Motivul atacului armat de la şcoala din Finlanda a fost hărţuirea (poliție)

Publicat:

Motivul atacului armat de la şcoala din Finlanda a fost hărţuirea (poliție)

Băiatul în vârstă de 12 ani care a împuşcat mortal un coleg de clasa a şasea şi a rănit grav alte două persoane la o şcoală din Finlanda a declarat că a fost ţinta hărţuirii şi că acesta a fost motivul atacului său, a anunţat miercuri poliţia, relatează Reuters.

“Abia astăzi am aflat că în spatele tragediei a fost această hărţuire”, a declarat pentru Reuters inspectorul-şef Marko Sarkka, anchetatorul principal. El a refuzat să ofere detalii, potrivit stiripesurse.ro.


Citește și : Liderul de onoare al democraților atenționează despre „sfârșitul” PSDE

Poliţia nu a precizat dacă atacatorul a căutat să vizeze anumite persoane.

Băiatul a adus marţi la şcoală pistolul unei rude şi i-a împuşcat pe cei trei copii de 12 ani, ameninţându-i pe alţii. El fusese transferat la şcoală la începutul anului 2024, au declarat anchetatorii.

Permisul pentru pistolul folosit în atacul de marţi aparţinea unei rude a suspectului, a precizat poliţia. Nu a fost imediat clar cum a obţinut atacatorul arma. “Această chestiune este investigată de poliţie ca o infracţiune separată legată de arme de foc”, au declarat anchetatorii într-un comunicat.

Finlanda a ţinut miercuri o zi de doliu naţional, iar steagurile de pe clădirile publice au fost coborâte în bernă în semn de respect pentru copilul mort. Oamenii au aprins sute de lumânări şi au depus flori în faţa şcolii Viertola din oraşul Vantaa, de lângă Helsinki.

Ceilalţi doi elevi au rămas în spital, cu răni care, potrivit poliţiei, le pun viaţa în pericol.

Finlanda a înregistrat o creştere a nivelului de hărţuire în şcoli, 8,6% dintre elevii care au acum în jur de 12 ani spunând că au fost ţinta unor agresiuni cel puţin o dată pe săptămână, în creştere de la 7,2% în 2019, potrivit unui studiu realizat în 2023 de institutul de sănătate publică THL.

În urma unor atacuri armate în şcoli, în 2007 şi 2008, Finlanda şi-a înăsprit legislaţia privind armele de foc în 2010 şi a introdus un test de aptitudini pentru toţi solicitanţii de permise de port-armă. De asemenea, vârsta minimă pentru solicitanţi a fost ridicată de la 18 la 20 de ani.

În această ţară de 5,6 milioane de locuitori, unde vânătoarea şi tirul la ţintă sunt populare, există peste 1,5 milioane de arme de foc cu licenţă şi aproximativ 430 000 de deţinători de licenţe.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

FOTO/ Bărci gonflabile și accesorii pentru acestea, tăinuite într-un camion, depistate la vama Tudora. Ce riscă șoferul

FOTO/ Bărci gonflabile și accesorii pentru acestea, tăinuite într-un camion, depistate la vama Tudora. Ce riscă șoferul Cazul a fost înregistrat de funcționarii postului vamal...

SUA trimit întăriri în Orientul Mijlociu pe fondul ameninţărilor Iranului

SUA trimit întăriri în Orientul Mijlociu pe fondul ameninţărilor Iranului Statele Unite au anunţat vineri trimiterea de întăriri în Orientul Mijlociu, pe măsură ce...

Un nou drum expres se construiește în România: o zonă a țării prinde o viteză fulminantă

Un nou drum expres se construiește în România: o zonă a țării prinde o viteză fulminantă Preşedinţii Consiliului Judeţean Suceava şi Consiliului Judeţean Botoşani, Gheorghe...

Iron Dome a fost activat în Israel: Numeroase sirene de avertizare de rachete, aproape de granița cu Libanul

Iron Dome a fost activat în Israel: Numeroase sirene de avertizare de rachete, aproape de granița cu Libanul Numeroase sirene de avertizare de rachete au...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.