Naţiunile Unite denunţă restricţiile impuse de unele ţări din America Latină la primirea refugiaţilor din Venezuela

Publicat:

Naţiunile Unite au cerut joi ţărilor latino-americane să continue să primească refugiaţi venezueleni, denunţând noile cerinţe la frontieră impuse de Ecuador şi Peru, informează France Presse, potrivit agerpres.

Într-un comunicat comun, Înaltul Comisar ONU pentru Refugiaţi (UNHCR), Filippo Grandi, şi directorul general al Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie (OIM), William Lacy Swing, au cerut un sprijin sporit din partea comunităţii internaţionale în contextul în care “exodul creşte” şi s-au declarat “preocupaţi faţă de o serie de evenimente recente afectând refugiaţii şi migranţii din Venezuela”.


Citește și : De dragul acordului nuclear, Uniunea Europeană ajută Iranul cu 18 milioane de euro

Cele două agenţii ale ONU au citat noile cerinţe privind paşapoartele şi de intrare impuse de Ecuador şi Peru la graniţe, precum şi modificările aduse permiselor de şedere temporară ale venezuelenilor în Peru.

Columbia, care a primit mai mult de un milion de venezueleni în ultimele 16 luni şi a regularizat temporar 820.000, a denunţat măsura luată de vecinii săi, declarând că aceasta favorizează migraţia ilegală.

Tensiunile migratorii sunt în creştere în alte ţări din America Latină, cum ar fi Brazilia, unde au avut loc ciocniri violente între migranţi şi populaţia locală.

Potrivit OIM şi UNHCR, din cei 2,3 milioane de venezueleni care trăiesc în străinătate, peste 1,6 milioane au fugit din 2015 din ţara lor afectată de o criză economică şi politică gravă. Aproximativ 90% dintre aceştia s-au refugiat în ţările din regiune.

Potrivit ONU, cei mai vulnerabili, cum ar fi adolescenţii, femeile, persoanele care vor să-şi regăsească familiile şi copiii neînsoţiţi, “sunt puţin probabil în măsură să îndeplinească cerinţele în materie de documente şi vor fi expuşi riscului crescut de exploatare, trafic şi violenţă”.

Citește și : Sebastian Kurz va participa la o recepţie anuală a unei filiale locale a Uniunii Creştin-Democrate din Germania

Ecuadorul, ţară de trecere pentru foarte multe persoane care doresc să ajungă în Peru, Chile sau Argentina, i-a invitat pe miniştrii de externe din cele 13 state ale regiunii, inclusiv Venezuela, la o reuniune pe 17 şi 18 septembrie pentru a discuta despre acest flux important de migranţi.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Ploile au provocat pagube în Ceadîr-Lunga. „Un oraș rămas practic fără electricitate”

Ploile au provocat pagube în Ceadîr-Lunga. „Un oraș rămas practic fără electricitate” Ploile au provocat pagube noaptea tercută în UTA Găgăuzia. Potrivit primarului din Ceadîr-Lunga,...

Tehnologiile de încălzire şi gătit cu combustie internă provoacă la fel de multe decese ca şi accidentele rutiere (raport)

Tehnologiile de încălzire şi gătit cu combustie internă provoacă la fel de multe decese ca şi accidentele rutiere (raport) Încălzirea şi gătitul pe bază de...

Peste 10,7 milioane de decalitri de vinuri, exportate anul trecut! Cine este principalul cumpărător de licori moldovenești

Peste 10,7 milioane de decalitri de vinuri, exportate anul trecut! Cine este principalul cumpărător de licori moldovenești În anul 2023, Moldova a exportat în total...

Șeful ONU cere încetarea ‘vărsării de sânge’ în Fâşia Gaza şi Liban

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a cerut sâmbătă încetarea "violenţelor şocante" şi a "vărsării de sânge" în Fâşia Gaza şi Liban, cu două...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.