Munca de la distanţă cucereşte lumea bogată

Publicat:

Oamenii în comun își petreceau 5% din orele de lucru acasă. Până în mai, pe măsură ce se desfășurau lockdown-urile, ponderea a crescut la 60% – un model care s-a reflectat în diferite națiuni. Mulți oameni, poate crezând că munca de la casă însemna de fapt să se eschiveze de la casă, au presupus că viața la locul de muncă se va întoarce rapid la un lucru precum norma pre-pandemică. A spune că nu s-a dovedit că acest lucru ar putea fi o subestimare enormă, transmite The Economist.

Majoritatea angajaților la locul de muncă rămân cu fermitate „în primul rând la distanță”, petrecând cea mai mare parte a călătoriei plătite la locul de muncă. În ciuda faptului că o mare parte a persoanelor au o selecție redusă, totuși pentru a merge corporal la muncă, 40% din toate orele de lucru americane sunt totuși petrecute acum acasă. La mijlocul lunii octombrie, locurile de muncă americane au depășit o treime din full, anunţă Kastle Programs, o agenție de siguranță. De la Torino la Tokyo, zonele de afaceri ale orașelor rămân considerabil mai liniștite, în contrast cu normele pre-covid, decât cele rezidențiale. Economiștii încearcă să afle ce implică toate acestea pentru productivitate.


Percepțiile despre calea de urmat pentru munca la locul de muncă se schimbă. În ultimul an, miniștrii autorităților britanice au îndemnat personalul să ajungă din nou la locul de muncă; acum sunt mai linistiti. Băncile din Wall Avenue, de obicei cei mai entuziaști susținători ai muncii în birou, întăresc retorica. Conform unui sondaj lunar realizat de Jose Maria Barrero, Nick Bloom și Steven Davis, trei economiști, șefii anticipează că, într-o lume post-pandemie, o medie de 1,3 zile pe săptămână ar putea fi lucrată de acasă — cu 1/4 mai mult decât au anticipat atunci când li s-a solicitat interogarea identică în ianuarie. Chiar și asta s-ar putea dovedi, în timp, a fi o subestimare. Angajații speră că își pot petrece aproape jumătate din orele de lucru pe biroul din bucătărie.

Câteva elemente clarifică de ce munca de la distanță mai întâi rămâne dominantă. Multor persoane le este frică de a contracta covid-19 și, prin urmare, doresc să stea departe de zonele publice. O altă șansă este ca personalul să aibă un plus de energie de negociere. Într-o lume a penuriei de forță de muncă, este nevoie de un șef curajos pentru a-i determina pe indivizi să facă naveta 5 zile pe săptămână (personalul consideră că este obligat să se afle la locul de muncă cu normă întreagă ca fiind egal cu o reducere a salariului cu 5%). Există totuși o șansă suplimentară intrigantă. Munca care este finalizată în mare parte de la distanță ar putea fi, de asemenea, mai ecologică, în contrast cu un manechin de birou.

Anul precedent a avut loc o explozie de analize privind economia muncii de acasă. Nu toate lucrările descoperă o impresie constructivă asupra productivității. O lucrare actuală a lui Michael Gibbs de la Colegiul din Chicago și colegii săi analizează o firmă asiatică de servicii IT. Când agenția a trecut la lucru la distanță, în ultimul an, orele comune au crescut, însă producția a scăzut dramatic. Autorii atribuie o parte a scăderii productivității „prețurilor crescute de comunicare și coordonare”. De exemplu, managerii care de îndată ce au scos capul în ușa sferică a cuiva ar fi putut descoperi că este mai durabil să transmită exact ceea ce își doreau atunci când toată lumea lucra de la distanță.

Cu toate acestea, majoritatea cercetărilor descoperă rezultate suplimentare constructive. Sondajele lui Barrero și ale colegilor săi acoperă o mulțime de companii, mai mult decât una singură. Doar 15% dintre lucrătorii la domiciliu își imaginează că sunt mult mai puțin prietenoși cu mediul lucrând prin acest mijloc decât au fost la sediul întreprinderii înainte de pandemie, în conformitate cu o lucrare tipărită de grup în aprilie. O examinare lansată în acea lună de Statistics Canada constată că mai mult de jumătate din personalul „nou” la distanță (adică cei care lucrau de obicei în afara casei înainte de pandemie) au raportat că au terminat aproximativ aceeași cantitate de muncă pe oră ca și mai devreme, în timp ce o treime a menționat că completat mai repede sarcinile de la job.

