Nepalul se pregăteşte să îşi mute tabăra de bază de pe Everest ca urmare a topirii gheţarului Khumbu

Publicat:

Nepalul se pregăteşte să îşi mute tabăra de bază de pe Everest, aceasta nemaifiind sigură din cauza încălzirii globale şi a activităţii umane, informează vineri BBC, potrivit agerpres

Tabăra, folosită de până la 1.500 de persoane în sezonul de alpinism de primăvară, este situată pe gheţarul Khumbu, care cunoaşte un proces rapid de topire.


Citește și :  De la ‘Watergate’ la ‘Partygate’: 50 de ani de la apariţia unui sufix asociat scandalurilor

Se are în vedere găsirea unui loc pentru tabără, la o altitudine mai mică, unde nu există gheaţă pe tot parcursul anului, a declarat un oficial pentru BBC.

Potrivit cercetătorilor, apa provenită din topirea gheţii destabilizează gheţarul, iar alpiniştii spun că în tabăra de bază apar tot mai multe crevase.

“Ne pregătim acum pentru relocare şi vom începe curând consultările cu toate părţile interesate”, a declarat pentru BBC directorul general al departamentului de turism din Nepal, Taranath Adhikari.

“În principiu, este vorba despre adaptarea la schimbările la care asistăm în tabăra de bază, ceea ce a devenit esenţial pentru sustenabilitatea afacerii alpinismului”, a adăugat el.

În prezent, tabăra este situată la o altitudine de 5.364 de metri. Tabăra nouă se va afla mai jos cu 200-400 de metri, a precizat Adhikari.

Planurile urmează recomandările unui comitet format de guvernul nepalez pentru a facilita şi monitoriza alpinismul în zona Everest.

Gheţarul Khumbu, ca mulţi alţi gheţari din Himalaya, se topeşte şi se micşorează rapid pe fondul încălzirii globale, după cum au constatat oamenii de ştiinţă.

Un studiu din 2018 al cercetătorilor de la Universitatea Leeds din Marea Britanie a demonstrat că segmentul gheţarului aflat în apropiere de tabăra de bază se reduce la o rată de un metru pe an.

Cea mai mare parte a gheţarului este acoperită cu resturi stâncoase, însă există şi zone de gheaţă expusă, numite stânci de gheaţă, iar topirea stâncilor de gheaţă este cea care destabilizează cel mai mult gheţarul, a explicat pentru BBC unul dintre cercetători, Scott Watson.

“Când stâncile de gheaţă se topesc astfel, resturile de bolovani şi roci care se află pe vârful stâncilor de gheaţă se mişcă şi cad”, a spus el, adăugând că “topirea creează de asemenea corpuri de apă”.

“Aşadar, vedem o intensificare a căderilor de pietre şi a mişcării apei din topire pe suprafaţa gheţarilor, acestea putând fi periculoase”, a precizat specialistul.

Potrivit lui Watson, gheţarul pierde 9,5 milioane de metri cubi de apă pe an.

Conform alpiniştilor şi autorităţilor nepaleze, un pârâu aflat chiar în mijlocul taberei de bază s-a extins în mod constant. Totodată, crevasele şi crăpăturile de pe suprafaţa gheţarului apar mai frecvent decât înainte, au precizat ei.

“În mod surprinzător, vedem crevase apărând peste noapte în locurile în care dormim”, a spus colonelul Kishor Adhikari din armata nepaleză, care stă în tabăra de bază pe parcursul unei campanii de igienizare în timpul sezonului de alpinism de primăvară, care durează din martie până la sfârşitul lunii mai.

Khimlal Gautam, membru al comitetului care a recomandat mutarea taberei de bază, a declarat că prezenţa unui număr atât de mare de persoane în tabăra de bază a contribuit la această problemă. “Spre exemplu, am constatat că oamenii urinează în jur de 4.000 de litri în fiecare zi în tabăra de bază”, a spus el.

În plus, “cantitatea masivă de combustibili precum kerosenul şi gazul pe care le ardem acolo pentru gătit şi pentru încălzire are cu siguranţă impact asupra gheţii gheţarului”.

Adrian Ballinger, fondatorul companiei de ghizi montani Alpenglow Expeditions, a declarat că este de acord cu mutarea taberei, estimând că în viitor vor avea loc mai multe avalanşe şi căderi de gheaţă şi pietre în zona actualei tabere. “Acest lucru ar trebui să fie inacceptabil pentru liderii expediţiilor, deoarece poate fi evitat”, a spus el.

Principalul dezavantaj va fi că o tabără situată mai jos va creşte lungimea urcuşului din tabăra de bază până la tabăra numărul unu, următoarea etapă pentru cei aflaţi în ascensiune.

Citește și : Consiliului Europei constată progrese şi lipsuri în protecţia femeilor din România împotriva violenţei

Majoritatea alpiniştilor escaladează Everestul de pe partea nepaleză, însă numărul celor care care pornesc din China este în creştere.

Oficialii nepalezi mutarea ar putea fi făcută până în 2024.

“Am evaluat aspectele tehnice şi de mediu ale taberei de bază, dar înainte de a o muta va trebui să discutăm acest lucru cu comunităţile locale, luând în considerare alte aspecte precum cultura lor”, a precizat Adhikari. “O vom face numai după ce vom discuta cu toate părţile”, a asigurat el.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Moulin Rouge din Paris sărbătorește instalarea unei noi moriști de vânt

Moulin Rouge din Paris sărbătorește instalarea unei noi moriști de vânt Clubul de cabaret Moulin Rouge din Paris, ale cărui pale emblematice ale morii de...

Biden reduce din avantajul lui Trump în statele oscilante (sondaj Bloomberg)

Biden reduce din avantajul lui Trump în statele oscilante (sondaj Bloomberg) În ciuda prestaţiei sale slabe la dezbaterea electorală cu oponentul său republican Donald...

La ce îi folosește lui Putin o misterioasă stație radio care emite pe unde scurte?

La ce îi folosește lui Putin o misterioasă stație radio care emite pe unde scurte? Vladimir Putin ar putea folosi un post de radio misterios...

Rusia susține că a distrus două sisteme Patriot în Ucraina, după un atac cu rachete balistice

Rusia susține că a distrus două sisteme Patriot în Ucraina, după un atac cu rachete balistice Rachete balistice ruseşti Iskander au distrus două lansatoare pentru...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.