Neînţelegerile acute cu Trump ar putea lăsa summitul G7 fără o concluzie comună

Publicat:

Summitul G7 programat la sfârşitul acestei săptămâni în Canada s-ar putea încheia fără un comunicat comun din cauza dezacordurilor cu preşedintele american Donald Trump, transmite luni dpa, citând surse de la Berlin, informează agerpres.

Potrivit acestora, comunicatul final al grupului principalelor şapte state industrializate – Canada, Franţa, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie şi SUA – ‘este în cumpănă’.


Citeşte şi: PKK a ucis trei soldaţi turci

Ca alternativă, ţara gazdă Canada ar putea prezenta un ‘Sinopsis al liderilor G7’, la finalul reuniunii programate vineri şi sâmbătă la Charlevoix, în Quebec.

Subiectele aflate în dispută sunt politicile comerciale şi de mediu.

De la preluarea mandatului la Casa Albă, preşedintele Trump a anulat sau a încercat să renegocieze acorduri de liber schimb cu partenerii din G7 şi, recent, a impus tarife vamale la importurile de oţel şi aluminiu din Uniunea Europeană şi Canada.

Se întâmplă foarte rar ca un summit G7 să ia sfârşit fără un comunicat comun, iar absenţa unuia ar întări ideea că grupul a devenit G6+1, cu preşedintele american Trump tot mai izolat.

Anul trecut, primul summit G7 la care a participat Trump, la Taormina, în Italia, a fost pe punctul să se încheie fără un comunicat comun, după ce Trump a anunţat că retrage Statele Unite din Acordul de la Paris privind combatarea schimbărilor climatice.

În cele din urmă, lipsa de unitate a apărut din comunicat, o situaţia neobişnuită, dat fiind că astfel de documente tind să consemneze consensul atins la reuniune.

Potrivit surselor citate luni de dpa, este o chestiune ‘complet deschisă’ dacă divergenţele privind Acordul de la Paris îşi vor găsi locul în documentul final.

Citeşte şi: Guvernul britanic îşi modifică strategia în combaterea terorismului

‘Comunicatul este în aer’, urmând a se evalua dacă nu ar fi de preferat o declaraţie a liderilor G7, ‘astfel încât poziţiile să nu fie abandonate sau diluate’, au indicat sursele.

Conform acestora, chiar dacă preşedintele SUA va fi de acord cu un comunicat comun, acesta nu înseamnă neapărat că ‘Trump va respecta cele scrise’.

Grupul de cercetare G7 şi G8 de la Universitatea din Toronto a confirmat că documentul comun este în pericol. ‘Europenii preferă un comunicat lung, detaliat şi pre-negociat, în timp ce partea americană preferă un comunicat scurt, o declaraţie rezumativă a liderilor ori niciun fel de document final’, a indicat Grupul de cercetare.

Canada, ca ţară gazdă, se află undeva între aceste extreme.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Moulin Rouge din Paris sărbătorește instalarea unei noi moriști de vânt

Moulin Rouge din Paris sărbătorește instalarea unei noi moriști de vânt Clubul de cabaret Moulin Rouge din Paris, ale cărui pale emblematice ale morii de...

Biden reduce din avantajul lui Trump în statele oscilante (sondaj Bloomberg)

Biden reduce din avantajul lui Trump în statele oscilante (sondaj Bloomberg) În ciuda prestaţiei sale slabe la dezbaterea electorală cu oponentul său republican Donald...

La ce îi folosește lui Putin o misterioasă stație radio care emite pe unde scurte?

La ce îi folosește lui Putin o misterioasă stație radio care emite pe unde scurte? Vladimir Putin ar putea folosi un post de radio misterios...

Rusia susține că a distrus două sisteme Patriot în Ucraina, după un atac cu rachete balistice

Rusia susține că a distrus două sisteme Patriot în Ucraina, după un atac cu rachete balistice Rachete balistice ruseşti Iskander au distrus două lansatoare pentru...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.