Muncitorii imigranţi din Qatar, victime ale exploatării angajatorilor (HRW)

Publicat:

Muncitorii imigranţi din Qatar sunt adesea victime ale exploatării angajatorilor care-i ameninţă cu expulzarea şi nici nu le plătesc salariile, a denunţat Human Rights Watch într-un raport publicat luni şi citat de France Presse, potrivit agerpres.

Abuzurile persistă în ciuda angajamentului Qatarului de a-şi reforma legislaţia muncii, criticată în mod regulat pentru condiţiile de muncă ale imigranţilor, în special în cadrul şantierelor Cupei Mondiale din 2022.


Citește și : Alexei Navalnîi se află sub protecţia poliţiei în spitalul din Berlin

Muncitorii imigranţi reprezintă peste 90% din cei 2,75 milioane de locuitori ai Qatarului.

“În ciuda unor reforme în ultimii ani, practica salariilor reţinute şi neplătite, precum şi a altor abuzuri privind remunerarea este persistentă şi generalizată în rândul a cel puţin 60 de angajatori şi companii din Qatar”, a dezvăluit HRW într-un comunicat.

ONG-ul a intervievat 93 de lucrători imigranţi, angajaţi de peste 60 de companii sau persoane fizice, şi a consultat documente oficiale şi rapoarte pentru a efectua ancheta.

Doha a luat măsuri pentru a proteja muncitorii, inclusiv crearea unui sistem electronic de protecţie a salariilor pentru a le detecta pe cele neplătite. Dar eficacitatea acestuia a fost afectată de numeroase cazuri în care marile companii nu plătesc salariile.

“Mor de foame, familia mea de acasă moare de foame”, a declarat ONG-ului un agent de securitate ugandez, care a primit doar o lună salariul de 329 de dolari (aproximativ 278 de euro) în perioada septembrie – decembrie 2019.

Qatarul este una dintre puţinele ţări care se aşteaptă să aibă un excedent bugetar în 2020, dar pandemia de coronavirus a afectat economia şi a lăsat mulţi angajatori în imposibilitatea de a-şi plăti angajaţii.

Doha a anunţat în martie că va oferi un ajutor de 75 miliarde de riali (63,5 miliarde de euro) întreprinderilor, inclusiv 3 miliarde pentru acoperirea salariilor.

Dar “abuzurile salariale s-au înrăutăţit şi mai mult după COVID-19”, a subliniat HRW. “Unii angajatori au profitat, sub pretextul pandemiei, pentru a reţine salariile sau a refuza plata tratamentelor datorate lucrătorilor care sunt reţinuţi şi repatriaţi cu forţa”.

ONG-ul a cerut Qatarului să implementeze recomandările Organizaţiei Internaţionale a Muncii, mai ales introducerea unor hotărâri judecătoreşti rapide pentru neplata salariilor.

Citește și : Locuitorii din zonele de coastă din Louisiana şi Cuba, evacuaţi din calea uraganelor Marco şi Laura

Autorităţile din Qatar au susţinut la rândul lor că HRW “a indus în eroare în mod intenţionat cititorii studiului său, în timp ce le-a făcut rău celor pe care pretinde că-i sprijină”, considerând că studiul conţine inexactităţi şi nu reflectă condiţiile actuale.

“Aproape nicio persoană care vine să lucreze în Qatar nu suferă abuzuri” legate de plata salariilor, a declarat serviciul de comunicaţii al guvernului într-un comunicat, adăugând că anumite “cazuri izolate (…) s-au redus odată cu legile ce au adus o schimbare durabilă şi fundamentală”.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

În urma dictatorului

În urma dictatorului Ce se petrece după prăbușirea inevitabilă a unui regim personal. Filmul „Moartea lui Stalin” (2017) începe cu dictatorul prăbușit în stare de inconștiență...

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste (editorial)

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste Sub veghea lui Biden, amenințarea la adresa transporturilor maritime globale a luat amploare. Președintele Biden și-a dedicat discursul de adio...

The New York Times: Cum s-a transformat mințitul în dezinformare

Cum s-a transformat mințitul în dezinformare După momentul în care Donald Trump a contestat validitatea certificatului de naștere al lui Barack Obama, Trump a continuat...

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden (editorial)

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden Succesorul lui va moșteni o lume incomparabil mai primejdioasă Președintele Biden a luat ieri cuvântul la ONU, fiind...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.