Myanmarul, MĂTURAT de un ciclon catastrofal! Cel puţin trei oameni au murit

Publicat:

Zeci de mii de locuitori din Sittwe, un oraş din Myanmar port la Golful Bengal, erau luni izolaţi de lume în urma trecerii ciclonului Mocha, care a făcut trei victime în această ţară, informează AFP, potrivit agerpres.

Însoţită de vânturi cu viteze de până la 195 km/h, cea mai mare furtună de peste un deceniu din Golful Bengal s-a abătut duminică asupra zonei dintre Sittwe şi oraşul Cox’s Bazar, în Bangladeshul vecin.


Citeşte şi: Polonia rămâne cea mai ostilă țară din UE față de homosexuali

La sfârşitul zilei de duminică, furtuna trecuse în mare parte, cruţând taberele de refugiaţi din Bangladesh în care trăiesc aproape un milion de rohingya. Autorităţile din această ţară nu au raportat până în prezent niciun deces.

Ciclonul a făcut trei morţi în Myanmar, dintre care doi în statul Rakhine şi unul în regiunea sudică Ayeyarwady, a anunţat luni într-un comunicat junta aflată la putere în această ţară.

“Unii locuitori au fost răniţi în urma trecerii ciclonului”, a precizat junta, adăugând că 864 de case şi 14 spitale sau clinici au fost avariate în întreaga ţară.

Comunicaţiile cu Sittwe, oraşul cel mai afectat de intemperii, unde locuiesc circa 150.000 de persoane, au rămas luni întrerupte, potrivit site-urilor de urmărire a ciclonului. Drumul care duce spre oraş este blocat de arbori, piloni şi cabluri electrice, au constatat corespondenţii AFP.

Ciclonul s-a abătut asupra coastei Myanmarului duminică, provocând un val de maree de mai mulţi metri, şi însoţit de vânturi puternice care au dărâmat un turn de comunicaţii la Sittwe, capitala statului Rakhine, potrivit unor imagini postate pe reţelele de socializare.

Mass-media asociate juntei au relatat că sute de antene de telefonie mobilă nu mai sunt operaţionale.

Problemele de comunicare nu permit încă o evaluare a pagubelor în statul Rakhine, unde trăieşte cea mai mare parte a minorităţii rohingya, potrivit ONU.

În Bangladeshul vecin, unde autorităţile au anunţat că au evacuat 750.000 de persoane, Kamrul Hasan, un responsabil ministerial, a declarat pentru AFP că ciclonul nu a provocat victime. În taberele care găzduiesc rohingya, unde circa un milion de persoane trăiesc în 190.000 de adăposturi din bambus şi prelate, pagubele au fost minime.

“Circa 300 de adăposturi au fost distruse de ciclon”, a precizat pentru AFP comisarul adjunct pentru refugiaţi, Shamsud Douza.

Citeşte şi: Afacerile familiei Biden (editorial) – Black News

Potrivit acestui responsabil, autorităţile distribuie în prezent bambus, prelate şi diverse materiale pentru ca refugiaţii sinistraţi să îşi poată reconstrui adăposturile. De asemenea, riscul de alunecări de teren în tabere este scăzut “datorită precipitaţiilor reduse”.

“Ciclonul Mocha este cea mai puternică furtună care a lovit Bangladeshul de la ciclonul Sidr”, a indicat Azizur Rahman, directorul Departamentului meteorologic din Bangladesh.

În noiembrie 2007, ciclonul Sidr a devastat sud-vestul ţării, ucigând peste 3.000 de persoane şi provocând pagube de miliarde de dolari.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Moulin Rouge din Paris sărbătorește instalarea unei noi moriști de vânt

Moulin Rouge din Paris sărbătorește instalarea unei noi moriști de vânt Clubul de cabaret Moulin Rouge din Paris, ale cărui pale emblematice ale morii de...

Biden reduce din avantajul lui Trump în statele oscilante (sondaj Bloomberg)

Biden reduce din avantajul lui Trump în statele oscilante (sondaj Bloomberg) În ciuda prestaţiei sale slabe la dezbaterea electorală cu oponentul său republican Donald...

La ce îi folosește lui Putin o misterioasă stație radio care emite pe unde scurte?

La ce îi folosește lui Putin o misterioasă stație radio care emite pe unde scurte? Vladimir Putin ar putea folosi un post de radio misterios...

Rusia susține că a distrus două sisteme Patriot în Ucraina, după un atac cu rachete balistice

Rusia susține că a distrus două sisteme Patriot în Ucraina, după un atac cu rachete balistice Rachete balistice ruseşti Iskander au distrus două lansatoare pentru...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.