Ne-am ridica împotriva unui alt lockdown?

Publicat:

Restricțiile s-au întors, dar după scandalul ‘Partygate’, publicul britanic exasperat s-ar putea să nu mai facă jocul guvernului

Sunt prieten cu Allegra Stratton și am fost îngrozit când a acceptat să fie purtătoarea de cuvânt oficial a lui Boris Johnson. Părea cea mai proastă slujbă din Londra. 10 Downing Street era deja cuprins de haos în toamna trecută, ceartă și indecizie: angajamentele ferme făcute într-un sens erau rupte la prima strigare următoare. Premierul s-a lăsat împins atât de mult încât a fost supranumit „căruciorul de cumpărături” de către cei care făceau împingerea. De ce ar vrea ea să fie fața oficială a acestui haos? Cum s-ar putea să se termine bine pentru ea?


De asemenea, conferințele ei de presă televizate nu s-au desfășurat, pentru că ea a reacționat la fel cum aș fi făcut-o și eu când i s-a cerut să apere ceva ce era imposibil de apărat. Răspunsul ei la repetiții, discutând despre ultimul regim de izolare, a fost să-și bată joc de absurditatea acestuia. Cu toții fusesem cufundați într-o lume bizară în care „întâlnirile de lucru” erau permise, dar socializarea nu. Trucuri definiționale au fost aplicate deoarece comportamentul uman de zi cu zi a fost incriminat. Poate un eveniment cu brânză și vin să fie o „întâlnire de afaceri”?

Așa că o vedem demisionând pentru că și-a exprimat exasperarea personală față de reguli ridicole, în timp ce autorii acelor reguli continuă – și le fac să apară. Aș spune că cel puțin o treime din Cabinet, poate mai mult, ar reacționa exact la fel ca Allegra în privat. Există disperare, consternare și îngrijorare cu privire la efectele secundare ale restricțiilor de care Guvernul nu pare să-și facă griji.

Deci iată-ne din nou în acelaşi punct. Poliția îi urmărește din nou pe cei care nu poartă măști în transportul public, în ciuda lipsei clare de dovezi solide care să arate că acest lucru face o mare diferență. De asemenea, acestea sunt obligatorii din nou în magazine. Acum avem îndrumări de lucru de la domiciliu, pe care puteți fi sigur că nimeni din Cabinet nu le va urma. Ei vor argumenta că munca eficientă înseamnă că apar, lucrând în aceeași cameră cu personalul lor. Regulile de ședere acasă vor fi concepute pentru restul oamenilor, noi, ceilalți.

Dar, cu ușurință, cea mai îngrijorătoare evoluție este adoptarea de către Johnson a pașapoartelor pentru vaccin. El urmărește experimentul lui Nicola Sturgeon, folosindu-le pentru locuri mari. Acest lucru ar fi de înțeles dacă experiența scoțiană ar fi fost un succes, dar un document de dovezi de 70 de pagini publicat de guvernul lui Sturgeon a trebuit să admită că nu au avut niciun efect măsurabil. Pe această bază, Sturgeon a decis să nu extindă schema. Acum, Anglia este supusă aceleiași politici fără nicio dovadă că funcționează.

Marea întrebare este câți oameni vor respecta regulile de data aceasta. „Nu există nicio șansă ca oamenii să accepte un plan B”, mi-a spus un ministru în urmă cu câteva zile. „Spitalele se descurcă bine. Datele nu se schimbă. Nu există nimic care să justifice o nouă represiune.” Tocmai asta a argumentat Dominic Raab abia săptămâna trecută. „Nu credem că Planul B este necesar”, a spus viceprim-ministrul. “De ce? Datorită succesului programului de vaccinare.” Un răspuns bun. Deci, ce s-a întâmplat în ultimele 48 de ore?

Scopul acela de a înucuraja vaccinarea a fost că – așa cum a spus Chris Whitty odată în mod memorabil – orice nou val de Covid „ar întâlni un zid de oameni vaccinați”. Datele publicate ieri arată că 95% dintre adulți au acum anticorpi Covid, un număr care crește la 98% pentru cei peste 75 de ani. Este o protecție cât mai bună pe care o poți cere. Există îngrijorări că omicron ar putea fi îngrozitor și să îi spitalizeze pe cei deja vaccinați. Dar aceasta este, în principal, o îngrijorare teoretică.

Pentru dovezi reale, ne putem uita la spitalul Steve Biko din Pretoria, în prezent epicentrul mondial al focarului de omicron, care a lansat recent un studiu asupra celor 166 de pacienți cu Covid în îngrijirea sa. Par mult mai puțin bolnavi, se spunea. Mult mai puțin probabil să aibă nevoie de oxigen, pacienții fiind externați în trei zile, mai degrabă decât în ​​opt. Africa de Sud a înregistrat o creștere mare a cazurilor de Covid, dar multe dintre ele sunt ușoare, așa că mult mai puține ajung la spital. Majoritatea celor 166 internați în spital weekendul trecut (când s-a făcut studiul) au fost internați din alte motive.

Va mai dura încă o săptămână sau două pentru a afla ce se întâmplă în Marea Britanie – dacă creșterea cazurilor se traduce într-o amenințare pentru NHS. Dar până acum, am observat internări zilnice în spital la aproximativ 780, mult mai mici decât cele 4.000 observate în ianuarie. Cele mai recente date NHS arată că pacienții cu Covid ocupă 5% din paturile sale, în scădere față de 30% în ianuarie. Este greu de argumentat, pe baza dovezilor actuale de bază, că NHS se confruntă cu „presiuni nesustenabile”.

