X

Moldovenii, despre o potențială unire cu România: Totul depinde de dorința oamenilor

Vloggerul român Cosmin Avram a venit la Chișinău într-o vacanță, unde a făcut o serie de vloguri despre moldoveni, viața în Chișinău și prețurile de aici. În unul dintre vlogurile publicate pe canalul său de YouTube, acesta a ieșit în stradă și a discutat cu moldovenii despre o potențială unire dintre România și R. Moldova.

În timp ce unii spun că „odată și odată o să se întâmple și o să se unească”, alți trecători au spus că nu și-ar dori unirea.

Citeşte şi: Nemerenco îl face de ocară pe medicul şpăgar din Bălţi

Și unii tineri sunt de părere că ar fi oportun ca cele două țări să se unească pentru a putea călători mai ușor: „Dacă s-ar uni ar fi mai aproape una de alta și posibil așa să se dezvolte”.

„Este foarte probabil. Nu văd nimic rău în asta sau o problemă. Mulți moldoveni au pașapoarte românești. Văd în asta un sens”, spune un alt tânăr.

Persoanele mai în vârstă însă susțin că unirea nu ar aduce ceva favorabil niciuneia dintre țări: „Noi am fost cu România. Nici acolo nu este bine”.

„Nouă ne este bine așa, dumneavoastră așa. Cum suntem, așa e bine”, spune o bătrână.

„Ne desparte doar Prutul. Avem aceeași limbă, aceleași obiceiuri, dar totul depinde de dorința oamenilor. La momentul în care ne aflăm, unirea este departe”, spune o femeie.

Nici despre integrarea în UE bătrânii din Republica Moldova nu sunt convinși și spun că aceasta nu se va întâmpla.

Citeşte şi: Slusari vede tot mai limpede: ‘Situația politică este tot mai clară’

Vloggerul i-a întrebat pe moldoveni și despre atitudinea lor față de vorbitorii de limbă rusă care locuiesc în țara noastră.

O femeie a spus că nu îi judecă și este alegerea fiecăruia să vorbească doar rusa și să nu învețe limba română.

Tags: chisinauCosmin AvramMoldovaRomania
Categorii: ExterneȘtirile zilei