X

Moscova lansează un avertisment nuclear în legătură cu noile avioane F-16 livrate Ucrainei

Moscova lansează un avertisment nuclear în legătură cu noile avioane F-16 livrate Ucrainei

Rusia a emis un avertisment către Occident cu privire la livrarea planificată de avioane de luptă F-16 către Ucraina din Belgia în acest an.

Moscova va percepe livrarea avioanelor ca pe un „semnal de acțiune” din partea NATO „în sfera nucleară”, a declarat ministrul rus de externe Serghei Lavrov într-un interviu cu agenția de știri de stat RIA Novosti publicat miercuri, scrie newsweek.com.

Citeşte şi : Parlicov: Gazul rusesc ar putea ajunge în R.Moldova prin Turcia și prin gazoductul transbalcanic în regim revers

Comentariile sale vin după ce Belgia s-a angajat marți să livreze un prim lot de F-16 Ucrainei în acest an. Cele două națiuni au semnat săptămâna aceasta un acord de securitate care include furnizarea unui număr total de 30 de avioane de luptă construite în SUA către Ucraina pentru a-și spori apărarea pe fondul războiului în curs de desfășurare lansat de Rusia.

„Ei încearcă să ne spună că Statele Unite și NATO nu s-ar opri în fața a nimic în Ucraina”, a declarat Lavrov. „Cu toate acestea, sperăm că exercițiile ruso-belaruse privind utilizarea armelor nucleare non-strategice, care sunt în curs de desfășurare acum îi vor face să bage la cap pe adversarii noștri, amintindu-le despre consecințele catastrofale ale unei noi escaladări nucleare.”

Lavrov a adăugat: „Aceste avioane vor fi distruse, ca și alte tipuri de arme furnizate de țările NATO Ucrainei”.

Belgia a promis că va furniza Ucrainei toate cele 30 de F-16 până în 2028. Anul trecut, Belgia, alături de Danemarca, Norvegia și Olanda, a anunțat că va trimite Ucrainei un număr nespecificat de avioane.

„Obiectivul nostru este de a putea furniza primele aeronave înainte de sfârșitul acestui an, în 2024”, a spus el. „Vom face tot ce ne stă în putință pentru a livra câteva avioane încă din acest an”.

Cu toate acestea, De Croo a declarat că avioanele fabricate în SUA vor fi folosite doar pe teritoriul ucrainean.

Tot ceea ce este acoperit de acest acord este foarte clar: este destinat utilizării de către forțele de apărare ucrainene pe teritoriul Ucrainei”, a spus el.

A existat un cor tot mai mare de apeluri pentru ca Ucraina să fie autorizată să folosească arme occidentale pentru a ataca ținte din interiorul Rusiei, după mai bine de doi ani de la începutul războiului lansat de Moscova în februarie 2022.

Citeşte şi : Pandemia covid-19 a scăzut speranţa de viaţă cu aproape doi ani în perioada 2019-2021

„Putin are un singur mecanism de influență, și anume distrugerea vieții. El nu este capabil de altceva”, a declarat marți Zelenski. „O putere suficientă de armament este crucială pentru ca noi să ne putem apăra [fizic] împotriva terorii Rusiei”.

„Ei trag în voi, iar voi nu puteți riposta pentru că nu aveți permisiunea aliaților occidentali”, a adăugat el.

Tags: avertismentF-16moscovaNATOSerghei Lavrov
Externe