Moscova, reacție furibundă la adresa autorităților de la Chișinău: Aceste represii politice au ajuns până la punctul final

Publicat:

Moscova vine cu o nouă reacție furibundă după măsurile luate de autoritățile de la Chișinău pentru a combate propaganda rusă în R. Moldova. Astfel, purtătorul de cuvânt al MID-ului rus, Maria Zaharova, a lansat o nouă tiradă la adresa guvernării PAS și a președintelui Maia Sandu, pe care o acuză de rusofobie și îndeplinirea unor directive externe.

Potrivit ei, cetățenii R. Moldova sunt lipsiți de drepturile lor de bază și nu sunt de acord cu acțiunile conducerii.


Citeşte şi: Ce se mai aude despre televiziunile suspendate ale lui Șor și Plahotniuc

„Principalul slogan promovat de autoritățile moldovenești este teza despre pericolul rusesc, care e inexistent și este folosit pentru a distrage atenția de la propria incapacitate de a guverna. CSE și SIS continuă curățarea țării de orice păreri diferite de ale lor și de oponenții politici. Aceste represii politice au ajuns, după părerea mea, până la punctul final. Pe 30 octombrie, autoritățile au suspendat licența pentru șase posturi TV pentru că, citez, acestea promovează interese străine. Vă rog să mă scuzați, dar președintele R. Moldova este cetățean al României, iar canalele rusești promovează interese străine. Sunteți siguri că totul e în regulă cu logica? Cetățeanul României, fiind conducătorul R. Moldova, a redenumit limba moldovenească în română. Și voi mai considerați că posturile rusești promovează interese străine? Așa ceva nu poate fi, oamenii nu pot să fie atât de siguri că orice fake poate să treacă” a declarat Zaharova.

Ea a adus aminte despre decizia autorităților de a bloca site-uri rusești și care promovează interesele Moscovei, calificând aceste acțiuni drept ”încălcări grave față de angajamentele internaționale asumate de Chișinău în domeniul apărării drepturilor presei și batjocura față de principiile pluralismului și accesului la informație”. În acest sens, Zaharova a sărit la gâtul organizațiilor internaționale, în speță OSCE, din motiv că acestea ar rămâne fără reacție la ”fărădelegile comise de guvernare”.

„Înțelegem de ce, pentru că aceste organizații internaționale, în special OSCE, cu toate organele specializate pe care le are, lucrează doar pentru bifă. Ei pur și simplu continuă să se numească în asemenea mod și primesc pentru asta bani foarte mulți. Umblă prin deplasări, se folosesc de mandatele lor, umblă prin cantine, primesc salarii, premii. Unde este Ribeiro de la OSCE? Ei spun că duc o diplomație tăcută. Dar rezultatele sunt scandaloase” a acuzat Zaharova.

Purtătorul de cuvânt al MID-ului de la Moscova a atins și tema sa ”preferată”, pretinsa marginalizare a limbii ruse în R. Moldova, amintind de scandalul cu implicarea candidatului PCRM la funcția de primar al Capitalei, Diana Caraman, care a fost somată să vorbească în limba română la dezbaterile organizate la postul public de televiziune.

„Pe 29 octombrie, candidatului PCRM la funcția de primar al Capitalei, Diana Caraman, nu i s-a permis să participe la dezbateri televizate numai pentru că ea vorbea în limba rusă. Asta în condițiile în care 80 la sută din cetățenii R. Moldova cunosc și folosesc tot timpul limba rusă. Să ne întoarcem la problema limbii. Adică nu se poate să vorbească în rusă. De ce? Acum jumătate de an pentru că trebuia să vorbească moldovenește. Iar acum, pentru că trebuie să vorbească în română. Ce urmează? Ce reprezintă acest fapt, dacă nu discriminare în bază de limba vorbită, încălcarea principiilor de bază ale democrației, drepturilor și libertăților omului? Am aflat recent că limbajul gesturilor, de asemenea, are școli naționale. Eu credeam că e un singur limbaj, că oamenii din toată lumea îl înțeleg, dar nu e așa. Spuneți-mi, vă rog, dacă limbajul gesturilor are originile în țara noastră, din școala sovietică, acum rusă, la fel va fi supus în R. Moldova și în alte țări unei discriminări totale?” s-a revoltat portavocea ”diplomației” ruse.

