X

Negocieri dificile pentru formarea noii coaliţii guvernamentale ]n Germania

Liderii partidelor potenţiale membre ale viitoarei coaliţii guvernamentale din Germania s-au reunit din nou, duminică seară la Berlin, la câteva zile după ce negocierile au fost amânate din cauza dezacordurilor privind refugiaţii, transmite dpa.

Conţinutul exact al întâlnirii care a durat trei ore, desfăşurată la sediul administraţiei federale din capitala landului Bavaria, nu este deocamdată cunoscut.

O reuniune desfăşurată joi între reprezentanţii Uniunii Creştin-Democrate (CDU, formaţiunea cancelarului Angela Merkel), ai aliatului ei bavarez Uniunea Creştin-Socială (CSU), ai Partidului Liber Democrat (FDP) şi ai Verzilor s-a încheiat brusc după ce părţile nu au reuşit să se pună de acord asupra politicii privind refugiaţii.

CSU susţine că este nevoie de o plafonare a numărului de refugiaţi care intră în Germania, în timp ce Verzii insistă pe dreptul refugiaţilor de a-şi aduce familiile din străinătate în Germania. Politiciana ecologistă Claudia Roth a descris tratativele drept ‘extraordinar de dificile’.

Negociatori ai celor patru partide urmau să se întâlnească luni pentru a aborda temele educaţia şi dezvoltarea digitală, precum şi aspecte legate de forţa de muncă, pensii şi sistemul public de sănătate.

O coaliţie alături de liber-democraţi şi Verzi este în prezent singura opţiune disponibilă pentru Angela Merkel, aflată deja de 12 ani la conducerea executivului federal de la Berlin.

Alianţa CDU-CSU a câştigat alegerile parlamentare din septembrie din Germania, dar nu a obţinut suficiente voturi pentru a forma singură guvernul, în timp ce social-democraţii, participanţi la guvernare în cadrul ‘marii coaliţii’ alături de conservatori începând din 2013, au decis să treacă în opoziţie.

Tags: alegeriCDU/CSUClaudia RothFDPformarea coalitiei guvernamentaleformarea guvernuluiMerkelnegocieri
Categorii: Diaspora