X

Neregulile înregistrate de Asociaţia Promo-LEX privind activitatea parlamentarilor în sesiunea de toamnă a anului trecut

Neregulile înregistrate de Asociaţia Promo-LEX privind activitatea parlamentarilor în sesiunea de toamnă a anului trecut

Lipsa unei şedinţe parlamentare dedicată doar opoziţiei, neasigurarea transparenței decizionale şi absentele nemotivate ale deputaţilor. Sunt câteva dintre neregulile înregistrate de Asociaţia Promo-LEX, care a monitorizat activitatea parlamentarilor de la Chişinău în sesiunea de toamnă a anului trecut.

În sesiunea parlamentară de toamnă-iarnă a anului trecut s-au desfăşurat 14 şedinţe, cu cinci mai puţine decât în 2022. Şedinţa din 19 decembie a fost cea mai lungă, cu o durată de 15 ore. Atunci a fost dezbătută moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Recean, potrivit tvrmoldova.md.

Citește și : Situaţie ALARMANTĂ la Bălţi! Autorităţile locale revin la măsurile luate în pandemie

MIHAELA DUCA asistentă juridică Promo-LEX: „Cu regret, constatăm că nicio şedinţă dintre acestea nu a fost dedicată proiectelor opoziției, aşa cum prevede regulamentul parlamentului.”

De cealaltă parte, partidele din opoziție şi-au făcut deja o obişnuinţă de a lipsi sau de a boicota şedinţele plenare. Fracţiunea BCS e în fruntea clasamentului. Aceasta nu s-a prezentat incorpore la cinci şedinţe.

MIHAELA DUCA asistentă juridică Promo-LEX: „Neparticiparea deputaților, în special, a celor din opoziție la dezbaterea proiectelor de acte normative afectează procesul legislativ şi nefiind organizate dezbateri autentice.”

Potrivit raportului Promo-LEX, sesiunea trecută a avut un grad de transparență scăzut faţă de cea anterioară. Nu s-au publicat actele aferente proiectelor, rapoartele comisiilor sau avizele autorităților.

DINA BOŢAN asistent juridic Promo-LEX: „Una din ședințele cu gradul cel mai mare de transparență decizională afectată este cea din 7 decembrie 2023 cu un grad de circa 72%. Din cele 17 proiecte de acte normative, în cazul a 13 a fost afectată transparența, în 9 proiecte nu s-a respectat termenul, iar în cazul a 10 proiecte nu au fost publicate toate actele aferente.”

Citește și : Deputații BCS se plâng la Curtea Constituțională

Unii deputați continuă să lipsească de la şedinţe, aşa că numărul cumulativ al absențelor a ajuns la 226. Fruntaşi sunt cei 11 deputaţi independenţi şi neafiliaţi. Monitorizarea activității Parlamentului a fost elaborată de Asociația Promo-LEX în cadrul Programului “Democrație, Transparență și Responsabilitate” susținută financiar de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională. Solicitaţi de TVR Moldova pentru a comenta monitorizarea, responsabilii Serviciului de presă al Parlamentului au declarat că vor analiza raportul şi recomandările, iar asigurarea transparenței rămâne o prioritate pentru legislativ.

Tags: chisinauopozitieparlamentariPromo Lex
Politică