NASA va lansa sonda spațială Parker spre Soare

Publicat:

Sonda Parker, prima realizare umană care încearcă să traverseze atmosfera Soarelui, va decola sâmbătă dimineaţă, ora locală, de la Cape Canaveral, Florida, echipată cu un scut high-tech pentru a o proteja de căldura extremă, potrivit AFP, potrivit news.ro .

De mărimea unei maşini cu costuri de 1,5 miliarde de dolari, Parker Solar Probe va decola la bordul unei rachete Delta IV-Heavy.


Citește și : O fostă consilieră îl acuză pe Trump de rasism; Casa Albă califică drept „minciuni” acuzaţiile

Fereastra de lansare, cu durată de 65 de minute, s-ar deschide la ora 3.33 locală (07H33 GMT). Potrivit agenţiei spaţiale americane, condiţiile meteorologice pentru lansare sunt favorabile de până la 70%.

Misiunea lui Parker este simplă: să devină primul obiect construit de om care să înfunte condiţiile infernale ale coroanei solare – de 300 de ori mai caldă decât pe suprafaţa Soarelui -, o parte din atmosfera Soarelui, trecând la o distanţă de 6,2 milioane de kilometri de suprafaţa astrului. Sonda trebuie să traverseze coroana de 24 de ori timp de şapte ani cât durează misiunea.

În afară de proba tehnologică, interesul ştiinţific este primordial. Este vorba de a înţelege de ce coroana solară este de 300 de ori mai caldă decât suprafaţa Soarelui şi de ce particulele sale de energie produc furtuni electromagnetice perturbând funcţionarea reţelei electrice pe Pământ.

“Sonda Parker ne va ajuta să facem o muncă mult mai bună pentru a prezice când are loc o perturbare solară care loveşte Pământul”, a explicat Justin Kasper, unul dintre oamenii de ştiinţă responsabili de proiect şi profesor la Universitatea din Michigan.

“Ne vom afla într-o zonă pasionantă, unde vânturile solare, credem noi, vor fi mai accelerate”, comentează Jim Green, director al departamentului de ştiinţa planetelor de la NASA.

Sonda este singurul vehicul al NASA care poartă numele unui cercetător aflat în viaţă, celebrul astrofizician Eugene Parker, în vârstă de 91 de ani.

Parker a fost primul care a dezvoltat teoria vânturilor solare supersonice în 1958, pe care le va studia acum această sondă care îi poartă numele, în faţa căruia el se arată “impresionat”.

Maşina este protejată de un scut din carbon cu o grosime de 12 centimetri care ar trebui să protejeze instrumentele ştiinţifice pe care le transportă la temperaturi de aproape 1.400 de grade Celsius.

În interiorul sondei ar trebui să fie doar 29 de grade.

“De 60 de ani oamenii de ştiinţă visează să construiască o astfel de maşină, dar doar recent tehnologia a permis construirea unui astfel de scut”, a spus Nicky Fox, membră a Laboratorului de fizică aplicată al Univeristăţii Johns Hopkins

Citește și : Un elicopter al securităţii civile joponeze s-a prăbușit; nouă morți

Instrumentele transportate trebuie să măsoare particulele de înaltă energie, fluctuaţiile magnetice şi să culeagă imagini care să ducă la cum funcţionează coroana solară, care este “un mediu foarte stranicu, puţin familiar pentru noi”,a explicat Alex Young, expert de la NASA.

Când va fi aproape de Soare, Parker va călători suficient de rapid pentru a parcurge distanţa echivalentă traiectoriei New York-Tokyo într-un minut. O viteză de 700.000 de km/oră a ceea ce reprezintă cel mai rapid vehicul spaţial construit vreodată de om.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

NATO va avea nevoie de încă 35-50 de brigăzi pentru transpunerea noilor planuri de apărare

NATO va avea nevoie de încă 35-50 de brigăzi pentru transpunerea noilor planuri de apărare NATO va avea nevoie de încă 35-50 de brigăzi pentru...

Au rămas fără permis fiind surprinși că „zboară” pe traseu

Au rămas fără permis fiind surprinși că „zboară” pe traseu Un chișinăuian nu va mai putea conduce în următoarele trei luni de zile după ce...

Comisarul european pentru extindere vine la Chişinău

Comisarul european pentru extindere vine la Chişinău Mai mulți oficiali europeni, printre care și comisarul european pentru extindere și vecinătate, Oliver Varhelyi, vor veni miercuri...

VIDEO// Atac cu rachete la Kiev. A fost distrus și un spital pediatric

Atac cu rachete la Kiev. A fost distrus și un spital pediatric Peste 40 de rachete de diferite tipuri au fost lansate astăzi împotriva Ucrainei vecine,...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.