Moscheile din Istanbul ‘convertesc’ credincioşii la sport

Publicat:

Moscheile din Istanbul ‘convertesc’ credincioşii la sport

Rugăciunea de după-amiază tocmai s-a încheiat, iar “ora de gimnastică este pe cale să înceapă”, după cum anunţă imamul Bülent Cinar, care face schimb de locuri cu un instructor de sport, relatează marţi AFP.

O duzină de credincioşi cu tâmple albe, precum şi imamul cu barba lungă, îngrijită, stau drepţi în faţa instructorului, cu picioarele bine înfipte în covorul gros, turcoaz, al moscheii Abdulhamid Han, potrivit stiripesurse.ro.


Citește și: Austria vrea să renunţe la gazele din Rusia

Ridicări de genunchi, rotaţii de umeri, sărituri… timp de 15 minute, mişcările se succed, lent şi nesigur, în ritmul instrucţiunilor.

“O persoană este ca o maşină. Aşa cum o maşină necesită întreţinere, organele noastre funcţionează mai bine atunci când facem sport”, a explicat Servet Arici, în vârstă de 66 de ani, care practică gimnastica în moschee de la lansarea acestui proiect, în luna ianuarie, în 11 moschei din cartierul Bagcilar, una dintre cele mai populate şi sărace zone din Istanbul.

În dreapta sa, veteranul grupului, Hüseyin Kaya, în vârstă de 75 de ani, este, de asemenea, încântat să îşi “pună în mişcare fiecare parte a corpului”.

“Are efect”, a dat asigurări acest taximetrist pensionar, cu barbă albă, capul acoperit şi fruntea încreţită de riduri.

Un sfert de oră de exerciţii zilnice este suficient “pentru a evita accidentări viitoare şi pentru a face viaţa mai uşoară”, potrivit instructorului, Fatih Yamanoglu, care povesteşte că între 25 şi 35 de credincioşi fac alături de el exerciţii pentru flexibilitate, după rugăciunile de la prânz şi de după-amiază.

Femeile, care în Turcia se roagă mai mult acasă decât la moschee, sunt în prezent excluse din acest proiect.

Însă, municipalitatea din Bagcilar, condusă de un primar din partidul AKP al preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, a declarat că intenţionează să extindă iniţiativa. Mai ales în condiţiile în care femeile, a căror rată de angajare în Turcia este la jumătate comparativ cu cea a bărbaţilor, sunt primele afectate de un stil de viaţă sedentar.

Potrivit Ministerului Sănătăţii din Turcia, mai mult de una din două persoane de sex feminin din ţară (53,1%) are o activitate fizică scăzută, comparativ cu mai puţin de unul din trei bărbaţi (31,7%).

Acest deficit de activitate fizică în rândul femeilor se întâlneşte “în multe ţări”, a subliniat Serap Inal, directoarea departamentului de fizioterapie şi reabilitare de la Universitatea din Istanbul din Galata. Potrivit acesteia, locuitorii cartierelor defavorizate ale metropolei turce au o activitate sportivă mai redusă comparativ cu cei din cartierele mai înstărite.

Pentru Serap Inal, într-o ţară în care ponderea persoanelor de peste 65 de ani aproape s-a dublat în ultimii 25 de ani, depăşind 10%, sesiunile de gimnastică în moschei “sunt, cu siguranţă, o idee bună”.

“Însă, aş sugera practicarea acestor exerciţii în aer liber”, a declarat ea.

Imamul Bülent Cinar este încântat că moscheea sa este mai mult decât un lăcaş de cult, dar şi de faptul că orele de gimnastică atrag credincioşi care de obicei se roagă în cartierele învecinate.

Citește și: Igor Grosu: „nu vad o necesitate ca noi să apelăm la gazul rusesc”

De asemenea, imamul s-a arătat dispus să pună la dispoziţie femeilor care doresc să facă gimnastică un spaţiu deja dedicat lor pentru rugăciune, “cu o femeie instructor”.

Imamul a făcut apel la extinderea iniţiativei în cele 90.000 de moschei din ţară. “Datorită acestor exerciţii, calitatea rugăciunii este îmbunătăţită”, a spus el. Credincioşii “se mişcă mai uşor, întineresc”.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Eurobarometru: Aproape 70% dintre români se declară optimiști cu privire la viitorul UE, peste media blocului comunitar

Eurobarometru: Aproape 70% dintre români se declară optimiști cu privire la viitorul UE, peste media blocului comunitar Aproape 70% dintre români se declară optimiști cu...

Cel puţin 26 de morţi şi 160 de spitalizări în Iran în urma consumului de băuturi alcoolice ilegale

Cel puţin 26 de morţi şi 160 de spitalizări în Iran în urma consumului de băuturi alcoolice ilegale Cel puţin 26 de persoane au murit...

Asteroidul care a ucis dinozaurii în urmă cu 66 de milioane de ani nu a fost singur

Asteroidul care a ucis dinozaurii în urmă cu 66 de milioane de ani nu a fost singur Asteroidul uriaș care a lovit Pământul și a...

O regiune din Belgia va interzice folosirea telefoanelor mobile în şcoli

O regiune din Belgia va interzice folosirea telefoanelor mobile în şcoli Guvernul regiunii belgiene Valonia a votat miercuri pentru interzicerea folosirii în scopuri recreaţionale a...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.