Naţionaliştii ucraineni au protestat în faţa Consulatului General al României din Cernăuţi

Publicat:

Un miting al unor militanţi naţionalişti ucraineni a avut loc miercuri în faţa Consulatului General al României din Cernăuţi, pe motiv că România s-ar implica în problemele interne ale statului ucrainean, după ce Bucureştiul a luat atitudine faţă de controversata Lege a Educaţiei, promulgată luni de preşedintele Petro Poroşenko, intrată miercuri în vigoare, şi care restricţionează predarea în limbile minorităţilor naţionale în Ucraina, inclusiv în limba română, relatează portalul BucPress, potrivit agerpres.

La această acţiune de protest, despre care autorităţile ucrainene au fost informate din timp, au participat circa 35-40 de tineri, în mare parte studenţi, indică sursa menţionată.


Citeşte şi: Doi români au fost prinşi în Canalul Mânecii cu un camion plin cu droguri

Potrivit agenţiei de presă ucrainene Unian, aproape 100 de activişti, între care participanţi la conflictul din estul Ucrainei, au luat parte la acest miting, agitând pancarte şi steaguri ucrainene.

Clădirea Consulatului General al României a fost înconjurată de un număr şi mai mare de poliţişti şi reprezentanţi ai serviciilor speciale pentru a “asigura securitatea manifestanţilor”.

Având un scenariu bine regizat şi pregătit din timp de către organizatori, unii dintre protestatari au rostit câte un discurs, încercând să demonstreze că “românii trăiesc foarte bine şi că nimeni nu e interesat ca pe meleagurile noastre paşnice să fie vărsare de sânge din cauza acestei legi (scandaloase), care de fapt este una bună”, notează BucPress.

Participanţii la acţiunea de protest au cerut reprezentanţilor minorităţii române din regiunea Cernăuţi să nu speculeze pe tema problemei lingvistice apărute după intrarea în vigoare a Legii educaţiei, indică Unian.

Citeşte şi: Donald Trump şi republicanii şi-au lansat proiectul de reformă fiscală şi de scădere a impozitelor

După ce au scandat în faţa Consulatului, protestatarii au lăsat un mesaj diplomaţilor români, mesaj al cărui text urma să fie adus la cunoştinţa autorităţilor din România. De fapt, potrivit Unian, ei ar fi vrut să-i înmâneze acest mesaj consulului general al României din Cernăuţi, Eleonora Moldovan, dar nimeni dintre diplomaţii români nu a ieşit la manifestanţi.

Aceştia şi-au continuat traseul spre sediul Centrului cultural român ‘Eudoxiu Hurmuzachi’, din centrul oraşului Cernăuţi, fără să întâmpine vreo reacţie din partea reprezentanţilor comunităţii române, care au urmărit cu atenţie derularea manifestaţiei, dar fără a intra în conflict cu ei. Văzând că nu reuşesc să stârnească vreo reacţie, manifestanţii şi-au strâns pancartele şi drapelele şi s-au dispersat.

Agenţia de presă Unian relatează că manifestanţii au defilat pe străzile principale din Cernăuţi cu sloganul “Este statul nostru, sunt legile noastre!”.

“Suntem preocupaţi de acţiunile românilor care intervin în afacerile interne ale Ucrainei”, a declarat organizatorul mitingului, Igor Luciak, citat de Unian, evocând reacţia Bucureştiului la aprobarea Legii educaţiei.

Potrivit jurnaliştilor de la BucPress, acţiunea ar fi avut scopul de a-i intimida pe etnicii români din nordul Bucovinei şi ţinutul Herţa.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Moldoveanul suspectat de omorul unei fetițe a fost extrădat în Germania

Moldoveanul suspectat de omorul unei fetițe a fost extrădat în Germania Moldoveanul reținut acum o lună în Cehia, fiind suspectat de omorul unei fetițe de...

Moldovenii din străinătate vor avea la dispoziţie mai multe secţii de votare

Moldovenii din străinătate vor avea la dispoziţie mai multe secţii de votare La apropiatele scrutine electorale vor fi deschise în străinătate mai maulte secții de...

”Prima Casă” ar putea fi disponibilă şi pentru liber profesioniști sau cetățeni din diaspora

”Prima Casă” ar putea fi disponibilă şi pentru liber profesioniști sau cetățeni din diaspora Categoriile de persoane care sunt eligibile pentru a aplica la Programul...

Elveţianul care şi-a ucis soţia moldoveancă va fi trimis în spatele gratiilor

Elveţianul care şi-a ucis soţia moldoveancă va fi trimis în spatele gratiilor Elvețian de origine turcă care acum doi ani și-a ucis cu deosebită cruzime...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.