Economiștii au mult mai puțină percepție asupra motivului pentru care personalul îndepărtat poate fi extra productiv. O șansă este ca ei să se ocupe mai simplu de îndatoriri decât la un loc de muncă, locul în care tentația de a bârfă cu un coleg se profilează masiv. În plus, naveta este obositoare. O altă problemă se referă la expertiză. Personalul îndepărtat, prin necesitate, se bazează în plus pe instrumente corespunzătoare grupurilor Slack și Microsoft. Acest lucru va permite probabil șefilor să coordoneze grupurile cu mai mult succes, dacă alegerea la locul de muncă a fost direcții din gură în gură care ar putea fi pur și simplu uitate sau interpretate greșit. Scopurile de brevetare pentru științe aplicate de lucru de la domiciliu sunt în plină evoluție, în timp ce finanțarea sectorului privat american în IT crește cu 14% de la an la an.

Dar recunoașterea primei lucrări de la distanță prezintă un puzzle. Dacă este atât de fantastic, atunci de ce există puține dovezi ale unei schimbări în direcția muncii „total îndepărtate”, în care companiile își închid complet locurile de muncă? Firmele care au ales să facă asta sunt în minoritate. Varietatea persoanelor care se mută în orașele corespunzătoare Tulsa, în Oklahoma, care se poziționează ca capitala mondială a muncii la distanță, rămâne mică.

Poate că este doar o chestiune de timp mai devreme decât toți cei care pot să se îndepărteze complet. Cu toate acestea, un nou studiu în Nature Human Behaviour înseamnă că companiile au un motiv bun pentru a continua la clădirile de la locul de muncă, chiar și atunci când sunt folosite mult mai rar. Lucrarea cercetează comunicările (împreună cu mesajele la fața locului și apelurile video) a 60.000 de lucrători Microsoft în 2019-20. Munca la distanță face ca practicile de colaborare ale indivizilor să fie mai „statice și izolate”. Indivizii lucrează împreună cu cele mai apropiate contacte, dar cu atât mai puțin cu membrii extra marginali ai rețelelor lor, care le pot oferi noi puncte de vedere și concepte. Cel mai probabil, asta dăunează inovației. Rezultatul este că grupurile total îndepărtate s-ar descurca destul de bine într-o perioadă de timp rapidă, dar în cele din urmă vor rezista pe măsură ce inovația se va epuiza.

În ce fel îţi poţi câştiga existenţa

Cât de bine să colaborezi, deci, într-o lume îndepărtată? Multe companii presupun că este suficient ca toată lumea să se întoarcă la locul de muncă doar câteva zile pe săptămână, deoarece va avea ca rezultat oamenii să se ciocnească unul de altul și să vorbească despre concepte. Alții, susținuți de dovezi mai puternice, spun că managerii trebuie să fie mai intenționați și să producă indivizi împreună cu scopul specific de a discuta concepte noi. Companiile ar trebui să experimenteze pe măsură ce se obișnuiesc cu un nou mod de lucru, iar asocierea exactă ar putea fluctua în funcție de tipul de muncă. Ceea ce pare clar, totuși, este că locurile de muncă vor avea totuși un loc de muncă după pandemie – chiar și atunci când sunt în mare parte goale. ■

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Cu ce l-a ‘sedus’ românca Iasmina Hill pe milionarul american care administrează Statuia Libertății

Cu ce l-a 'sedus' românca Iasmina Hill pe milionarul american care administrează Statuia Libertății Povestea de dragoste dintre timişoreanca Iasmina Hill (fostă Milutinovoci) şi milionarul...

Compania rusească Kaspersky îşi mută operaţiunile din SUA, din cauza unei decizii a guvernului american

Compania rusească Kaspersky îşi mută operaţiunile din SUA, din cauza unei decizii a guvernului american După ce administraţia Biden a anunţat că interzice vânzarea şi...

Sonda spaţială RAMSES va întâlni un asteroid care va trece aproape de Pamânt

Sonda spaţială RAMSES va întâlni un asteroid care va trece aproape de Pamânt Sonda spaţială europeană RAMSES se va întâlni cu un asteroid, Apophis, care...

Oraşul spaniol Valencia închide trei plaje afectate de o deversare de petrol

Oraşul spaniol Valencia închide trei plaje afectate de o deversare de petrol Consiliul municipal al oraşului spaniol Valencia a închis marţi trei plaje la Marea...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.