Ea a lansat noi atacuri la adresa președintelui Maia Sandu, pe care a acuzat-o că a mințit oamenii în campania electorală pentru prezidențiale și că politica rusofobă pe care ar implementa-o ar reprezenta o temă pentru acasă primită din partea Uniunii Europene.

„S-a ajuns la discriminarea pe bază de naționalitate, etnie și ideologie. Rusofobia Chișinăului a crescut exponențial după ce a primit statutul de țară candidată la aderarea la UE. De ce? Pentru că Bruxelles-ul nu are nevoie în componența sa de oameni care au o atitudine bună față de Rusia. E încă o temă pe acasă care i-a fost oferită Maiei Sandu. Nu există rusofobie în R. Moldova și niciodată nu a existat. Este creată artificial pentru a hrăni interesele naționaliste ale conducerii actuale din R. Moldova. Majoritatea cetățenilor R. Moldova niciodată nu au împărtășit aceste sentiment de rusofobie. Maia Sandu este rușinea țării și un pericol pentru poporul moldovenesc” a vociferat Zaharova.

Oficialul rus a mai declarat că ”nimeni nu i-a oferit Maiei Sandu mandat să facă un asemenea tărăboi” și a acuzat-o că vrea să distrugă integritatea teritorială a R. Moldova.

„Potrivit ei, integrarea europeană a R. Moldova e posibilă fără Transnistria. Adică pe bucăți, în afara integrității teritoriale a țării. S-a mai declarat că, pentru rezolvarea conflictului transnistrean trebuie de debarasat de autoritățile de la Tiraspol și de renunțat la formatul de negocieri 5+2, excluzând din discuții Rusia și oferind un rol mai important UE. Asemenea declarații sunt foarte periculoase pentru păstrarea stabilității în regiune. Eu cred că ea înțelege asta și face anume ceea ce se cere de la ea. Arbitrariul legislativ, rusofobia, represiunile împotriva presei și opoziției au devenit o normă pentru autoritățile moldovenești” a declarat Zaharova, omițând faptul că Rusia însăși, prin prezența sa militară ilegală în regiunea separatistă, încalcă integritatea teritorială a R. Moldova.

Vorbind despre alegerile locale din 5 noiembrie, aceasta s-a plâns și pe faptul că unor observatori ruși li s-a interzis acreditarea pentru monitorizarea procesului electoral.

Citeşte şi: Vladimir Voronin ar fi fost internat în spital – Stiripesurse.md

„Pe 30 octombrie, OSCE ne-a anunțat că autoritățile moldovenești au interzis acreditarea a șase observatori ruși în cadrul misiunii de monitorizare a acestei misiuni la alegerile locale. Anunțul a fost făcut cu doar o zi înaintea demarării lucrărilor misiunii de monitorizare. Nu a fost menționat motivul acestei măsuri. Anterior, autoritățile moldovenești le-au refuzat diplomaților din Ambasada Rusiei eliberarea acreditărilor de observator din partea misiunii diplomatice. Considerăm acțiunile autorităților moldovenești drept încălcări ale propriilor angajamente internaționale și o nouă demonstrație a cursului antirusesc. Sperăm că OSCE va veni cu o reacție” a conchis Zaharova.

 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Şapte copii printre cele 49 de persoane care s-au înecat în Rusia în cursul zilei de sâmbătă

Şapte copii printre cele 49 de persoane care s-au înecat în Rusia în cursul zilei de sâmbătă Şapte copii se numără printre cele 49 de...

Ivan Corșunov a cucerit medalia de aur la Campionatul Mondial Studențesc desfășurat în Olanda

Ivan Corșunov a cucerit medalia de aur la Campionatul Mondial Studențesc desfășurat în Olanda Sportivul Ivan Corșunov a obținut medalia de aur la Campionatul Mondial...

Cutremur de 4,9 pe scara Richter, în Grecia. S-a resimțit și într-o zonă turistică populară

Cutremur de 4,9 pe scara Richter, în Grecia. S-a resimțit și într-o zonă turistică populară Un cutremur cu magnitudinea de 4,9 pe scara Richter a...

O faimoasă stațiune din Italia este nevoită să refuze turiști din cauză că nu mai are suficientă apă

O faimoasă stațiune din Italia este nevoită să refuze turiști din cauză că nu mai are suficientă apă Așezat în vârful unui deal de pe...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.