Moscova susține că NATO se pregăteşte să atace nuclear teritoriul rusesc

Publicat:

Moscova susține că NATO se pregăteşte să atace nuclear teritoriul rusesc

În contextul în care tensiunile dintre Rusia şi statele occidentale susţinătoare ale Ucrainei sunt tot mai accentuate, un șef al serviciilor de informații FSB a acuzat țările NATO că se pregătesc să atace nuclear teritoriul rusesc.

„Se elaborează scenarii pentru desfășurarea de ostilități împotriva Federației Ruse, inclusiv lovituri nucleare pe teritoriul nostru”, a spus generalul Vladimir Kulishov, şeful serviciului de frontieră al principalei agenții de informații a Rusiei, potrivit stiripesurse.ro.


Citeşte şi : Parlicov: Gazul rusesc ar putea ajunge în R.Moldova prin Turcia și prin gazoductul transbalcanic în regim revers

De asemenea, el a declarat pentru agenția de știri de stat RIA Novosti că Moscova este îngrijorată de o creștere a activităților NATO în apropierea graniței rusești, prin „intensitatea antrenamentelor operaționale și de luptă ale trupelor alianței”.

Comentariile lui Vladimir Kulishov vin după ce, la începutul lunii mai, considerându-se ameninţat de Occident, Vladimir Putin a ordonat armatei sale să exerseze desfășurarea de arme nucleare tactice la graniţa cu Ucraina, relatează neewsweek.

În paralel cu intensificarea retoricii nucleare, Kremlinul și propagandiștii săi au încadrat invazia la scară largă a Ucrainei ca fiind un război prin procură între Moscova și Occident, criticând frecvent asistența militară acordată Kievului de către membrii NATO.

De când Putin a declanșat războiul, două noi state s-au alăturat alianţei nord-atlantice, aderarea Suediei și a Finlandei ducând la transformarea Mării Baltice într-un „lac NATO”, chiar dacă pe fondul prezenței exclavei rusești Kaliningrad.

Rusia a fost acuzată că se comportă provocator față de membrii NATO din jurul Mării Baltice, Lituania reacționând prompt la un document guvernamental rusesc care cerea o reajustare a frontierelor maritime în Golful Finlandei. Oficialii lituanieni au declarat că statele NATO de pe flancul estic al alianței vor folosi drone pentru a-și consolida protecția împotriva „țărilor neprietenoase”.

Președintele Joe Biden se numără printre liderii occidentali care au avertizat că Putin ar putea în cele din urmă să atace o țară NATO, o afirmație pe care liderul rus a respins-o ca fiind „un nonsens”, dar dezbaterea cu privire la rolul pe care NATO ar trebui să îl joace în război devine tot mai actuală.

În contextul în care Moscova a lansat luna aceasta o ofensivă în regiunea ucraineană Harkov, preşedintele Volodimir Zelenski îi cere tot mai insistent Washingtonul să îi permită să folosească arme furnizate de SUA pentru a lovi teritoriul rusesc.

Subiectul este unul extrem de delicat, pentru că ar putea deveni exact pretextul unei posibilei escaladări a conflictului. În dezbatere a intervenit inclusiv şeful NATO, Jens Stoltenberg, care a recunoscut că, interzicând Kievului folosirea acestor arme „împotriva unor ținte militare legitime de pe teritoriul rusesc”, „Ucrainei îi este foarte greu să se apere”. În replică, purtătorul de cuvânt al Rusiei, Dmitri Peskov, a declarat pentru ziarul Izvestia că, de fapt, comentariile lui Stoltenberg arată cum „NATO crește gradul de escaladare, NATO cochetează cu retorica militară”. Toate acestea în contextul în care președintele francez Emmanuel Macron a declarat anterior că nu exclude posibilitatea de a trimite trupe în Ucraina în cazul unei solicitări din partea Kievului.

Citeşte şi : Pandemia covid-19 a scăzut speranţa de viaţă cu aproape doi ani în perioada 2019-2021

Comentariul ministrului polonez de Externe, Radoslaw Sikorski, „nu trebuie să excludem nicio posibilitate” cu privire la probabilitatea ca Varșovia să trimită trupe în Ucraina, a fost preluat de presa de stat rusă marţi şi transformat în argument în susţinerea ideii că NATO se pregăteşte să atace nuclear Rusia.

 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Ultima zi a recensământului populației

Ultima zi a recensământului populației Astăzi, 7 iulie, este ultima zi a recensământului populației. Conform datelor preliminare prezentate de Biroul Național de Statistică (BNS), în...

În posturile vamale, fluxul de trafic a constituit 12 228 de perfectări pe sensurile de intrare/ieșire în/din Republica Moldova

În posturile vamale, fluxul de trafic a constituit 12 228 de perfectări pe sensurile de intrare/ieșire în/din Republica Moldova Perioada: ora 07:00, data 06.07.2024 până...

Precizările Serviciului Vamal privind regulile de traversarea a frontierei

Precizările Serviciului Vamal privind regulile de traversarea a frontierei „La trecerea frontierei vamale pe sens de intrare, ieșire sau tranzit, este necesar să completați declarația...

Lungul drum al partidului familiei Le Pen spre puterea din Franța: De la ‘diavolul republicii’ Jean-Marie la ‘de-demonizarea’ operată de Marine

Lungul drum al partidului familiei Le Pen spre puterea din Franța: De la 'diavolul republicii' Jean-Marie la 'de-demonizarea' operată de Marine Pe cale să devină...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.