Nava de croazieră Viking Sky, în drum către un port de refugiu

Publicat:

Nava de croazieră Viking Sky, care a făcut o pană de motor în ape periculoase sâmbătă, se îndrepta duminică spre un port de refugiu, relatează AFP, potrivit News.ro .

Serviciile de salvare au suspendat spectaculoasele operaţiuni de evacuare cu elicopterul care au permis, potrivit ultimului bilanţ pe care l-au prezentat, evacuarea a 460 din cele 1.373 de persoane de la bord către uscat. În total, 17 dintre aceste persoane evacuate au fost spitalizate.


Citește și : Uniunea Europeană nu va interzice echipamentele Huawei, ignorând apelurile Statelor Unite

Viking Sky a lansat un mesaj SOS sâmbătă după-amiaza, în urma avariei la motor. Prins într-o furtună, pachebotul se afla în derivă către apele de coastă, jalonate de recife, în largul regiunii Møre og Romsdal, în vestul Norvegiei.

După ce a putut să repornească unul dintre motoare, el a reuşit să se stabilizeze, aruncând ancora la aproximativ doi kilometri de litoral, iar autorităţile au lansat o vastă operaţiune de evacuare, cu o flotilă de şase elicoptere.

Imagini impresinante, filmate în interiorul Viking Sky, suprind nava mişcându-se foarte puternic, mobilier şi plante alunecând liber de o parte şi de alta, în timp ce elemente din plafon cădeau pe pasageri, care încercau să-şi păstreze calmul.

În alte videouri, filmate ulterior, zeci de pasageri, de asemenea calmi, îşi aşteptau evacuarea, cu o vestă de salvare fluorescentă pe ei. ”Acolo este tatăl meu, în vârstă de 83 de ani, transportat cu elicopterul”, a declarat Ryan Flynn, autorul unor imagini publicate pe Twitter, în care se vede o siluetă ridicată la bordul unui elicopter.

După ce a reuşit să pornească trei dintre cele patru motoare, la pachebot au ajuns două remorchere şi se îndreptau către portul Molde, situat la aproximativ 80 de kilometri distanţă.

”Vaporul se deplasează cu propriile motoare, cu remorchere în faţă şi în spate”, a declarat într-o conferinţă de presă coordonatorul salvatorilor Jan Morten Dale.

”Asta arată că lucrurile sunt relativ sub control la bord”, a adăugat el.

Operaţiunile sa salvare au fost complicate de o vreme în continuare nefavorabilă şi de vârsta avansată a unui mare număr de pasageri care, potrivit poliţiei, sunt de naţionalitate britanică sau americană în mare parte.

”Vaporul trebuie să reuşească, se pare, să ajungă la Molde cu ceilalţi pasageri la bord. Nu se mai fac evacuări”, a declarat primarul din Fraena, Jan Arve Dyrnes.

Viking Sky era aşteptat în portul său de refugiu duminică după-amiaza, a precizat el.

”AM AVUT NOROC”

Pasagerii evacuaţi au fost cazaţi la hoteluri.

Unul dintre ei, Rodney Horgan, a descris cum un zid de apă ”de şase-şapte picioare” (aproximativ doi metri) a intrat în vapor printr-un perete de sticlă spart.

”20-30 de persoane au fost măturate în faţa mea”, a declarat el pentru NRK. ”Eram în picioare, soţia mea era aşezată în faţa mea, iar brusc ea nu mai era acolo. M-am gândit că era sfârşitul”, a adăugat acest bărbat care poartă barbă, vizibil bulversat.

Citește și : Netanyahu afirmă că n-a câştigat niciun shekel de pe urma vânzării de submarine nemţeşti Egiptului

Între persoanele spitalizate – cel puţin trei dintre ele, o nonagenară şi două sepuagenare – prezentau fracturi grave.

”Toată lumea a rămas calmă. Eu nu am văzut vreo isterie. A fost destul de dramatic atunci când unul dintre geamuri s-a spar şi au pătruns valuri” la nivelul punţii a doua, a declarat pentru NRK altă pasageră, Rurth.

”Nava era bătută de valuri venind din cele patru părţi”, a povestit ea.

Potrivit altui pasager evacuat, vaporul prezenta un tangaj de aproximativ ”45 de grade de fiecare parte”.

Exploatat de operatorul norvegian Viking Ocean Cruises, Viking Sky este o navă modernă, lansată în 2017, care poate îmbarca 930 de pasageri. El venea de Tromsø (nord) şi se îndrepta către Stavanger (sud-vest) atunci când a avut loc avaria.

Navigaţia este notoriu de dificilă pe acest tronson maritim – cunoscut sub numele de Hustadvika -, iar autorităţile norvegiene intenţionează să construiască un tunel pentru vapoare într-un munte de pe litoral pentru a evita tranzitul pe mare.

Proiectul, destinat navelor de talie mai mică, este pentru moment într-un punct mort, din cauza lipsei finanţării.

Vikingii, nişte navigatori emeriţi la vremea lor, ezitau să navigheze în aceste ape şi preferau să-şi ridice şi tranporte ambarcaţiunile dintr-un fiord în altul pe uscat.

”Este una dintre cele mai rele experienţe din viaţa mea, dar, când văd cum se termină, pot să spun că am avut noroc”, a declarat cotidianyului Verdens Gang (VG) armatorul Viking Sky, Torstein Hagen.

Salvatori au fost nevoiţi, de altfel să vină, sâmbătă, în ajutorul altei nave, care a făcut şi ea pană de motor în aceeaşi zonă.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Mai mult de jumătate dintre statele UE cer un nou sistem care să faciliteze returnarea migranţilor

Mai mult de jumătate dintre statele UE cer un nou sistem care să faciliteze returnarea migranţilor Un număr de 17 state europene au cerut Comisiei...

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici O moldoveancă de...

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA A fost înregistrat un nou record...

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți Ajax Amstedam a remizat în deplasare...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.