Moldovenii, despre o potențială unire cu România: Totul depinde de dorința oamenilor

Publicat:

Vloggerul român Cosmin Avram a venit la Chișinău într-o vacanță, unde a făcut o serie de vloguri despre moldoveni, viața în Chișinău și prețurile de aici. În unul dintre vlogurile publicate pe canalul său de YouTube, acesta a ieșit în stradă și a discutat cu moldovenii despre o potențială unire dintre România și R. Moldova.

În timp ce unii spun că „odată și odată o să se întâmple și o să se unească”, alți trecători au spus că nu și-ar dori unirea.


Citeşte şi: Nemerenco îl face de ocară pe medicul şpăgar din Bălţi

Și unii tineri sunt de părere că ar fi oportun ca cele două țări să se unească pentru a putea călători mai ușor: „Dacă s-ar uni ar fi mai aproape una de alta și posibil așa să se dezvolte”.

„Este foarte probabil. Nu văd nimic rău în asta sau o problemă. Mulți moldoveni au pașapoarte românești. Văd în asta un sens”, spune un alt tânăr.

Persoanele mai în vârstă însă susțin că unirea nu ar aduce ceva favorabil niciuneia dintre țări: „Noi am fost cu România. Nici acolo nu este bine”.

„Nouă ne este bine așa, dumneavoastră așa. Cum suntem, așa e bine”, spune o bătrână.

„Ne desparte doar Prutul. Avem aceeași limbă, aceleași obiceiuri, dar totul depinde de dorința oamenilor. La momentul în care ne aflăm, unirea este departe”, spune o femeie.

Nici despre integrarea în UE bătrânii din Republica Moldova nu sunt convinși și spun că aceasta nu se va întâmpla.

Citeşte şi: Slusari vede tot mai limpede: ‘Situația politică este tot mai clară’

Vloggerul i-a întrebat pe moldoveni și despre atitudinea lor față de vorbitorii de limbă rusă care locuiesc în țara noastră.

O femeie a spus că nu îi judecă și este alegerea fiecăruia să vorbească doar rusa și să nu învețe limba română.

 

CITESTE SI

Guvernul anunţă creşterea salariului minim

Guvernul anunţă creşterea salariului minim Salariul minim pe țară pentru anul 2024 ar urma să constituie 5.000 lei, ceea ce reprezintă o majorare cu 1.000...

105 ani de la unirea Bucovinei cu România

105 ani de la unirea Bucovinei cu România Pe 28 noiembrie 1918, reprezentanții Bucovinei au proclamat Unirea cu România, care îi datorează boierului Iancu Flondor...

Serebrian vorbește despre provocările și perspectivele viitoare ale Transnistriei

Serebrian vorbește despre provocările și perspectivele viitoare ale Transnistriei Vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, a discutat într-un interviu despre provocările recente în relația cu Tiraspolul,...

România va adopta o rezoluție privind perspectiva europeană a R. Moldova

România va adopta o rezoluție privind perspectiva europeană a R. Moldova Parlamentul României va dezbate și adopta, în ședința de astăzi, 28 noiembrie, o rezoluție...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.