Acesta a fost testul pe care Sajid Javid l-a pus în iulie, când a încheiat lockdownul. El va continua cu redeschiderea, cu excepția cazului în care riscurile Covid ar fi „schimbate fundamental” printr-o nouă variantă. Cel mai bun lucru pe care guvernul poate spune acum este că omicron ar putea schimba fundamental lucrurile, dar pur și simplu nu știm. Deci, pentru a fi sigur, ajungem cu noi restricții. Logica lor este perfect clară: dacă aveți îndoieli, blocați tot.

Deci, câți din publicul larg vor fi de acord cu el? Conformitatea a fost ridicată când a apărut pentru prima dată Covid, deoarece nu se știa aproape nimic despre potența sa și oamenii au fost blocați din ignoranță cu privire la orice altceva de făcut. Dar acum am dezvoltat pastile și vaccinuri care reduc riscul. Știm că este foarte puțin probabil ca tinerii și oamenii sănătoși să se îmbolnăvească foarte mult – iar bătrânii pot lua măsuri de precauție suplimentare din cauza bunului simț – așa că este mai greu pentru guverne să revină la vechile tactici.

Protestele și revoltele văzute în Europa în ultimele săptămâni nu au fost văzute pentru prima dată. Pe atunci, era general acceptat că eram cu toții în întuneric. Dar acum, guvernele folosesc instrumente de blocare în timp ce se străduiesc să explice de ce sunt necesare, iar oamenii ies în stradă.

La Bruxelles weekendul trecut, 4.000 de oameni au protestat împotriva vaccinării obligatorii pentru lucrătorii din domeniul sănătății și alți 40.000 la Viena sâmbătă împotriva vaccinării obligatorii. Au existat proteste la Frankfurt, în orașul olandez Utrecht și chiar și la York Minster a avut o versiune muzicală a protestelor împotriva micilor restricții pe care Boris Johnson le-a adus din nou.

Protestele reflectă îngrijorarea cu privire la apariția unui stat de biosecuritate, pașapoartele cu vaccinuri marcând o schimbare în relația dintre stat și societate. În acest moment, oricine poate merge oriunde fără a trebui să dovedească cine este – sau să spună ceva despre starea sa medicală. Guvernul nu decide cine şi unde merge fiecare. Pașapoartele de vaccin ar schimba toate astea. Acesta este motivul pentru care Johnson și-a petrecut atât de mult din cariera sa jurnalistică și politică opunându-se cărților de identitate: a văzut-o ca pe o apărare a libertății.

Dar unde, în evaluarea îndelungată a dovezilor a experimentului cu pașaportul de vaccin din Scoția, există vreun motiv să credem că vor face bine Angliei?

Modul în care varianta omicron pare să îi infecteze pe cei deja vaccinați face o batjocură față de ideea că a fi vaccinat înseamnă că ești în siguranță și este puțin probabil să îi infectezi pe alții. Cu greu pot accelera apetitul pentru vaccinuri sau rapeluri, având în vedere cât de ridicate sunt deja nivelurile britanice.

Pașapoartele de vaccin cu siguranță pot fi folosite ca instrument de hărțuire a celor nevaccinați, dar ar trebui să fim clari despre cine sunt acești oameni. De luna trecută, 14% dintre adulții albi au fost nevaccinați. Pentru populația asiatică este de 26 la sută, iar populația de culoare este de 40 la sută (creșterea la 51 la sută dintre persoanele sub 40 de ani). Decalajul etnic se datorează unor motive complexe, legate de credința în autoritate.

Dar este puțin probabil să funcționeze măsuri mai autoritare. O puteți vedea și în alte moduri: cei mai săraci din Marea Britanie au de două ori mai multe șanse să fie nevaccinați decât cei mai bogați. Pașapoartele de vaccin, dacă sunt implementate, pot face o diferență minimă în ceea ce privește răspândirea Covid în Marea Britanie. Dar vor reuși să adâncească inegalitățile care sunt deja mult prea adânci. Protestele Covid din Marea Britanie au fost, până acum, destul de liniștite, guvernul primind beneficiul îndoielii. Cu toate acestea, dacă următoarele câteva săptămâni nu arată nicio amenințare reală de omicron – ci continuarea restricțiilor primului ministru – atunci totul s-ar putea schimba.

Editorial semnat de Fraser Nelson şi publicat de The Telegraph.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Moulin Rouge din Paris sărbătorește instalarea unei noi moriști de vânt

Moulin Rouge din Paris sărbătorește instalarea unei noi moriști de vânt Clubul de cabaret Moulin Rouge din Paris, ale cărui pale emblematice ale morii de...

Biden reduce din avantajul lui Trump în statele oscilante (sondaj Bloomberg)

Biden reduce din avantajul lui Trump în statele oscilante (sondaj Bloomberg) În ciuda prestaţiei sale slabe la dezbaterea electorală cu oponentul său republican Donald...

La ce îi folosește lui Putin o misterioasă stație radio care emite pe unde scurte?

La ce îi folosește lui Putin o misterioasă stație radio care emite pe unde scurte? Vladimir Putin ar putea folosi un post de radio misterios...

Rusia susține că a distrus două sisteme Patriot în Ucraina, după un atac cu rachete balistice

Rusia susține că a distrus două sisteme Patriot în Ucraina, după un atac cu rachete balistice Rachete balistice ruseşti Iskander au distrus două lansatoare pentru...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.