‘Mona Lisa’ ar putea să rămână la Muzeul Luvru, a decis ceas mai înaltă instanță franceză 

Publicat:

‘Mona Lisa’ ar putea să rămână la Muzeul Luvru, a decis ceas mai înaltă instanță franceză

Cel mai cunoscut tablou din lume va putea să rămână la Muzeul Luvru din Paris. În mod deloc surprinzător, Consiliul de Stat din Franţa a respins marţi plângerea unei asociaţii care considera ilegală decizia regelui Francois I de “a-şi însuşi” în 1516 tabloul “Mona Lisa”, capodopera pictată de Leonardo Da Vinci, informează AFP.

Demersul întreprins de International Restitutions, o misterioasă asociaţie al cărei sediu şi ai cărei administratori sunt necunoscuţi, este “în mod vădit inadmisibil”, a considerat cea mai înaltă instanţă administrativă din Franţa, care, în consecinţă, i-a aplicat o amendă de 3.000 de euro pentru procedură “abuzivă”.


Asociaţia susţine că acţionează pentru a obţine restituirea bunurilor care fac parte din domeniul public către “proprietarii lor legitimi”. Însă, în opinia Consiliului de Stat, doar aceştia din urmă ar fi îndreptăţiţi, “dacă este cazul”, să acţioneze pe cineva în justiţie.

Judecătorii administrativi au considerat, de asemenea, că nu este de competenţa lor să examineze “deciziile” – un termen pe care l-au încadrat între ghilimele – luate în timpul monarhiei franceze.

Asociaţia International Restitutions susţinea că acţionează “în numele descendenţilor moştenitorilor pictorului” şi spera că, dacă va câştiga, tabloul “Mona Lisa” va fi “radiat” din inventarul Muzeului Luvru din Paris.

Solicitări similare din partea asociaţiei, pentru opere de artă mai puţin emblematice decât “Mona Lisa”, nu au avut niciodată succes.

La sfârşitul anului 2022, aceeaşi asociaţie a cerut Consiliului de Stat să anuleze “includerea în inventarul muzeului chinezesc de la Castelul Fontainebleau a tuturor obiectelor rezultate din jefuirea Palatului de Vară din Beijing” de către trupele franceze în 1860. Însă Consiliul de Stat a respins cauza, considerând că asociaţia nu avea “calitatea de a acţiona în justiţie”.

Tabloul “Mona Lisa”, cunoscut şi sub numele de “Gioconda”, se află în Franţa din 1516, anul în care Leonardo Da Vinci, care nu mai era în graţiile familiei Medici, a venit în această ţară pentru a se plasa sub protecţia regelui Francois I.

El luase în bagajele sale unele dintre tablourile pe care le pictase, inclusiv portretul “Mona Lisa” (realizat între 1503 şi 1506). A oferit acele opere de artă suveranului francez, care i-a acordat în schimb o pensie consistentă.

Operele de artă, intrate în colecţiile regale, nu au mai părăsit niciodată Franţa. “Mona Lisa” se află la Muzeul Luvru din 1797 şi, în urma deciziei de marţi, va rămâne acolo pentru totdeauna.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Numărul americanilor care consumă ‘iarbă’ îl depăşeşte pentru prima oară pe cel al băutorilor zilnici de alcool

Numărul americanilor care consumă 'iarbă' îl depăşeşte pentru prima oară pe cel al băutorilor zilnici de alcool Numărul americanilor care consumă canabis zilnic l-a depăşit,...

Președintele ceh Petr Pavel a fost rănit în timp ce conducea o motocicletă

Președintele ceh Petr Pavel a fost rănit în timp ce conducea o motocicletă Administrația Președinției Cehe a comunicat că este necesară ținerea sub observație pentru...

Lupta împotriva leucemiei ar putea cunoaște în curând un progres radical

Lupta împotriva leucemiei ar putea cunoaște în curând un progres radical Lupta împotriva leucemiei ar putea cunoaște în curând un progres radical datorită unei tehnici...

VIDEO – Trei persoane au murit într-un schimb de focuri dintr-o cafenea din Istanbul

VIDEO - Trei persoane au murit într-un schimb de focuri dintr-o cafenea din Istanbul Alte cinci persoane au fost rănite, două dintre ele fiind în...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.