Negocierile privind pacea în Afganistan sunt pe ”calea cea bună”, potrivit emisarului american

Publicat:

Negocierile privind pacea în Afganistan sunt “pe calea cea bună”, a declarat joi reprezentantul special al SUA pentru reconciliere în Afganistan, Zalmay Khalilzad, subliniind totuşi că mai sunt multe de făcut, relatează AFP, potrivit agerpres.

“Drumurile către pace nu sunt adesea o linie dreaptă” şi “situaţia în Afganistan este complexă”, dar “suntem pe drumul cel bun, împreună”, a scris el, referindu-se la un mesaj scris pe Twitter de preşedintele Donald Trump care a declarat miercuri că “discuţiile avansează”.


Citește și : Forumul de Afaceri Republica Moldova-România se desfăşoară la Chişinău

“Am făcut progrese semnificative în două chestiuni esenţiale: lupta împotriva terorismului şi retragerea trupelor”, a scris reprezentantul american pentru pace în Afganistan într-o serie de patru mesaje postate pe Twitter.

Dar, a spus el, “asta nu înseamnă că am terminat”. ”Nu am terminat nici măcar cu aceste întrebări şi trebuie să mai lucrăm la alte chestiuni vitale cum ar fi dialogul inter-afgan şi o încetare a focului totală”, a explicat responsabilul american.

SUA şi talibanii au purtat discuţii directe din vară în încercarea de a pune capăt celui mai îndelungat conflict din istoria SUA.

O delegaţie americană a negociat şase zile cu reprezentanţi ai talibanilor săptămâna trecută la Doha, unde grupul insurgent are un birou politic.

Ambele părţi au semnalat “progrese” şi Khalilzad a afirmat că a fost elaborat un “proiect de acord”. Ei au convenit să continue negocierile, însă nu a fost anunţată nicio dată în mod public.

Reprezentantul SUA a criticat, de asemenea, ”scepticii” care s-au grăbit să judece prima parte a unui efort mult prea mare ca şi cum s-ar fi ajuns la un acord.

Citește și : Președintele Serbiei i-a cerut ajutorul lui Trump pentru găsirea unei soluţii sustenabile şi durabile pentru Kosovo

“Un război de patruzeci de ani nu va fi rezolvat într-o singură întâlnire”, a avertizat el.

Guvernul afgan şi-a manifestat în repetate rânduri frustrarea faţă de aceste negocieri la care nu este invitat.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Acoperișuri smulse și copaci prăbușiți. Salvatorii au intervenit în mai multe raioane

Acoperișuri smulse și copaci prăbușiți. Salvatorii au intervenit în mai multe raioane În timpul ploilor de aseară, în mai multe localități din țară, au fost...

Atenție! Se modifică orarul de circulație al autobuzelor în suburbii

Atenție! Se modifică orarul de circulație al autobuzelor în suburbii Au survenit schimbări în orarul de circulație al unor rute de autobuz în suburbiile municipiului...

Mascații au descins la vama Leușeni

Mascații au descins la vama Leușeni Percheziții la vama Leușeni. Ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA) au descins într-un dosar de corupție. Citește și: Ploaia de...

Ploaia de aseară a făcut prăpăd pe unele drumuri naționale

Ploaia de aseară a făcut prăpăd pe unele drumuri naționale Ploaia de aseară și vântul puternic au făcut prăpăd pe unele drumuri naționale. Citește și:...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.