Moqtada Sadr cere închiderea ambasadei SUA de la Bagdad

Publicat:

Moqtada Sadr cere închiderea ambasadei SUA de la Bagdad

Influentul lider religios şiit irakian Moqtada Sadr şi-a reiterat marţi cererea de a închide ambasada SUA de la Bagdad, după un bombardament israelian asupra unei tabere de palestinieni strămutaţi, atac care a făcut zeci de morţi în sudul Fâşiei Gaza, informează AFP, potrivit stiripesurse.ro.

“Reiterez cererea mea de a-l expulza” pe ambasadorul american din Irak şi de “a închide ambasada prin mijloace diplomatice, fără vărsare de sânge”, a declarat Sadr pe platforma X.


Citeşte şi: 20 de mii de elevi vor beneficia de rechizite din partea României – Stiripesurse.md

Moqtada Sadr a denunţat un “genocid” în Gaza şi “bombardarea taberelor (de strămutaţi) de la Rafah”, precum şi sprijinul american “ruşinos” acordat Israelului în războiul devastator de pe teritoriul palestinian, declanşat de un atac fără precedent comis de Hamas pe teritoriul israelian.

Moqtada Sadr cere închiderea ambasadei SUA de la Bagdad

Fostul şef al miliţiei care a luptat împotriva forţelor americane după invadarea Irakului în 2003 se bucură în continuare o importantă popularitate şi exercită o mare influenţă asupra politicii irakiene.

El a cerut deja la sfârşitul lui octombrie guvernului irakian să “închidă” ambasada americană de la Bagdad din cauza “sprijinului necondiţionat” al Washingtonului pentru Israel în războiul împotriva mişcării palestiniene Hamas.

Bombardamentul israelian asupra Rafah a făcut duminică seara 45 de morţi şi 249 de răniţi, potrivit Ministerului Sănătăţii al mişcării islamiste, şi a incendiat corturi ale palestinienilor dintr-o tabără de strămutaţi.

Moqtada Sadr cere închiderea ambasadei SUA de la Bagdad

Loviturile israeliene au suscitat un val de indignare pe plan internaţional, iar Consiliul de Securitate al ONU se va reuni marţi în regim de urgenţă.

La Bagdad, Ministerul Afacerilor Externe irakian a condamnat “actele criminale pe care continuă să le comită ocupantul (armata israeliană) în Fâşia Gaza” şi a îndemnat comunitatea internaţională să ia măsuri “de descurajare” şi să impună sancţiuni împotriva Israelului.

Toate formaţiunile politice irakiene susţin cauza palestiniană şi, la fel ca vecinul său Iran, inamicul înveterat al Israelului, Irakul nu recunoaşte statul israelian. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Votat în prima lectură: Mijloacele de transport din stânga Nistrului, fi înmatriculate cu numere neutre până la sfârșitul anului 2026

Votat în prima lectură: Mijloacele de transport din stânga Nistrului, fi înmatriculate cu numere neutre până la sfârșitul anului 2026 Mijloacele de transport din stânga...

Sindicaliștii cer ca majorarea vârstei de pensionare a femeilor să se oprească la 61 de ani sau stabilirea unui moratoriu pentru o perioadă

Sindicaliștii cer ca majorarea vârstei de pensionare a femeilor să se oprească la 61 de ani sau stabilirea unui moratoriu pentru o perioadă Sindicaliștii consideră...

Judecătoarea Ecaterina Buzu va fi evaluată a treia oară de Comisia Pre-Vetting, după ce CSJ i-a admis contestația

Judecătoarea Ecaterina Buzu va fi evaluată a treia oară de Comisia Pre-Vetting, după ce CSJ i-a admis contestația Judecătoarea Ecaterina Buzu, candidată la funcția de...

Natalia Trofim, noul membru al Curții de Conturi

Natalia Trofim, noul membru al Curții de Conturi Parlamentul a numit un nou membru al Curții de Conturi. Deputații au aprobat numirea Nataliei Trofim în...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.