X

Netanyahu discută cu Benny Gantz formarea unui guvern de uniune națională

Echipele de negociere reprezentându-i pe prim-ministrul israelian în exerciţiu Benjamin Netanyahu şi rivalul său pentru postul de premier Benny Gantz urmează să se întâlnească, marţi, într-un efort de a ieşi din impasul politic în urma alegerilor de săptămâna trecută, informează DPA, potrivit agerpres.

Aceste întâlniri au loc după o reuniune între cei doi luni noapte sub auspiciile preşedintelui Reuven Rivlin, care consideră un guvern de uniune ca singura soluţie, în timp ce niciunul dintre candidaţi nu este susţinut de un număr suficient de parlamentari pentru a forma un guvern, având nevoie de sprijinul a cel puţin 61 de membri.

Citește și: CUTREMUR puternic în Puerto Rico

Rivlin i-a lăsat pe cei doi să discute în privat după o întâlnire iniţială în trei la reşedinţa sa. El i-a invitat din nou pe ambii candidaţi la o întâlnire miercuri seară, potrivit unei declaraţii comune emise de Netanyahu şi Gantz după reuniune.

“Am făcut un pas important înainte în această seară şi acum prima provocare constă în stabilirea unui canal de comunicare directă între părţi”, a declarat Rivlin după întâlnire.

Un guvern de uniune cu cele mai mari două partide – Likud al lui Netanyahu şi Albastru-Alb (Kahol Lavan) al lui Gantz – probabil ar include un premier prin rotaţie, dar au apărut deja informaţii privind dezacorduri cu privire la cine ar fi primul.

De asemenea, complicând eforturile de a forma un guvern de uniune, Netanyahu a semnat un acord cu partidele de dreapta şi ultrareligioase care îl sprijină, angajându-se că nu vor intra într-o coaliţie unul fără celălalt.

Citește și: Două rachete au căzut la doi pași de ambasada SUA din Bagdad

În schimb, partidul lui Gantz a vorbit despre formarea unui guvern de uniune liberal, care ar fi în conflict cu interesele partidelor ultraortodoxe.

Mai mult, partidul Albastru-Alb a declarat în mod repetat că nu va participa la un guvern condus de Netanyahu, care se confruntă cu acuzaţii de corupţie ce vor face obiectul unei audieri săptămâna viitoare.

Tags: Albastru-AlbalegeriBenjamin NetanyahuBenny GantzguvernisraelLikudReuven Rivlin
Categorii: Știrile zilei