație radio care emite pe unde scurte? Vladimir Putin ar putea folosi un post de radio misterios...

Rusia susține că a distrus două sisteme Patriot în Ucraina, după un atac cu rachete balistice

Rusia susține că a distrus două sisteme Patriot în Ucraina, după un atac cu rachete balistice Rachete balistice ruseşti Iskander au distrus două lansatoare pentru...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.